dilluns, 16 de juliol del 2012

CONSELLS PER A LA MANIPULACIÓ I CONSERVACIÓ DELS ALIMENTS A L’ESTIU


Les temperatures elevades d’estiu afavorixen la proliferació dels bacteris que es troben als aliments.

Comprovar les dates de caducitat o mantindre un entorn de cuina net són senzills consells que milloren la salubritat dels aliments.

Els gèrmens es reproduïxen amb major facilitat entre els 5º i els 68º, per això és important donar als aliments un tractament de fred (nevera o congelador) o calor (foc).

Les toxiinfeccions alimentàries es manifesten a través de símptomes digestius, fonamentalment vòmits i diarrees.

El Departament de Salut de l’Hospital Universitari de la Ribera, a través del seu Servei de Nutrició i Dietètica, recomana extremar les precaucions a l’hora de conservar i manipular els aliments durant aquests mesos d’estiu, ja que les altes temperatures afavorixen el creixement dels microorganismes que estan en els aliments.
Amb unes mesures adequades en el procés d’elaboració dels menjars, i amb una extrema atenció en la higiene de l’entorn dels aliments, podrem evitar les toxiinfecciones alimentàries, malalties provocades pel consum d’aliments contaminats per gèrmens o per les toxines que ells produïxen, i que es manifesten a través de símptomes digestius, fonamentalment vòmits i diarrees.
Els gèrmens, en la seua gran majoria, es reproduïxen amb major facilitat per damunt dels 5 graus, açò és, fora de la nevera, i per davall dels 68 graus, açò és fora dels processos amb foc. Per aquest motiu, és important que a l’hora de realitzar la compra, els productes que es conserven en fred es transporten el més ràpidament a la nevera; en el cas d’aliments congelats, es recomana l’ús de bosses isotèrmiques.
Pel mateix motiu, és important prestar especial atenció de les condicions higièniques en la manipulació i el procés d’elaboració d’aliments que no passaran per una font de calor abans de ser consumits, com poden ser les ensalades, els sucs, els fiambres, les postres o els dolços.
Alguns productes, com les llandes o les salses, poden conservar-se sense fred, però una vegada oberts han de consumir-se ràpidament o guardar-se a la nevera i ben tancats.
Dins del frigorífic, els aliments han de conservar-se classificant-los per grups, i ben tapats, utilitzant paper film o portaviandes per a evitar que les gotes que puguen desprendre’s d’alguns aliments entren en contacte amb altres.

Data de caducitat i consum preferent

És important que tant a l’hora de comprar com a l’hora de consumir aliments es comprove la data de caducitat. No obstant això, no cal confondre la data de caducitat amb la data de consum preferent. En el primer cas ens informa de la data límit en què l’aliment és apte per al consum, en canvi, la data de consum preferent ens indica la data aproximada fins a la qual les condicions òptimes organolèptiques (sabor i olor) del producte es mantenen intactes.
Els productes microbiològicament molt peribles han d’arreplegar en el seu envàs la data de caducitat a partir de la qual no han de consumir-se ja que representen un seriós risc per a la salut. Al contrari, la data de consum preferent s’utilitza en els productes el deteriorament dels quals no representa un risc per a la salut. Una vegada s’ha vençut la data de consum preferent que apareix en l’envàs, probablement trobem alguna de les seues propietats organolèptiques alterades, però no signifiquen un risc sanitari.
De totes maneres, hem de seguir en ambdós casos les indicacions que oferixen els envasos dels productes per a una correcta conservació.

Preparació del menjar i entorn de la cuina

És important tindre en compte que el lloc en què s’elaboren i preparen els menjars és determinant a l’hora d’evitar una intoxicació alimentària. Per aquest motiu és imporatant netejar sovint la taula, el banc de preparació i els utensilis de cuina cada vegada que es  manipule un aliment distint.
S’aconsella utilitzar paper de cuina en compte de baietes i vigilar l’estat de neteja dels draps de cuina en el cas que s’utilitzen, perquè si no estan en bones condicions higièniques, pots constituir un dipòsit de gèrmens i contribuir a la seua propagació.
De la mateixa manera, han de mantindre’s les mans ben netes abans de manipular els aliments, ja que a l’estar en contacte directe amb el producte és molt fàcil que transmetem bacteris.
No s’ha d’utilitzar mai la corfa de l’ou per a separar les clares dels rovells. És aconsellable usar un separador de rovells o ajudar-se amb una cullera o forqueta per a fer-ho.
Si el menjar no es va a consumir immediatament és necessari que, una vegada preparat, es guarde ràpidament a la nevera i es calfe abans de menjar-la. No cal deixar que els aliments es refreden o descongelen en el banc de la cuina, sinó dins del frigorífic.
El període estiuenc és més favorable per a l’aparició de toxiinfeccions alimentàries, la calor facilita la multiplicació dels gèrmens, però és important seguir aquestes recomanacions durant tot l’any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada