divendres, 20 d’abril del 2012

ANTELLA ES PREPARA PER A CELEBRAR LA 27 TROBADA DE LA RIBERA




Tot està ja preparat per acollir a més 30.000 persones que celebraran el pròxim diumenge 22 d’abril aquesta festa per la llengua

Als habituals tallers, actuacions I animacions de carrer enguany cal afegir la presència de la Muixeranga d’Algemesí i un descens de Troncs pel riu Xúquer. Un programa ben complet per reivindicar l’ensenyament i l’ús social del valencià.
La Trobada de Centres d’Ensenyament en valencià de la Ribera arriba a la seua 27 edició en un moment clau per a l’ensenyament. Les retallades en l’ensenyament públic i la implantació del pla Plurilingüe preocupen des de fa mesos a la comunitat educativa i a la ciutadania en general, per aquest motiu, ara més que mai és el moment d’eixir el carrer per fer aquesta festa per la llengua. 
 
El programa de la 27 Trobada s’obrirà amb la celebració de la tradicional cercavila cívica amb la presència dels centres d’ensenyament de la comarca fins l’entaulat de la Trobada. Posteriorment tindran lloc els parlaments de l’alcalde d’Antella, Gustavo Montagudo, de la directora del CEIP Xarquia d’Antella, Susa Crespí i del president de la Coordinadora, Joan Cortés. En acabar els parlaments s’iniciaran els més de 65 tallers dels centres educatius de la comarca, les actuacions d’entaulat, les exposicions i les diverses activitats esportives.
Un dels punts forts de la Trobada és la seua ubicació, ja que es desenvoluparà als jardins que es troben enfront de l’Assut d’Antella, un dels paratges més bonics de la comarca.
A més, una altra de les novetats d’aquesta trobada és la presència de la Muixeranga d’Algemesí, que alçarà les torres humanes pels carrers d’Antella i també la baixada de troncs pel Xúquer. Aquesta tradició és activitat mil·lenària practicada durant segles per grups de homes, que únicament amb l’ajuda del seu “ganxer” i destresa i organitzats en quadrilles, s’encarregaven de conduir partides de milers de troncs des de la conca alta del Xúquer, en viatges de més de 400 km. i 9 mesos de duració. Antella va ser durant segles una zona important de pas, recompte i extracció de troncs.
Al migdia està prevista la realització de 4ª Jornada Gastronòmica “Més a gust en valencià”, en els bars i restaurants de la Trobada que han posat en valencià les cartes i la informació dels establiments.
A la vesprada, es tancarà la Trobada amb el parlament de cloenda i finalment un actuació del cantacançons Dani Miquel i el seu grup.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada