dilluns, 7 de gener del 2013

PREESTRENA DEL DOCUMENTAL “TERRA SENSE MAL-IVI IMARAE” EN L’IVAC-LA FILMOTECA



Hui dilluns 7 de gener tindrà lloc la preestrena del llargmetratge documental “Terra sense mal – Ivi Imarae”, dirigit per Ricardo Macián i produït per General Vídeo Productions, TV ON PRODUCCIONS i Tarannà Films.
La projecció serà a les 20 hores en l’IVAC, en la sala García Berlanga de l’edifici Rialto i assistiran Ricardo Macián, director del documental, Pilar Mateo, científica especialitzada en el control de vectors que transmeten malalties endèmiques, Nuria Cidoncha, Directora de l’IVAC, i representants de les productores del documental.
El documental seguix les investigacions de la doctora valenciana Pilar Mateo en el Xacó bolivià sobre una tecnologia de micro encapsulació en forma de pintura capaç d’eradicar la Vinchuca, una xinxa que transmet la malaltia, coneguda com “Mal de Chagas”, que delma cada any a la població indígena guaraní, en un entorn amenaçat pel desenvolupament de la indústria energètica.
El “Mal de Chagas”, nom que prové del metge brasiler que la va descobrir, Carlos Chagas, és una malaltia parasitària, causada per la xinxa anomenada (Triatoma infestans), que afecta mes de deu milions de persones, especialment en les zones pobres de Bolívia, Argentina, Paraguai, però que també s’ha estés per diversos països desenvolupats, inclosa Espanya.
La doctora valenciana Pilar Mateo, Ambaixadora Honorífica del Poble Guaraní en la UE 2006, Premi Extraordinari Ministeri de Defensa 2007, Finalista del premi Príncep d’Astúries 2010, Ashoka Fellow 2011, Dona Professional de l’Any 2012 i Distinció de la Generalitat Valenciana 2012, porta més de quinze anys desenvolupant una pintura capaç d’eradicar la xinxa en el Chanco bolivià, on els més afectats, la població indígena, lluita pels seus drets, per recuperar la dignitat i per acabar amb la seua pobresa i la malaltia que els mata, el “Mal de Chagas”. Ells tenen la seua pròpia interpretació sobre l’origen de la malaltia i les raons per les quals no s’eradica.

El llargmetratge va ser rodat en 2010 entre València, Madrid, Bolívia i Brasil i ha comptat amb les col·laboracions de la Generalitat Valenciana, l’IVAC, el Ministeri de Cultura, la Televisió Valenciana i la Universitat Jaume I.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada