dijous, 13 de desembre del 2012

MANUEL BAIXAULI GUANYA EL PREMI LLEGIR 2012


91 articles s’han presentat a la primera edició del guardó


L’escriptor Manuel Baixauli és el guanyador del Premi Llegir 2012 per l’article Resurrecció. El guanyador va recollir el premi –dotat amb 300 € i la publicació de l’article en la revista l’Illa d’Edicions Bromera– el passat dimarts 11 de desembre, en el marc del lliurament dels premis d’Innovació Educativa organitzats per l’Ajuntament d’Alzira amb col·laboració de la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura.
La Fundació Bromera per al Foment de la Lectura ha creat el Premi Llegir amb l’objectiu de fomentar i difondre l’escriptura i la publicació d’articles que parlen de la importància de la lectura.
El jurat d’aquesta primera edició ha volgut destacar, en primer lloc, la bona acollida que ha tingut la iniciativa, ja que la participació ha sigut molt alta, amb un total de 91 articles presentats, procedents d’una variada i extensa geografia que ha traspassat les fronteres autonòmiques valencianes. I, en segon lloc, ha valorat de manera molt positiva l’elevada qualitat de la gran majoria dels textos que han optat al guardó, tant els publicats prèviament en premsa escrita o digital durant els anys 2011 i 2012, com els inèdits. De fet, els membres del jurat fan constar «que ha sigut una tasca difícil de valorar, perquè s’hi han donat punts de vista diferents a l’hora d’abordar el tema –alguns ho han fet des d’una perspectiva didàctica, altres des d’una vessant literària o personal, etc–, però que en qualsevol cas ha sigut una experiència molt enriquidora».
El Premi Llegir 2012 ha sigut finalment per a Resurrecció, de l’autor Manuel Baixauli, article publicat el 17 febrer de 2011 en El País. Es tracta d’una reflexió sobre el valor de la lectura i la connexió entre l’autor d’un text i el futur lector narrat de manera excepcional, amb una lectura poètica i literària perfectament elaborada, que permet donar una visió encoratjadora sobre la perdurabilitat dels textos manuscrits i la rellevància de les noves tecnologies per tal d’aconseguir-ho.
Per la qualitat de la resta de textos presentats al premi, els membres del jurat –format pels escriptors, professors i experts en animació lectora Anna Ballester, Joan Borja, Josep Castellano, Adelina España, Enric Lluch i Gonçal López-Pampló, actuant com a President del jurat Josep Antoni Fluixà, director de la Fundació Bromera, i com a secretària, Rosa Mengual, coordinadora d’activitats de la Fundació Bromera– mostraren la seua satisfacció i acordaren per majoria nomenar finalistes una selecció de 5 articles, entre els quals nomenaren primer finalista l’article A la recerca del lector social, presentat per Joan Portell Rifà, i com a finalistes els articles Confessions d’una passatgera, de Maite Insa Gualde, Entre línies, de Juli Capilla, L’eròtica del paper, presentat per Maria Josep Picó, i Els crítics literaris més implacables, presentat per Esperança Costa.
El veredicte es va donar a conéixer durant el lliurament dels Premis d’Innovació Educativa que organitza la regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Alzira, dins dels quals la Fundació Bromera col·labora amb el Premi d’Experiències de Foment de la Lectura, un premi –dotat amb 1.200€ per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira– que en aquesta VII edició s’ha atorgat per unanimitat el projecte Jo també llig presentat per l’IES Lluis Simarro de Xàtiva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada