dissabte, 26 de gener de 2013

LA MANCOMUNITAT DE LA RIBERA ALTA APROVA PER UNANIMITAT LA MOCIÓ PRESENTADA PER ANTELLA PER LA DEFENSA MEDIAMBIENTAL DEL XÚQUER


Montagudo: "És hora que als municipis se'ns tinga en compte a l'hora de prendre decisions sobre una cosa tan nostra com és el riu" Antella”.


La Junta de Govern de la Mancomunitat de la Ribera Alta ha aprovat per unanimitat de tots els grups polítics amb representació la moció presentada per l'alcalde de l'Ajuntament d'Antella, Gustavo Montagudo, per la defensa mediambiental del riu Xúquer, en la reunió celebrada dijous passat a Gavarda amb l'assistència de la majoria de representants dels 35 municipis que integren aquest òrgan supramunicipal. L'acord institucional en què, entre d'altres, s'exigeix que la Mancomunitat "forme part com ser mancomunat en la presa de decisions que afecten el riu Xúquer", es remetrà al Ministeri de Medi Ambient, Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Séquia Reial del Xúquer i Unió Sindical d'Usuaris del Xúquer. També s'enviarà a la totalitat d'ajuntaments de les comarques de la Ribera Alta i Baixa perquè formulen aquesta i altres peticions davant aquests organismes.
La moció defensada pel portaveu del grup mixt i alcalde independent de l'Ajuntament d'Antella-governat GDA en coalició amb PSPV-PSOE-i que ha fet seva la Mancomunitat de la Ribera Alta, va comptar amb els vots favorables de tots els partits amb representació, inclòs el Partit Popular -un cop es va modificar, a instàncies del grup popular, el primer dels seus nou punts referent al compliment dels fins del transvasament Xúquer-Vinalopó.
L'alcalde d'Antella, Gustavo Montagudo (GDA), ha expressat la seua satisfacció i valorat "molt positivament" l'acord assolit. "És hora ja que els municipis de la comarca de la Ribera tingam veu i se'ns tinga en compte a l'hora d'adoptar decisions sobre una cosa tan nostra com és el Xúquer", ha indicat Montagudo, qui es mostra fermament defensor de l'establiment de un cànon mediambiental per al riu Xúquer com una de les mesures necessàries per aconseguir la seua recuperació. "Es tractava de la primera vegada en què es portava a la Mancomunitat una moció d'aquest tipus, de fort caràcter mediambiental, i no volíem que no es quedés en simples paraules boniques", ha indicat l'alcalde d'Antella, molt satisfet després d'aconseguir que la moció no només es sotmetés a votació sinó que aconseguira el suport unànime de tots els grups. A la reunió van estar presents, entre d'altres, els alcaldes i representants municipals d'Alzira, Carcaixent, l'Alcúdia, Tous, Algemesí, Benifaió, Benimodo, Antella, Almussafes, Sumacàrcer, Gavarda, Cotes, Guadassuar, Alcàntera de Xúquer, Beneixida, Benimuslem , Càrcer, Sellent, Castelló de la Ribera, Llombai, Catadau i Rafelguaraf.
Entre les peticions que es formulen en l'acord, figuren la immediata posada en marxa el Pla de Recuperació del Xúquer aprovat el 2008, l'adopció de mesures encaminades a millorar la qualitat de les aigües del Xúquer i els seus afluents; i el desbloqueig de l'elaboració del nou Pla de Conca del Xúquer d'acord amb els principis i exigències de la Directiva Marc de l'Aigua. També es demana que es pose fi a la sobreexplotació dels aqüífers del Xúquer i s'establisquen cabals ecològics per al Xúquer i els seus afluents, així com el proveïment dels pobles de la Ribera amb aigua de millor qualitat. En relació al punt modificat finalment, en el qual es demanava que es facen els fins oficialment declarats del transvasament Xúquer-Vinalopó destinant l'aigua per a usos exclusivament ambientals i agrícoles "i no per l'especulació" es va eliminar, a petició del PP, aquesta última acotació, com també la concreció "des del assut de la Marquesa" que apareixia en el text inicial, "per tal de no ferir sensibilitats", segons ha explicat Montagudo. Per últim, en el text aprovat també es demana l'obertura d'un ampli debat social sobre el futur del riu Xúquer per poder construir una política de l'aigua "per al nostre territori més democràtica, transparent i ajustada als principis" de la Directiva Marc de l'Aigua. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada