dimecres, 27 de febrer del 2013

XARRADA AL VOLTANT DE LA SANITAT PÚBLICA EN CULLERA

Ignacio Subías:No sols ens estan canviant el model sanitari també ens estan canviant la forma de vida i açò és molt greu”.

Que una població com a Cullera disminuïsca el 50% de l’atenció del sistema de transport sanitari davant d’una urgència o emergència em pareix una autentica barbaritat”.

Jordi Major: “el més lamentable és que el nostre alcalde no haja fet cap referència ni acció per a informar si açò és cert i que ocorrerà si açò és cert”.


 El dilluns 25 de febrer el Centre Cultural del Raval de Sant Agustí de Cullera va acollir una xarrada col·loqui al voltant de la sanitat pública amb el metge i diputat als Corts Valencianes Ignacio Subías. El diputat a les Corts va estar acompanyat pel portaveu municipal del grup socialista de Cullera, Jordi Major, i pels membres del Grup Socialista a l’Ajuntament de Cullera.
Subías va destacar en la seua intervenció que el model sanitari que tenim en la Comunitat Valenciana implantat pel PP ens han portat a ser la comunitat que menys invertix per habitant i any i a ser la comunitat que té menys llits hospitalaris. “Tenim un centre de salut cada 18.000 habitants mentres en la resta d’Espanya se situa en 15.000 habitants, tenim unes llistes d’espera disparades i no reconegudes, tenim dèficit de personal, un deute brutal i no es paga a les associacions de malalts, de malalts mentals i a les farmàcies.
 Subías va afirmar que el nostre sistema és, lamentablement, un sistema obscurantista amb falta de participació tant dels professionals com dels ciutadans, “Hi ha un desistiment de temes fonamentals com són la formació i la prevenció i l’atenció primària i tot això ens ha portat a una situació que va començar l’any 2012 on van dir que no retallarien, que no hi hauria copago, que no hauria pujades d’impostos i tots sabem que res d’açò ha sigut veritat”. El Diputat als Corts Valencianes ha criticat que el PP s’ha basat per a estos retalls en què hem viscut per damunt de les nostres possibilitats i que el sistema és insostenible. Segons Subías, “amb eixes argumentacions el que han fet és prendre mesures ideològiques. Van començar amb un decret de l’any 2012 que suposava un retall en els drets salarials i laborals dels treballadors, es disminuïxen les aportacions per incapacitat laboral, i han llevat les intervencions del pla de xoc”.
Ignacio Subías ha considerat molt greu que totes les setmanes s’estiga parlant de que es van a parar les unitats d’urgències, o es va a disminuir les capacitats de les mateixes. “En una unitat d’urgències són molt importants els recursos i el temps que es tarda que se situa entre 20 i 30 minuts perquè no empitjore el pronòstic” afirma Subías.
Per al Metge i diputat en les Corts Valencianes el Reial Decret 16/2012 de sostenibilitat del sistema sanitari és un reial decret brutal que deixa sense la possibilitat d’accés a persones amb més problemes com els immigrants sense papers que no tenen accés al sistema, excepte els menors de 18 anys o els casos d’embaràs o part. “Açò comporta un tema molt greu des del punt de vista de la salut pública que és el control de malalties infeccioses perquè una malaltia infecciosa no es pot controlar en un servici d’urgències”.
Subías ha criticat les mesures dutes a terme pel govern de PP sobre els diferents sistemes de copago com el copago en protesis externes, el copago en el transport sanitari, el copago no urgent, com les diàlisis o pacients crònics. Segons va explicar Subías Ara, segons pareix, estan estudiant altres copagos com el tractament de rehabilitació , les mamografies o el tractament d’infertilitat.

Ignacio Subías
Ignacio Subías, en referència al copago farmacèutic, lamenta que en els copagos farmacèutics els pensionistes hagen de pagar per primera vegada. Ara han de pagar un 10% els que tinguen rendes superiors als 18.000 euros fins a 18 euros al mes. I els de renda inferior als 18.000 euros un 10% fins a 8 euros al mes però de moment paguen el 10%. “Este és un copago terrible que es va aprovar en els pressupostos i que afecta les persones amb més problemes, a discapacitats i dependents. Açò suposa haver de pagar els bolquers, medicines, van a haver de pagar 300 i 400 euros mensuals i tenen rendes molt baixes. Estem parlant de discapacitats o dependents. Són mesures absolutament cruels i inhumanes”.
Segons va explicar Ignacio Subías, el PSOE ha presentat una proposició de llei amb l’objectiu que el PP rectifique la mesura que van prendre en el seu moment i que afecta els sectors més desfavorits.
Ignacio Subías també va lamentar que els governs de dretes com el partit popular estan comercialitzant l’atenció i el sistema sanitari davall la disculpa de què el sistema és insostenible i que hem viscut per damunt de les nostres posiblidades “estan prenent mesures ideològiques que estan portant a fer el que suposa un retall en els drets bàsics dels ciutadans. No sols ens estan canviant el model sanitari també ens estan canviant  la forma de vida i açò és molt greu”.

Retall del servici de transport sanitari

En referència al retall en el sistema de transport sanitari d’urgències, Ignacio Subías va criticar la falta d’informació i l’obscurantisme practicat pel govern popular. “No sabem res. Que els alcaldes no sàpien que se’ls van a rebaixar els servicis sanitaris, que els responsables polítics no sapiem res, que ens assabentem per filtracions que anem rebent, preguntem i ens contesten amb evasives verbalment i tots sabem, perquè tenim mecanismes per a saber-ho, que eixes mesures es van a posar en marxa l’1 de març sense haver dialogat abans. El que en una població Com  Cullera es disminuïsca el 50% l’atenció del sistema de transport sanitari davant d’una urgència o emergència em pareix una autentica barbaritat”.
 Per la seua banda el portaveu socialista de Cullera, Jordi Major va lamentar els terribles retalls que afectaran el nostre municipi, “van a deixar-nos sense l’atenció de l’ambulància durant 12 hores al dia, segurament de 8 de la vesprada a fins a les 8 del matí. És possible que a partir del pròxim divendres 1 de març Cullera no dispose de servici d’ambulància i això només té uns responsables que són el PP, però el més lamentable és que el nostre alcalde no haja fet cap referència ni acció per a informar si açò és cert i que ocorrerà si açò és cert”.
 Subías ha anunciat que el PSOE posarà mocions en tots els ajuntaments i realitzarà una campanya d’arreplega de firmes entre els ciutadans per a impedir esta mesura que afecta seriosament l’atenció d’urgències dels ciutadans.
 Subías va finalitzar la seua intervenció amb una sèrie de propostes per a fer el sistema més eficient com la potenciació de l’atenció primària, la promoció i prevenció, i la necessitat de comptar amb els professionals i ciutadans a l’hora de gestionar. “És bàsic implicar els professionals, posar mecanismes d’autogestió, professionalitzar la gestió. No pot ser que la gestió estiga en mans d’una cadena de polítics. Governe qui governe, la gestió ha d’estar professionalitzada”.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada