dimarts, 29 de novembre del 2011

la Festa de la Mare de Déu de la Salut ja és Patrimoni de la Humanitat

La festa de la Mare de Déu de la Salut d'Algemesí és des de hui Patrimoni de la Humanitat i els algemesinencs ho han celebrat amb una enorme alegria. 


A les 3.30 del matí es feia pública la notícia de la declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat atorgada a la Festa de la Mare de Déu de la Salut en la sisena convenció que la UNESCO ha celebrat a Bali durant aquests dies. A les 8 del matí del dilluns 28 de novembre les campanes de la basílica de Sant Jaume han començat a sonar, acció que s'ha repetit a les 12 del migdia amb l'acompanyament de 21 salves per a homenatjar l'esperat reconeixement mundial.
 
Posteriorment, s'ha celebrat una roda de premsa en el consistori en què l'alcalde d'Algemesí, Vicent Ramón García Mont, ha donat les gràcies  a totes i cada una de les persones que formen part de la festa, als ciutadans i ciutadanes d'Algemesí per haver sabut mantindre viva esta tradició ancestral i totes les institucions i especialment a la UNESCO per haver recolzat , impulsat i haver sabut reconéixer les tradicions de tot un poble que ha perdurat intacte amb el pas dels anys.
 
El 8 de desembre es realitzarà una representació de la festa de la Mare de Déu de la Salut que començarà a  les 10.30 hores amb la imatge de la Mare de Déu als peus de l'Altar Major de la basílica de Sant Jaume per a poder venerar-la tot aquell que vullga. A les 11.45 hores els campaners faran un vol manual de campanes per a anunciar la Festa. A les 12 del migdia les campanes tocaran l'àngelus i es resarà davant de la imatge de Mare de Déu en l'Altar Major de la basílica amb l'actuació de la Schola Cantorum.
Acabat l'àngelus, a la plaça Major els balls començaran a ballar el primer ball en l'orde de la Processó, des del carrer Figueres. Començaren les torres humanes de la Muixeranga i així aniran desfilant tots els participants. Mentrestant, a l'interior de la basílica es representarà el Misteri de la Mare de Déu de la Salut. El segon ball de cada grup ja es farà a l'interior de la basílica seguint el mateix orde, i acabat el ball dins de la basílica eixiran per la porta de l'Aire i aniran a la porta de la Capilla de la Comunió. Així faran tots els balls fins que acaben de ballar els Tornejants.
Els membres de tots els balls aniran ocupant per orde el seu lloc per a fer l'entrada de la Mare de Déu de la Salut per la porta de la Capilla de la Comunió. Serà el moment culminant d'esta representació extraordinària de celebració d'este títol de Patrimoni de la Humanitat.
A continuació, un nou vol de campanes anunciaran que la imatge de la Mare de Déu serà traslladada des de l'Altar Major al seu cambril. La creu barroca inicia el trasllat i darrere, en dos files, amb cera, aniran els festers de tots els barris, la Confraria de la Mare de Déu de la Salut, els Personatges Bíblics i el Patronat de la Festa. Els mestres de cada ball (i mestres antics) portaran la imatge de la Mare de Déu al muscle, el clero del poble presidirà el trasllat, i darrere tancarà el seguici l'Ajuntament i les autoritats.
“Serà una celebració única i històrica per a commemorar el màxim reconeixement a què podia optar esta festa, el Patrimoni de la Humanitat”
El pròxim 8 de desembre Algemesí tornarà a vibrar amb la seua festa de la Mare de Déu de la Salut, però ara ja sí, sent Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada