dimarts, 23 de juliol del 2013

EL PALMAR ACULL DES DE DEMÀ UN FESTIVAL PER A DIVULGAR LA CULTURA I LA NATURALESA DE LES ZONES HUMIDES A TRAVÉS DEL CINE, LA MÚSICA I ALTRES DISCIPLINES ARTÍSTIQUES


 Presents en tot el món, els aiguamolls es compten entre els hàbitats més fecunds del planeta. Són autèntics generadors de biodiversitat, de recursos i de cultura. Contribuir a reconéixer, divulgar i conservar este enorme llegat és l’objectiu del festival Amfibi, que vol fer-ho a través del cine, la literatura, la música, la fotografia, el teatre... Les opcions són inesgotables.
Amb seu en la vella Trilladora del Tocaio, en El Palmar, un edifici de passat agrícola els propietaris del qual tracten de reciclar ara amb la col·laboració de la Fundació Assut —a través d’un acord de custòdia—, este certamen incipient pretén també, des d’una perspectiva local, ajudar al coneixement i la protecció de L’Albufera, territori d’indiscutible identitat amfíbia.


Cine de marjal i cançons de batuda

Les activitats són a l’aire lliure, a la mateixa vora del llac, junt amb l’embarcador del Palmar. I l’entrada és gratuïta. El festival comença demà amb una projecció i un col·loqui que celebren els quaranta anys de Biòtop (1973), documental de Carles Mira que va suposar tota una fita en el procés de denúncia i reivindicació ciutadana que va reclamar a principis dels anys setanta la recuperació de L’Albufera.
A continuació, tindrà lloc l’espectacle Cançons de batre, protagonitzat per quatre “cantaors” i en el que l’explicació del procés de la batuda tradicional va alternant-se amb cançons típiques d’esta labor agrícola, a cape-la. Les “cançons de batre”, molt expressives, animaven els hòmens i guiaven el pas dels animals que arrossegaven el trill en l’era.

Aiguamolls de sèrie negra

Els dies següents, dijous i divendres, a partir de les deu de la nit, es projectaran les dos pel·lícules del mini-cicle ‘Aiguamolls de sèrie negra’: Aigües Térboles (André De Toth, 1944) i En el centre de la tempestat (Bertrand Tavernier, 2009). Es tracta de dos produccions de Hollywood de diferents èpoques i estils, situades ambdós en els pantans de Luisiana, i caracteritzades per eixa visió de l’aiguamoll com un espai exposat i indòmit, el lloc perfecte on donar amb l’atmosfera asfixiant i marginal que rodeja sovint les trames del gènere negre.

Canyes i fang

El festival Amfibi es tancarà el dissabte, dins de la nit dedicada a L’Albufera, amb la projecció de Canyes i fang (Juan d’Orduña, 1954), un bon exemple del costumisme regionalista i conservador propi de la productora valenciana Cifesa.

Però, entremig, la Trilladora del Tocaio serà el centre d’altres activitats. Hi haurà menús “amfibis” en alguns restaurants del Palmar, excursions per la marjal, l’exposició L’Albufera: Cents anys nostra, i fins una xicoteta fira d’institucions que treballen per la protecció dels valors naturals i culturals dels aiguamolls.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada