dimecres, 18 de juliol del 2012

L’ASSOCIACIÓ CULTURAL LA PENYETA DE CULLERA INAUGURA UNA EXPOSICIÓ AL CASTELL




Amb el títol “Cullera: vistes d’un passat recent” l’associació Cultural-gráfica de Cullera, La Penyeta, va inaugurar dimarts una nova exposició dins del seu programa d’exposicions per al 2012.
L'exposició la componen unes 24 fotos que ens passegen per Cullera des de 1920 a 1960, ja que a partir d'eixes dates, comença la ciutat a tindre canvis urbanístics que modifiquen considerablement la seua imatge.
Gràcies a aquesta exposició el visitant pot comprovar com s’ha alterat la costa mediterrània i concretament la de Cullera després del bom turístic dels anys 60 on va començar la construcció descontrolada que va afectar greument la badia de Cullera convertint-la en el que és hui. La conseqüència de la gran especulació del sòl a la badia de Cullera va ser la destrucció del paisatge justament quan aquest va ser un dels factors determinants del fenomen turístic. L’especulació va incidir en arquitectures generades per al turisme i la demanda va originar actuacions que exigien operacions ràpides fàcilment comercialitzables.
A principis de la dècada dels seixanta, s’accedia a les platges de Cullera, com es pot comprovar en l’exposició, per camins rurals i entre camps de tarongers.
Arxiu Foftogràfic "La Penyeta"
A través de l’arxiu històric consevat i gestionat per l’associació cultural gràfica la peyeta hui, a través d’aquesta mostra, podem veure com els desenvolupaments urbans han transformat de forma radical la costa primitiva de Cullera.
La dictadura de Franco va explotar el turisme de sol i platja a Espanya per mitjà de la declaració de Zones d’Interés Turístic Nacional. Es pretenia atraure turistes estrangers a la costa espanyola i per a això, El Govern va impulsar la construcció d’urbanitzacions i infraestructures en les costes.
Tot açò va fer que més del 60% de l’entorn immediat de les platges de les costa mediterrània, estiga hui urbanitzat.
Des de fa més de 60 anys, la costa espanyola i concretament la de Cullera es va gestionar, com un espai econòmic on les indústries de la construcció i del turisme van marcar les pautes d’ús i explotació. Llavors, els partits polítics van callar i van atorgar.
Hui, gràcies al treball desinteressat de “La Penyeta” almenys queden les imatges, les vistes des del Castell, la muntanya i àrees que ens permeten conéixer com era Cullera en un passat recent.
Manuel López, Kike Gandía, J.Antonio Ruiz
Per L´exposició, segons ens expliquen els organitzadors, “S'han triat zones i barris que han tingut el major canvi urbanístic i que, de cara al visitant o turista, li permetran fer una curiosa comparació”.
Segons expliquen des de La penyeta, “Hi haurà qui reconeiga eixe lloc perquè el va conéixer de xicotet, mentre altres quedaran sorpresos pels canvis que ha tingut la ciutat”.
Totes les fotos porten una breu ressenya, per a situar a l'observador, ja que moltes imatges no s'assemblen ja a les actuals.
L'exposició la completa l'emissió d'un audiovisual produït per La Penyeta que ens mostra com era Cullera i les seues gents.
L’exposició a més de mostrar com hem destruït la costa de Cullera en uns pocs anys també és un referent perquè siguem conscients de com l’ambició personal d’uns pocs amb la complicitat d’altres hi ha provocat la pèrdua irreparable del nostre patrimoni paisatgístic deixant un llegat insostenible per a les següents generacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada