dimecres, 23 de gener de 2013

ANTELLA DEMANA QUE ELS MUNICIPIS QUE INTEGREN LA MANCOMUNITAT DE LA RIBERA DONEN EXEMPLE I S'IMPLIQUEN EN LA DEFENSA DEL XÚQUER


La moció es debaté en la reunió que la Junta de la Mancomunitat celebra dijous passat i perseguix que l'entitat supramunicipal forme part de les decisions que afecten al Xúquer

"No es tracta d'esquerres ni dretes, sinó de conjuntament, defensar el que és nostre", sosté Montagudo, per a qui la comarca "viu d'esquenes al riu"L'alcalde d'Antella i portaveu del grup municipal Gent d'Antella (GdA), Gustavo Montagudo, ha presentat una moció davant la Mancomunitat de la Ribera Alta en la qual se sol·licita que aquest organisme supramunicipal format per 35 municipis, done exemple i s'implique, sense distinció del signe polític dels seus ajuntaments, en la defensa real i efectiva del riu Xúquer. Per això, en la proposta, que compta amb el suport del grup municipal PSPVPSOE i que s'aborda en la reunió que la Junta de Govern de la Mancomunitat celebra  el dijous dia 24 en Gavarda, se exigeix, entre d'altres que, d'ara endavant, aquest organisme passe a "formar part de les decisions que afecten el Xúquer". "No es tracta d'esquerres ni dretes sinó de, conjuntament, defensar el que és nostre, és a dir, el nostre futur", es diu en la moció que considera el Xúquer "part fonamental" del patrimoni de la Ribera. "Som nosaltres, com polítics i com gestors els qui hem de donar exemple i formar part d'aquesta consciència ciutadana que lluita perquè no acaben matant al nostre riu, al qual se li nega un cabal mínim de supervivència en el seu últim tram", s'assegura en la proposta defensada pel representant del grup mixt en la Junta de la Mancomunitat.
l'Alcalde d'Antella considera sorprenent el fet que "tota una comarca, anomenada Ribera per estar vertebrada pel Xúquer", vinga vivint "d'esquenes al riu". I això, malgrat la lenta i contínua degradació que està patint en les últimes dècades. "No podem consentir que el Xúquer, segueixca el camí del seu riu germà, el Segura. Som conscients que els cabals són cada any inferiors, que les extraccions dels aqüífers de la Manxa en res afavoreixen al nostre riu", apunta.
Gustavo Montagudo assegura no entendre per què els costos de les actuacions de transvasaments a totes les conques són finançats amb un cànon ambiental pels seus efectes adversos, i no així en el cas de la conca del Xúquer: "Per què l'aigua del Xúquer no imposa un cànon ambiental? És que el medi ambient del Xúquer no val res?", es pregunta.
Amb tot, l'Equip de Govern d'Antella creu que "hi ha solucions" i que la recuperació del Xúquer és "possible". Per això, proposa que l'entitat supramunicipal passe a formar part de les entitats que gestionen en la actualitat les aigües del riu i que s'adopten mesures com la posada en marxa del Pla de Recuperació del Xúquer.
L'alcalde d'Antella i únic representant del grup mixt en la Junta de la Mancomunitat també veu necessari que s'obriga un "ampli" debat social a la Ribera "sobre el futur del riu Xúquer", en base al qual es construïsca una "nova política de l'aigua" per al territori de la Ribera ajustada als principis de la Directiva Marc de l'Aigua.
A més de la immediata posada en marxa el Pla de Recuperació del Xúquer aprovat el 2008, la moció proposa que s'adopten mesures encaminades a "millorar la qualitat de les aigües" del Xúquer i els seus afluents. També persegueix el "desbloqueig" de l'elaboració del nou Pla de Conca del Xúquer d'acord amb els principis i exigències de la Directiva marc de l'aigua; que es pose fi a la sobreexplotació dels aqüífers del Xúquer en Castillla-la Manxa; que s'establisquen cabals ecològics per al Xúquer i els seus afluents i es complisquen els fins oficialment declarats del transvasament Xúquer-Vinalopó des de l'Assut de la Marquesa, "destinant l'aigua sobrant exclusivament a usos ambientals i agrícoles"; i es garanteixca el proveïment dels pobles de la Ribera amb aigua de millor qualitat.
En cas que la moció obtinga el vistiplau de la Junta de Govern de la Mancomunitat -integrada per 9 representants del grup popular, 3 del grup socialista, i un del grup mixt i que està presidida per l'alcalde de Tous, Cristobal García- aquesta serà remesa a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Sèquia Real del Xúquer, Unió Sindical d'Usuaris del Xúquer i Ministeri de Medi Ambient, així com a tots els ajuntaments de la Ribera Alta i Baixa perquè formulen davant aquests organismes les mateixes peticions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada