divendres, 13 de setembre de 2013

QUINZE PROPOSTES CONFIGUREN LA 24a MOSTRA INTERNACIONAL DE MIM DE SUECAEnguany el festival posa el seu accent en muntatges de teatre gestual amb arrels en la tradició dansística popular i en el folklore

Una classe magistral a càrrec de l'actor, autor i director valencià Jorge Picó inaugurarà el festival amb la ponència Pensar amb el cos.

Tres estrenes absolutes, dos Premis Nacionals i un elenc d’espectacles de carrer gratuïts es donaran cita, entre d’altres, en la programació de Mim a Sueca, programada del 18 al 22 de setembre.
 
Quinze propostes on el gest és el protagonista del fet escènic configuren el MIM 2013. Una cita única amb l'art del mim que enguany incideix en els “treballs en grup/col·lectius de treball” per a destacar la importància de les sinèrgies humanes en temps de crisi. De forma paral·lela, el festival posa el seu accent en muntatges de teatre gestual amb arrels en la tradició dansística popular i en el folklore. Un programa que dóna visibilitat als diferents enfocaments i discursos de la creació escènica gestual contemporània, local, nacional i internacional, amb companyies emergents i de reconegut prestigi, que hui ha presentat en roda de premsa el seu director Abel Guarinos.


 En la roda de premsa també ha participat Salvador Campillo Moncho, alcalde de Sueca, qui ha recordat com el MIM “ha maurat i ha anat consolidant-se al llarg de vint- i-quatre anys com un festival de gran qualitat i prestigi”. Més de dos dècades en les quals, com ha destacat Joan Baldoví, tinent alcalde de Cultura de la localitat, el MIM “ha educat al públic en cultura i en el teatre gestual que, a part de divertir i formar, significa també un impuls econòmic per a Sueca”. Paraules que ha referendat Josep Navarro, regidor de Cultura, qui ha subratllat que el festival “en el que cada edició és única i irrepetible, canvia els grisos del paisatge actual pels colors mitjançant la cultura i el teatre gestual”. Per últim, José María Catalunya, en representació de la Fundació Bancaixa, entitat col·laboradora del MIM des dels seus inicis, ha destacat que el MIM “ofereix al públic una programació plena d’atractives propostes, tant per a públic adult com infantil i juvenil, i manté ferm el seu compromís de recolzament a les companyies valencianes, i no deixa de costat la vessant de formació i didàctica”.
Els resultats del treball en grup es posaran de manifest en muntatges de diferent temàtica i tècniques gestuals. El teatre de màscares dels bascos Kulunka Teatro abordarà la malaltia de l'Alzheimer en André y Dorine, un espectacle recomanat per la Xarxa Espanyola de Teatres. L'humor gestual més gamberro de Spasmo Teatro (Castella-Lleó) aterrarà en el MIM amb Show Park, Premi del Públic al Millor espectacle en el Festival Internacional Teatro Agosto de Portugal. El teatre visual de la jove Compañía Jagat Mata (Madrid), dirigida pel valencià Rafa Ibáñez, centrarà l'estrena en terres valencianes de Maletes (La maleta d’Irati), seleccionat per a ser difós en 2013 per la Plataforma Europea de Festivals de Teatre Visual E-MIX. I bolcada en el públic infantil i familiar des de fa tres dècades, la companyia basca Teatro Paraíso, Premi Nacional d'Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut, convidarà als petits espectadors a un viatge visual i lúdic en Kubik, reconegut amb el Premi al Millor Espectacle per a la Primera Infància FETÉN 2013.
 El MIM compta enguany amb tres estrenes absolutes: Ingravity, amb el qual els valencians Dinamic desafiaran a la gravetat amb acrobàcies de vertigen; The show of Mimirichi, una selecció de miniatures escèniques que recorren les dues dècades d'història de la companyia ucraïnesa Mimirichi - Clowns de Kiev; i War amb el qual Circ Gran Fele, Premi Nacional de Circ, presentarà les aventures i desventures d'un artista de carrer que ha de fer front a la invasió que pateix la seua terra.

L’espai públic com a escenari

 Amb la intenció de fer arribar el teatre de gest al major nombre de persones possibles, i molt més en temps de crisi, el festival posarà l'accent principalment en els espectacles de carrer gratuïts, utilitzant espais públics com carrers, places i fins i tot rotondes habilitades per a l'ocasió com a escenaris efímers.
Un gegant de sis metres d'alçària desplegarà el seu art per Sueca amb una divertida troupe de clowns il·lusionistes en Sortilegi, de la companyia Màgic 6 de Cullera. L'acte interpretatiu i el circ es conjugaran en De pas, Premi Zirkòlika de Circ a la Millor Direcció i Posada en Escena i Premi del Públic al Millor Espectacle al Festival de Jerez de la Frontera, amb el qual la catalana Industrial Teatrera oferirà un joc escènic on dos éssers caòtics repassen en clau de clown una vida compartida en parella. I de la improvisació actoral i la transgressió beu Su-seso Taladro, en el qual els xilens Murmuyo y Metrayeta utilitzaran el tràfic rodat de la localitat com a estímul per al seu engranatge.
Per la seua banda, la portuguesa Dulce Duca recalarà en els carrers de la capital de la Ribera Baixa per a estrenar a la Comunitat Valenciana Um belo dia, un treball de recerca coreogràfica amb maces que integra al públic de totes les edats en un muntatge que indaga en la força i la fragilitat humana. I la companyia valenciana de Vila-real La Furtiva presentarà Sabates en l´aire, espectacle en el qual es fonen tècniques circenses com el trapezi, els malabars, les acrobàcies, el clown o la dansa.

 La pràctica escènica que té com a suport essencial el cos estarà també present en muntatges amb arrels en la tradició dansística popular i en el folklore. La cantautora mallorquina Maria del Mar Bonet posarà veu al Bolero de l'Alcúdia en la representació de la festa cortesana del segle XVIII, que interpretarà el Grup de Dansa de l'Alcúdia, i la lletra del qual és del poeta valencià Vicent Andrés Estellés, a qui el festival ret enguany homenatge. I, per la seua banda, la companyia valenciana Lluvia Horizontal recorrerà els carrers de Sueca amb el seu FESTAR-Multi Traditional Rave Party, un espectacle basat en les “danses teatrals” de Bolívia, Xile, Itàlia, Espanya.

 La Mostra Internacional de Mim, com és habitual, començarà amb una classe magistral a càrrec d'un prestigiós professional de les arts escèniques. Enguany se li ha encarregat a l'actor, autor i director valencià Jorge Picó, qui inaugurarà el festival amb la ponència Pensar amb el cos. I, finalment, el MIM acollirà l'exposició fotogràfica El públic és el MIM, amb la qual homenatjarà simultàniament a l'espectador i al fotògraf assidus al festival.
La programació alternativa i no oficial del festival, l’Off-MIM, espai obert a la reflexió escènica i social, comptarà enguany amb els monòlegs de Toni de l´Hostal, Eugeni Alemany, Miguel Martín i Paco Vila; les companyies Edu Borja Teatre de Titelles, Acerometros, Sor-Presitas, Engrata Teatre i la formada per les germanes Manola i Rosa Roig; el grup musical Nudo Windsor; la projecció del curtmetratge La Quarantamaula, d'Ernest José Sorrentino i Josep Pitarch; i el Projecte RIU Sueca, intervenció comunitària dirigida a promoure la igualtat entre homes i dones.

+info: www.mimsueca.comCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada