divendres, 20 d’abril del 2012

ALGEMESÍ ACULL UNA CONCENTRACIÓ INTERNACIONAL DEL COGNOM GIRBÉS


Algemesí és el lloc d’Espanya amb més persones censades amb aquest cognom

La concentració de caràcter internacional comptarà amb l’assistència de més de 200 persones provinents d’Espanya, Estats Units, República Dominicana, Argentina, França i Bèlgica.
El cognom Girbés segon l'INE
El cognom Girbés ocupa el lloc 5.185 entre els cognoms més comuns d’Espanya. Algemesí és el lloc d’Espanya amb més persones censades amb cognom Girbés. Per aquest motiu, aquesta localitat acollirà el dissabte 21 d’abril de 2012, una concentració internacional de persones amb cognom Girbés que es reuniran per primera vegada amb la finalitat d’establir contactes i conéixer un poc més els orígens del seu cognom.
La Jornada, convocada a través de xarxes socials, ha sigut organitzada per Jaume Girbés, un ciutadà de Barcelona que ha aconseguit realitzar aquesta concentració de caràcter internacional que comptarà amb l’assistència de més de 200 persones.
Segons l’organització de l’esdeveniment hi haurà Girbés provinents d’Espanya, Estats Units, República Dominicana, Argentina, França i Bèlgica.
Els actes programats s’iniciaran a les 11 hores en el Museu Valencià de la Festa, com a punt de recepció dels assistents. Posteriorment, visitaran el Museu i s’organitzaran en grups per a visitar els diferents punts d’interés de la ciutat. A les 12.15 hores està previst l’acte de benvinguda oficial al saló de plens de l’Ajuntament. Allí l’Alcalde d’Algemesí, Vicent Ramón García Mont, els dirigirà unes paraules i al finalitzar tots junts es traslladaran fins a la Plaça Major on es realitzarà una multitudinària foto de “família” que servirà per a posar el punt final a l’acte.
En tot el territori espanyol hi ha censats 814 persones amb el primer cognom Girbés i 735 que compta amb Girbés de segon cognom. No obstant això, existixen 18 persones amb el nom de Girbés en els seus dos cognoms.

El cognom Girbés

La procedència del cognom Girbés és complexa. Alguns cognoms deriven de noms (patronímics) d’esta manera, alguns cognoms tenen el seu origen en el nom propi del pare, com podria ser Gervasio que derivaria a Girbés.

Altres cognoms deriven de la procedència d’un lloc (toponímics) quan la persona es traslladava d’una població a una altra i li la identificava pel seu lloc de procedència; per exemple: l’illa tunisenca de Djerba del que el cognom evolucionaria a Djerbes, Jerbes, Gerbes, Girbés.
Altres deriven de llocs en què predominaven plantes o animals com podria ser el cas de la planta Gerbera, que evolucionaria en Girbés. Hi ha cognoms que es generen en altres països i que provenen de l’ofici que practicaven; tal seria el cas de Gerber de procedència Alemanya que indica ser terrisser.
La teoria més estesa és la de l’origen d’aquest cognom procedent de Catalunya. Es diu que va ser allí on es van instal·lar les primeres cases solars per a posteriorment traslladar-se al Regne de València amb Jaume I. A l’arribar a València es van establir de manera més concreta a Alzira , Carcaixent o Algemesí i des d’ací van començar a poblar diferents llocs de la nostra geografia.
En el contingut del llibre del Repartiment, es veu un clar exemple:

Noverint universi quod nos JACOBUS, per nos et nostros damus et concedimus per hereditatem propiam francham et liiberam tibi:
A Salvador de Lleida i a PERE GIRBËS, sengles cases i sis jovades a Sampronat, Alquería d`Alzira, per deu sous censals.
18 de desembre Anno MCCXL Segundo 1242.
Llibre del Repartiment de Valencia.
Registrum II Regis JACOBI I”.

Igualment, s’ha pogut demostrar que l’any 1337 a Algemesí apareix Anthoni Girbés. Anys més tard, el 1484 és citat com a pintor Martí Girbés, natural de Lieja. El 1536 en un contracte matrimonial, apareix Jean Girbés com a pare de la nóvia a Lasalle-Gard (França) i en 1589 se cita en un testament de Jean Bousquet de Lasalle (França) al Sr. François Girbés, i així en un llarg etcètera fins els nostres arribar als nostres dies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada