dijous, 26 d’abril del 2012

MOR EL COMPOSITOR DE CULLERA RAFAEL TALENS PELLÓ.


La música de banda de la Comunitat Valenciana està de dol.

Ha mort el compositor valencià Rafael Talens Pelló, dimecres passat a l’hospital Monteprincipe de Boadilla del Monte (Madrid), als 79 anys d’edat.
El Mestre Talens, per molts considerat un dels compositors valencians més importants del segle XX i XXI, va dedicar una gran part de la seua producció a la música per a bandes i a la creació de pasdobles.
Talens va ser vicepresident de l’Associació de Compositors Simfònics Valencians i va ser reconegut amb l’Escut d’Or de l’Ajuntament de Cullera, la seua localitat natal, d'on és fill predilecte, per la qual cosa l’Ajuntament ha declarat el divendres, 27 d’abril, dia de dol oficial.

Rafael Talens Va nàixer el la ciutat de Cullera el 9 de setembre de 1933. Va cursar estudis als Conservatoris Superiors de Música de València i Madrid. Als 18 anys, va ingressar en la Banda del Cap de l’Estat a Madrid.
En els anys 50, Rafael Talens va dirigir la seua pròpia orquestra de música lleugera, amb la qual va acompanyar a noms tan populars de l’època com Luis Mariano o Juanito Valderrama.
A principi dels anys 70, Talens va aconseguir la plaça de catedràtic numerari d’Harmonia al Conservatori de Música de València. Va ser també professor del Conservatori de Música “José Melcior Gomis” d’Ontinyent i va impartir cursos de Direcció per a Banda i Orquestra.
Rafael Talens va dirigir diverses formacions musicals, com les Bandes Municipals de València, Alacant i Mallorca, i l’Orquestra de València.

En la seua Trajectòria com a compositor, Rafael Talens va escriure gran quantitat d’obres, moltes d’elles guardonades amb importants certàmens de Música.
La seua obra ha sigut interpretada un total de 92 vegades al Palau de la Música de València.
Entre les seues peces més populars cal destacar el popular pasdoble taurí 'Tercio de quites”; de Suite número 2 i Cosmos, per a orquestra; “Santa nit de nadal” i “Tres cançons del meu poble', per a cor. Entre les seues peces per a banda cal destacar “Ibèrica”, “Cançons de mare”, “Sicània” o “l’illa”.
Rafael Talens va arribar a registrar en la Societat d’Autors més d’un centenar d’obres.

La capella ardent del Mestre Rafael Talens Pelló s’instal·larà a l’escenari de l’Auditori del Mercat de Cullera. Estarà oberta al públic des de les 18:00 hores d’aquest dijous, fins al divendres 27, en el qual se celebrarà el funeral a les 17:hores en l’Església dels Sants Joans de Cullera.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada