divendres, 19 d’abril del 2013

COMPROMÍS PER L'ALCÚDIA DEMANA UNA CONCESSIÓ D'AIGUA PER A LA RIBERA EN EL PRÒXIM PLA DE CONCA


Davant la situació d'emergència per la contaminació dels aqüífers la Generalitat i els ajuntaments han de garantir la transparència i la participació social

Es proposa la constitució d’una Comissió de Seguiment formada per les tres administracions implicades, tècnics independents i organitzacions ecologistes i socials

L'Ajuntament de l'Alcúdia debatrà el pròxim dimecres una moció presentada per Compromís en la que s'indica que la contaminació per herbicides recentment detectada en l'aigua potable a Alzira, Corbera o Carlet, els episodis passats a Carcaixent o Llaurí, a l'igual que les altes concentracions de nitrats en l’aigua potable detectades des de fa dècades en moltes poblacions de la Ribera, posen de manifest la inseguretat sanitària a la que està sotmesa la població de la Ribera davant un servei públic essencial com és el subministrament d’aigua per a consum humà.
Per a Compromís per l’Alcúdia, cal demanar responsabilitats a les administracions competents, en especial la Generalitat, per haver arribat a l’actual situació sense que s’hagen pres mesures efectives que garanteixen la qualitat de l’aigua de boca a la població i que solucionen el problema de la contaminació continuada de les aigües subterrànies en la comarca.
Cal recordar que el dret a l'abastiment i sanejament adequat va ser proclamat, en juliol de 2010 per l'Assemblea General de les Nacions Unides, com un dret humà essencial i les autoritats tenen l'obligació prioritària de garantir la seguretat sanitària de l'aigua a la població.
La moció insta al Consell a finalitzar, de manera urgent i prioritària, les infraestructures per poder abastir des de la planta potabilitzadora de la Garrofera a totes les poblacions contemplades en el “Pla d’Abastiment de la Ribera” i sol·licita l'assignació d'una concessió administrativa de les aigües del Xúquer a les poblacions de la Ribera per tal de garantir la seguretat i qualitat de l’abastiment de la població en el futur. En aquest sentit, s’exigirà al Govern central que el nou Pla de Conca complisca la Directiva Marc de l'Aigua recollint les necessitats de les poblacions de la Ribera del Xúquer.
Sembla poc raonable que la ciutat de València i la seua àrea metropolitana, fins a Sagunt, s’abastisquen d’aigua de bona qualitat del Xúquer en Tous, mentre que la pròpia comarca de la Ribera, per on discorre el riu no tinga concessió d’aigües del riu per abastiment de la població i les persones estiguen consumint aigua amb nitrats i altres substàncies nocives.
Compromís per l’Alcúdia considera que no s’està informant de la situació real a la població, ni de l’estat de les infraestructures ni de mesures per a recuperar els aqüífers, pel que considera fonamental la transparència i la participació social en la resolució d’aquest greu problema. En aquest sentit es proposa la constitució d’una Comissió de Seguiment formada per les tres administracions implicades, tècnics independents i organitzacions ecologistes i socials. Aquesta Comissió de Seguiment, hauria de supervisar els programes de mesures adoptats, la situació dels aqüífers i les infraestructures per conduir aigua superficial del Xúquer a les poblacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada