divendres, 14 de juny de 2013

COMPROMÍS PER L´AIGUA CONSIDERA QUE NO ES GARANTEIX UNA CONCESSIÓ D´AIGUA POTABLE PER A LA RIBERA


Compromís per l´Aigua: El Conveni Regulador de la Comunitat d’Usuaris del Xúquer és una burla per als ajuntaments implicats i per als ciutadans

Segons Compromís per L´aigua, ni la Confederació, ni la Generalitat s'han compromès en la reunió de hui a que en el Nou Pla de Conca, s'assigne clarament una reserva d'aigua del Xúquer per als abastiments de la Ribera, malgrat les demandes dels ajuntaments.
Des de la plataforma expliquen que la proposta presentada es basa en una permuta que contemplava el pla del 98 quan l'escenari era completament distint a l'actual, ja que ara se sap que la Ribera necessita aigua superficial del Xúquer per al seu abastiment, qüestió que no es contemplava al 98 on la hipòtesi partia de l'abastiment dels pous de la Garrofera.

A més la plataforma Compromís per l’aigua (Compromís Ribera Alta, Ribera Baixa i Més Algemesí) considera que el Conveni Regulador de la Comunitat d’Usuaris del Xúquer és una burla per als ajuntaments implicats i per als ciutadans. Aquest conveni significa, en la pràctica, penalitzar als veïns dels pobles afectats per la mala qualitat de l’aigua de la qual ells nos són els causants sinó les víctimes.
Per a la Plataforma, Confederació i Generalitat, que deurien haver vetllat fa anys per la qualitat de les aigües subterrànies de les quals depèn l’aigua potable dels pobles, es desentenen del tema i pretenen que siguem els veïns els que paguem 1 milió d’euros anuals per solucionar el problema que ells no han sabut resoldre ni prevenir. “Els ciutadans dels 13 pobles afectats no som beneficiaris de res, sinó perjudicats que demanem el rescabalament d’un dret conculcat. En segon lloc, el cost de la mesura de substitució de la font de subministrament recau, justament, sobre la part perjudicada”.
Segons Compromís per l´Aigua, s’improvisa un pegat ancorat en les eines previstes pel pla caduc del ‘98, que incompleix la Directiva Marc de l’Aigua i que deuria haver-se extingit fa anys. “La solució proposada és perjudicial pels ciutadans afectats i és la darrera ocurrència de la Generalitat després de 15 anys de demostrada ineficàcia per solucionar el problema.. Parlar d’una solució en temps rècord és burlar-se dels ciutadans”.
Segons expliquen des de la Plataforma, tota la proposta en si no pot ser qualificada més que com un frau polític, “la solució no pot passar per la constitució d’una comunitat d’usuaris entre regants i ajuntaments on aquests últims estarien a expenses de les decisions d’aquells que concentren el major volum d’aigua, és a dir, les comunitats de regants front als volums en mans de cada ajuntament”.
Compromís per l’aigua exigix que l’abastiment a població de la Ribera siga tractat com un ús de l’aigua prioritari. “No ho diguem nosaltres, ho diu la Llei d’aigües i la Directiva Marc Europea de l’Aigua. Si els responsables i tècnics de la CHX no poden, no saben o no volen quadrar el balanç hidrològic de la conca, que dimitisquen”.
Compromís per l´Aigua assegura que El que han de fer és revisar les concessions de la resta d’usuaris amb prioritat menor que la dels abastiments de la Ribera. El consum total de la Ribera pot suposar uns 30 hm3/any, un volum d’aigua poc significatiu en el conjunt del sistema d’explotació Xúquer.
Més Algemesí i Compromís de la Ribera Alta i la Ribera Baixa s’oposen frontalment a la solució proposada i al Conveni Regulador que se’ls presentarà. La plataforma afirma que signar un conveni com el proposat és un error històric enorme –que pagarem durant dècades. No es pot acceptar en 2013 una solució que sorgeix d’un pla elaborat en 1998 i que, d’acceptar-se, pot tancar per sempre la possibilitat de tenir una assignació d’aigua de bona qualitat del Xúquer amb la concessió administrativa corresponent a la que tenim dret.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada