dijous, 4 de juliol de 2013

LA GRAN NOVEL·LA DE SALMAN RUSHDIE ARRIBA A LA GRAN PANTALLA


Bromera rellança Els fills de la mitjanit amb motiu de l’estrena de la pel·lícula


Els fills de la mitjanit, la novel·la més emblemàtica de Salman Rushdie, s’estrena en format cinematogràfic el divendres 5 de juliol a les sales de cinema de l’Estat espanyol. La directora índia Deepa Mehta, que va comprar per un dòlar els drets cinematogràfics d’aquesta novel·la extraordinària, ha treballat durant dos anys braç a braç amb l’escriptor Salman Rushdie per tal de portar l’obra a la gran pantalla.


Els fills de la mitjanit és un viatge màgic per la història de l’Índia i de la nissaga d’un dels personatges més fascinadors de la literatura. Amb motiu de l’estrena de la pel·lícula, Bromera rellança aquesta novel·la poderosa, que els lectors trobaran a les llibreries amb una sobrecoberta que comparteix imatge amb el cartell cinematogràfic.
Saleem Sinai naix la mitjanit del 15 d’agost de 1947, en el mateix moment en què l’Índia estrena la independència. Per això, és celebrat per la premsa i felicitat pel primer ministre. Fruit d’aquesta coincidència, el seu destí queda unit indestriablement a l’esdevenir de la nació, la qual cosa influirà en tots els fets importants de la seua existència. A més, li permetrà gaudir de poders telepàtics que el connecten amb els altres fills de la mitjanit, nascuts també en la primera hora d’independència de l’Índia, i d’un estrany sentit de l’olfacte amb el qual pot preveure els perills que els altres no poden percebre. El realisme màgic i la sàtira política teixeixen aquesta narració apassionant, captivadora i plena d’ironia.
La publicació d’Els fills de la mitjanit el 1981 va colpir el món literari per la solidesa i l’ambició de l’autor, que amb aquesta obra aconseguí el reconeixement internacional. Guardonada amb diversos premis (el Man Booker, el James Tait Black Memorial, l’Arts Council Writers i l’English-Speaking Union), ha rebut nombrosos elogis tant per part de la crítica –que l’ha qualificada com «un dels llibres més importants que s’han publicat en el món anglosaxó en aquesta generació» (New York Review of Books)– com del públic, que l’ha convertida en un dels clàssics contemporanis de la literatura universal i va fer que guanyara el Best of Bookers, el millor Premi Man Booker de les quaranta edicions d’aquest guardó, el més prestigiós en llengua anglesa.
Salman Rushdie (Bombai, 1947) és l’escriptor amb més renom dels representants de la literatura angloíndia, a més d’un dels autors més polèmics i admirats del món. Els fills de la mitjanit (1981) ha esdevingut un títol imprescindible de la literatura universal. Una altra de les seves novel·les més conegudes és Els versos satànics (1988), per la qual el govern iranià va llançar una fàtua sobre l’escriptor, que lluny de fer que Rushdie abandonara la literatura, va impulsar la seua fama arreu del món. A més d’Els fills de la mitjanit, a Bromera ha publicat l’aclamada novel·la L’encantadora de Florència (2009), així com les obres juvenils Haroun i el mar de les històries i Luka i el Foc de la Vida. El seu estil divertit, intel·ligent, que barreja la tradició màgica de la narrativa oral amb les tècniques de la novel·la moderna, ha influït en tota una generació de narradors.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada