dijous, 11 d’abril del 2013

PROP DE 1000 PERSONES DE LA COMARCA DE LA RIBERA PATIXEN PARKINSON


Hui dijous, 11 d’abril, se celebra el Dia Mundial d’aquesta malaltia.

Segons els especialistes s’estima que el Parkinson afecta el 2% de la població major de 65 anys, la qual cosa suposa unes 11.000 persones a la Comunitat Valenciana i prop de 1.000 en la comarca de la Ribera. Aquesta malaltia degenerativa és la que més repercussió té en la població anciana després de l’Alzheimer. Hui dijous, 11 d’abril, se celebra el Dia Mundial del Parkinson.
Els principals símptomes d’aquesta patologia són les tremolors, rigidesa, lentitud de moviments i trastorns al caminar. No obstant això, en l’evolució de la malaltia apareixen altres símptomes que no són estrictament motors, com per exemple restrenyiment, tensió baixa, alteracions urinàries, impotència, trastorns del son i falta d’olfacte. Igualment, s’apunta l’existència de trastorns psiquiàtrics com la depressió i en casos extrems, fins i tot, deteriorament intel·lectual o demència.
A pesar que no es coneix tractament curatiu, sí es disposa de mètodes d’estabilització i control dels símptomes. De fet, un diagnòstic adequat i precoç permet instaurar una teràpia que millore la qualitat de vida dels pacients i augmentar la seua expectativa de vida.
Segons els experts, esta patologia sol aparéixer entre els 50 i 60 anys d’edat. La detecció precoç suposa guanyar temps a la malaltia i retardar els pitjors símptomes, els que incapaciten més les persones. Per això és tan important detectar les primeres manifestacions (tremolors, rigidesa, lentitud de moviments, trastorns al caminar, restrenyiment, hipotensió i alteracions urinàries) quan hi ha encara poques disfuncions cognitives, podent actuar a temps per a retardar l’evolució, quan encara es conserven capacitats intel·lectuals.

Diagnòstic precoç

Una de les estratègies bàsiques en el retard dels pitjors símptomes d’esta malaltia és la pràctica d’exercici físic. Mantindre’s actiu físicament (caminar, bicicleta, córrer, etc.) és fonamental perquè els músculs i les articulacions continuen fent els seus moviments amb naturalitat.
Una altra estratègia amb què es retarda l’evolució del Parkinson es troba en l’entrenament cognitiu: exercici intel·lectual de la memòria i de la resta d’àrees cognitives com l’orientació, llenguatge, càlcul, etc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada