dimecres, 21 de març del 2012

UNES JORNADES ANALITZEN EL PAPER CLAU DEL LLAURADOR EN LA CONSERVACIÓ D'AIGUAMOLLS COM L’ALBUFERA

La Fundació Assut, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV), SEO/BirdLife, el Parc Natural de l’Albufera i la Unió de Llauradors, ha organitzat per als pròxims 28 i 30 de març unes jornades que, sota el títol ‘Arròs i conservació d'aiguamolls’, pretenen reunir informació pràctica i actualitzada que servisca els llauradors d'aquest sector per a aplicar als seus conreus soluciones més viables econòmicament i ambientalment.
La intervenció de l'home en la natura, la transformació del paisatge en aprofitament propi, no té per què ser un fenomen destructiu. La tradicional alteració dels aiguamolls per al conreu de l'arròs, per exemple, ha permès el desenvolupament en diverses zones del Mediterrani d'interessants ecosistemes agrícoles i, en molts casos, la pervivència del  mateix aiguamoll. Sense anar més lluny, aquest és molt probablement el cas de l’Albufera de València.
No obstant açò, les pràctiques agrícoles requereixen una anàlisi i una reflexió contínues. Especialment, quan d'aquestes pràctiques no solament depèn la seua pròpia viabilitat, sinó també la sostenibilitat del paisatge, la conservació de la biodiversitat i fins i tot la protecció de la salut humana.
Dirigides també a estudiants, tècnics i públic en general, en elles participaran investigadors i gestors del medi natural i agrícola, experts de diferents llocs d'Espanya i Europa que parlaran sobre les característiques de l'ecosistema aquàtic de l'arrossar, els seus usos i valors, i la necessitat de dur a terme pràctiques agronòmiques sostenibles.
El maneig de l'aigua, el control de la vegetació, l'ús de fertilitzants i productes fitosanitaris o la gestió dels arrossars fora del període de producció; assumptes que, com ara el de la palla de l'arròs o el de la qualitat i quantitat de les aportacions hídriques, transcendeixen sovint la seua realitat específica i acaben abastant l'opinió pública.

Aquestes jornades, que se celebraran en el saló d'actes de la MTS d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la UPV, s'emmarquen dins del Projecte de Sostenibilitat Territorial de la Partida de l’Estell, iniciativa de la Fundació Assut finançada, a través del programa Becas Soñadores, per Loterías del Estado i National Geographic Channel.

Més informació en http://fundacioassut.org/proyectos/arroz-y-humedales.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada