dilluns, 29 de juliol del 2013

RECOMANACIONS PER A LES PICADURES DE MEDUSES


Es recomana llavar amb aigua salada i tapar les ferides produïdes per meduses

Col·locar gel i una pomada amb cortisona i evitar remeis casolans molt estesos, com aplicar vinagre o orina sobre la ferida, són altres de les recomanacions

 Metges del Departament de Salut de l’Hospital Universitari de la Ribera recomanen llavar amb sèrum u aigua salada i tapar durant uns quants dies, les ferides produïdes per meduses, a fi d’evitar la seua infecció i afavorir la seua curació.

Amb l’arribada de les altes temperatures és freqüent veure en les costes de la Comunitat Valenciana este tipus d’organisme marí, que posseïx uns tentacles dotats d’un líquid urticant que utilitza com a defensa. Segons ha destacat el Dr. Vicente Palop, subdirector mèdic assistencial del Departament de Salut de la Ribera, “a diferència del que sol creure’s, les meduses no piquen ni mosseguen, sinó que és prou amb què freguen amb els seus tentacles per a produir ferides que provoquen dolor i sensació d’ardor en qui les patix”.
Segons el Dr. Palop, “estes ferides solen ser de caràcter lleu i no passen més enllà d’una molèstia temporal, si bé poden generar complicacions en persones més sensibles al verí de les meduses o en les que el fregament s’ha produït en determinades parts del cos, com els ulls, la boca o el coll”.
En tot cas, si es produïx una ferida per medusa, es recomana netejar cuidadosament la zona afectada amb sèrum o, si no n’hi ha, amb aigua de mar, “evitant utilitzar aigua dolça, que podria reactivar el tòxic de l’animal”.
Així mateix, cal evitar tocar els tentacles que la medusa haguera pogut deixar sobre la pell, “ja que la infecció s’estendria a les mans”. Una vegada neta, cal posar fred sobre la ferida, en forma de compreses fredes o glaçons de gel embolicats en un drap, “no més de cinc minuts”.
A més, cal aplicar una pomada amb cortisona i tapar la ferida amb una gasa, “mantenint-la aïllada de l’aigua i del sol durant dos o tres dies”. Mai cal usar cremes amb antihistamínic, ja que açò pot augmentar la unflor.
Segons el Dr. Palop, “este és un error molt comú, junt amb altres com el d’aplicar vinagre o llavar la ferida amb orina, remeis casolans molt estesos però que poden provocar que s’estenga la lesió produïda per la medusa”.
En el cas que la coentor persistisca o cresca la inflamació el millor és acudir a un centre mèdic per a rebre l’assistència sanitària

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada