dijous, 21 de juliol del 2011

EDITORIAL JULIOL 2011

Futur en positiu
La Ribera està d'enhorabona. La confirmació per part de la multinacional automobilística Ford que invertirà més de 800 milions d'euros en la factoria d'Almussafes és una notícia que aporta tranquil·litat a l'economia valenciana i una garantia de manteniment de l'ocupació molt important en una conjuntura econòmica com l'actual.
La importància de Ford en l'economia no sols de la comarca sinó també de tot el país és evident. Al voltant del 3% del PIB de la Comunitat Valenciana prové directament de la factoria d'Almussafes. De fet si no hagueren entrat nous projectes hauria suposat un colp difícilment superable per a l'economia valenciana, i molt més per a la Ribera.
Tot i la inversió anunciada, el teixit econòmic de la comarca no ha d'adormir-se. Ha d'avançar cap a la consolidació de les activitats econòmiques existents i cap a la recerca d'un model productiu alternatiu. Iniciatives com les del PATER i Ribera Turisme que presentem en aquestes pàgines caminen en la direcció correcta: la de valorar i pal·lesar les grans potencialitats de la nostra comarca, i fer que generen riquesa. Ara, amb la temporada estival plenament activa, comprovem com el turisme és un motor vital de creació de llocs de treball que hem de cuidar i potenciar. Hem de caminar cap a un model econòmic que combine el respecte al territori i a la salut de les persones amb un creixement sostingut.
Mentre tot això arriba celebrem la gran notícia de la inversió de més de 800 milions d'euros a la fàbrica d'Almussafes, que és un èxit de tots: des de la Generalitat al Govern d'Espanya, i sense oblidar, evidentment els actor principals de tot això: la plantilla de Ford Espanya, que any rere any ha treballat perquè siga  una de les factories més productives de la companyia arreu del món.
I front a l'aposta per la indústria i la inversió en innovació trobem el model anterior, responsable en gran part de la terrible crisi que viu el país. La rajola difícilment traurà l'economia valenciana de la situació econòmica negativa, i pot acabar definitivament amb un dels recursos més preuats de la nostra comarca: l'entorn, els paisatges, la natura. Ecologistes en Acció ho han deixat ben clar en el seu estudi sobre la destrucció de la costa espanyola. Destruir els escassos espais naturals que encara ens queden és sacrificar el futur per un benefici a curt termini.
El respecte a l'entorn és també el respecte a la cultura i els valors que ens han identificat com a poble durant molts segles. Per això és del tot censurable l'afany de la Conselleria d'Educació d'eliminar les línies en valencià del sistema educatiu. Un atac d'aquest calibre mereix una  resposta cívica i contundent, com la que hem vist al llarg del mes de juny i de la qual fem cinc cèntims en les nostres pàgines.  La resposta d'un poble que mira cap al futur i se sent orgullós del llegat dels seus avantpassats. Esperem que siguem capaços de conservar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada