dijous, 4 de juliol del 2013

1O PERSONES S’HAN FORMAT COM A AGENTS DE SALUT GRÀCIES A LA II EDICIÓ DEL PROJECTE RIU



 L’Ajuntament d’Alzira va acollir ahir l’acte de clausura de la segona edició del Projecte RIU “Un riu de cultures, un riu de salut”. Un projecte que s’ha desenvolupat en el Centre de Participació Ciutadana de l’Alquerieta, adscrit al departament de Servicis Socials de l’Ajuntament.
Un total de 10 persones s’han format com a agents de salut en esta segona edició del projecte. A l’acte han assistit la regidora de Salut, Mercedes Bañeres, el director del Centre de Salut Pública d’Alzira, Rosendo Sanz, el cap de secció de Servicis Socials, Joan Rovira, la coordinadora del projecte, Dory Aviñó, la coordinadora del CPC, Ana Iborra, així com diferents professionals que han participat del mateix.

Gràcies a este projecte s’ha format a un grup de 10 persones, de distintes cultures, com a Agents de Salut de Base Comunitària per a implementar accions individuals, grupals en format taller i de sensibilització comunitària en tema de salut, tant en el propi barri com en la resta del municipi. Hui han rebut el diploma que els acredita com a tal després de la formació rebuda.
Cal destacar, a més, que set persones Agents de Salut que van participar de la 1a edició del Projecte RIU, junt amb un grup de professionals de diferents sectors, conduïts pel personal tècnic del projecte, han elaborat un mapa d’actius per a la salut que servirà per a millorar el barri i la ciutat.
L’objectiu que es perseguix amb este treball, és connectar i dinamitzar els actius identificats per a donar resposta a les necessitats del barri dissenyant accions amb la participació conjunta de la població i professionals. Este mapa d’actius es presentarà més avant públicament.

Projecte RIU

El Projecte RIU és un projecte de promoció de salut i accés a servicis sanitaris i programes preventius en poblacions en situació de vulnerabilitat social. Tracta de reduir, gradualment, les desigualtats socials en salut que afecten les persones que viuen en estos entorns i que són injustes, innecessàries i evitables.
A Alzira, es du a terme en el barri de l'Alquerieta, des d’octubre de 2011, a partir del conveni firmat entre el Centre de Salut Pública d’Alzira, el Centre Superior d’Investigació en Salut Pública de València i l’Ajuntament d’Alzira. Col·labora estretament el departament de Servicis Socials i el departament de Salut de la Ribera.
La figura d’agent de salut és una persona, no professional, membre d’una comunitat amb perfil de lideratge que actua de pont entre la població més allunyada del sistema sanitari per diferents raons (gènere, nivell socioeconòmic i/o educatiu, cultura, etc.) i els servicis de salut facilitant informació i consell sobre temes de salut.
L’objectiu que perseguix el projecte és que la població prenga decisions informades en l’atenció de la seua salut i benestar de manera autònoma. Les persones agents de salut poden reduir algunes de les barreres d’accés als recursos que tenen a veure amb el desconeixement del funcionament dels programes, els diferents codis culturals, creences i tradicions arrelades, etc.
En la formació de les persones agents de salut participen professionals dels recursos sanitaris i socials del municipi (centre de salut, hospital, salut sexual i reproductiva, infodona, oficina d’atenció a víctimes del delicte, etc.) i donen a conéixer la forma d’accés i funcionament dels programes a través de visites guiades. Esta metodologia de treball és clau ja que possibilita l’aproximació població-professionals.
Els temes sobre els quals versa la formació i les accions són el resultat de la priorització de necessitats sentides per la població realitzada per les persones agents de salut i per un grup de professionals de diferents sectors del municipi.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada