dilluns, 10 de desembre del 2012

4a ETAPA DE LA RUTA DELS MONESTIRS-EL PAS DEL POBRE


La quarta etapa de la Ruta dels Monestirs-el Pas del Pobre, comprén el Monestir de Santa Maria de la Valldigna a Simat, el monestir de Santa Maria d’Aigues Vives a Carcaixent i el Pas del Pobre en el Paratge Natural Municipal de la Casella.
A les huit del matí es van concentrar els participants en les portes del Monestir de Santa Maria de la Valldigna. Excursionistes d’Albalat de la Ribera, Algemesí, Carlet, Simat, València i, majoritàriament, d’Alzira, es van reunir per a iniciar l’etapa.
Seguint el marge esquerre del riu Vaca es van endinsar en el cor d’esta vall, entre sinuoses sendes rodejats de camps de tarongers fins a la veïna localitat de Benifairó.
La ruta va continuar entre els fruiters per a dirigir-se a la Ribera Alta. Pel Portitxol Vell, conegut també com la trinxera de l’antic trenet de via estreta de Carcaixent – Dénia, es van endinsar per l’estret congost cobert de vegetació en la vall d’Aigües Vives.

Una vegada entrats en la Ribera, s’abandona, definitivament, el paisatge de litoral per a endinsar-se entre les serres dels Agülles al nord i del Realeng al sud. Esta xicoteta vall d’Aigües Vives és un més dels atractius de la Ruta, a la que aporta els seus valuosos atractius, entre els que destaca l’antic monestir de monjos agustins de Santa Maria d’Aigües Vives. Es va visitar l’antiga font de 1818 que subministrava aigua al monestir. A les dotze, segons l’hora prevista, es va iniciar la visita al monestir de Santa Maria d’Aigües Vives, propietat de la família Gomar - Ferrer, més coneguda com Tano.
Al finalitzar la visita, Lola Ferrer, propietària del cenobi, va servir en el menjador del monestir un menú de pelegrí. Després van reprendre la marxa per l’antic traçat del ferrocarril, per a arribar a la població de la Barraca d’Aigües Vives.
A la vesprada es va iniciar el primer tram del Pas del Pobre, que unix la solana de la Barraca amb l’ombria de la Casella per l’històric pas natural triat en l’Edat Mitjana pels pelegrins d’escassos recursos que transitaven de monestir en monestir i que, ara, ha donat motiu a esta ruta turística, que porta el seu nom, El Pas del Pobre.
El dur ascens per la Solana de la Barraca, es va veure recompensat per la magnífica vista panoràmica de les dos valls, Aigües Vives al sud, en el que s’aprecia tot allò que s’ha recorregut en la jornada i la Casella al nord. Enfront d’este sensacional mirador, s’aprecia el Pas del Pobre que dóna entrada a la Murta. En l’extrem occidental, a la falda de la Muntanyeta de Sant Salvador aguaita la ciutat d’Alzira, destí final de la senda GR-236.
S’inicia el descens fins a aconseguir el pla, on un confortable passeig paral·lel al barranc conduïx fins a la Font Nova, en les portes del Paratge Natural Municipal de la Casella, per unes rústiques escales de pedra s’enllaça amb la Senda de Xicotet Recorregut PR-303, D’Alzira a la Casella fins al Bar de la Casella, finalitzant així la 4a etapa, amb un recorregut aproximat de quinze quilòmetres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada