divendres, 19 de juliol del 2013

COMPROMÍS PER L'ALCÚDIA DEMANA LA CATALOGACIÓ LINGÜÍSTICA PER ALS INSTITUTS


Als Instituts en valencià de la comarca no se'ls garantitza que els seus professors parlen o escriguen valencià

El requisit lingüístic per al professorat de secundària ha estat una reivindicació històrica per part de la comunitat educativa valenciana. Malgrat que l'acord per a dur-la a terme es va prendre el passat mes de febrer en la mesa sindical, des d'aleshores la comunitat educativa es troba a l'espera de què s'execute i es faça realitat.

A més, fins ara, ha estat habitual trobar irregularitats en les pròpies línies en valencià, als instituts de la Ribera i d'altres comarques, pel fet que no es comptava amb suficient professorat amb la capacitació lingüística o perquè, en alguns casos, hi havia de docents que es negaven a impartir la seua assignatura en valencià en els grups que tenien el Programa d'Ensenyament en Valencià.
Compromís per l'Alcúdia preocupat per una situació que s'arrossega des de fa molts anys i que afecta a l'Institut de l'Alcúdia ha presentat una moció per tal que l'Ajuntament demana aquesta catalogació a la Conselleria d'Educació.
Per a Paco Sanz, regidor de Compromís per l'Alcúdia, la posada en marxa de la catalogació suposarà un pas endavant per millorar greus problemes generats en el pas de l'alumnat de primària a secundària, ja que molts alumnes que han estudiat a l'escola en valencià veuen el seu dret entrebancat quan passen a l'institut per manca d'oferta d'ensenyament en valencià.
A l'IES "Els Évols" de l'Alcúdia, que és un centre amb Programa d'Ensenyament en Valencià, aquesta situació, de no catalogació lingüística, crea problemes i no garanteix que els nostres alumnes reben l'ensenyament en valencià. Els professors que són destinats a "Els Évols" ho són independentment de la seua capacitació lingüística. Es donen, a sovint, casos de professors que no parlen o escriuen en valencià, creant una disparitat entre la llengua emprada en els llibres de text i l'emprada pel professor, la qual cosa origina problemes per molta voluntat que hi pose aquest professorat.
Aquesta catalogació hauria de fer-se efectiva abans que comence el curs que ve ja que durant el mes de juliol s'estan adjudicant les places vacants.
Han passat massa dècades d'aquesta reivindicació, enguany la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià acompleix 30 anys, pel que cal que l'Administració valenciana agilitze i done prioritat a resoldre la catalogació lingüística als Instituts d'Ensenyament Secundari. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada