dimecres, 12 de juny de 2013

SETMANA DE VISITES ESCOLARS A LA TORRE RACEF D´ALMUSSAFES


Al voltant de 300 escolars de primària descobrixen la història del monument


El passat dilluns l'Ajuntament d'Almussafes va inaugurar la seua Setmana Educatiu-Cultural, centrada en visites a la Torre Àrab Racef, el monument més emblemàtic de la població. L'objectiu d'este programa, en el que participen els alumnes de primària dels dos centres educatius del municipi, se centra en la promoció i difusió del patrimoni cultural i artístic relacionat amb la història, la societat i l'economia almussafenya. Les visites, que es realitzen per part de l'empresa especialitzada que té concedida la promoció turística de l'edifici a través de Ribera Turisme, es clausuraran divendres que ve 14.
La història d'Almussafes i de la seua torre Racef, la diversitat cultural al llarg de la història de l'edifici, l'ús, estructura i funció del mateix, així com la interrelació amb les altres torres de la comarca són els continguts principals de la Setmana de visites escolars al monument, que es van iniciar durant la jornada d'ahir dilluns.

En horari matinal i fins a divendres que ve dia 14, més de 200 estudiants de tercer, quart, quint i sext de primària del col·legi públic Pontet i de quint i sext de l'Almassaf tenen la possibilitat de descobrir la rellevància històrica de la torre Racef, emplaçada en el nucli antic, enfront de l'església parroquial Sant Bartomeu.
Durant quaranta-cinc minuts, els escolars – Acompanyats d'un guia– Realitzen la ruta per l'interior del monument, en el que es connecten els mecanismes d'interpretació sonora que existixen en el mateix i que doten a la visita d'un vessant lúdic i dinàmica.
En concret, l'activitat educatiu-cultural es reforça amb la utilització de diversitat de panells explicatius situats en les diferents plantes de la torre, que descriuen les altres torres existents en el territori i reflectixen les imatges del monument en diferents èpoques. Així mateix, el guia entrega a cada alumne uns prismàtics per a observar, des de la terrassa, les altres torres de la contornada que encara es mantenen en peu.
A més de la pujada al monument, la jornada també integra una activitat complementària d'altres 45 minuts de duració, en la que els grups elaboren una gymkhana i participen en un taller de tatuatges d'henna, baix supervisió dels monitors.

La Torre Racef, destinació turística

Al setembre del 2009, el consistori d'Almussafes ja va celebrar una jornada de visites escolars al monument, que concluyö amb la participació d'un total de 477 alumnes.
Després d'esta segona edició, la intenció del consistori municipal és la de consagrar de manera anual esta Setmana Educatiu-Cultural en el calendari anual dels centres educatius de la vila.
Així mateix, des del 2008 i fins a l'actualitat, les convocatòries d'este programa cultural per part de l'ajuntament - fora de l'àmbit estrictament educatiu - han sigut una constant, coincidint amb celebracions com el 9 d'octubre o les Festes Patronals, cites que han donat com resultat 1.027 visitants. “Volem que els nostres veïns i veïnes coneguen en profunditat la història del nostre monument més antic, en bon estat de conservació i a través del qual descobrim part del nostre passat”, explica la regidora de Cultura, Esperanza Carbonell.
A més de la població local, la torre ha acollit alcaldes i regidors de la comarca de la Ribera, a un grup del curs “Conéixer la Ribera”, a l'IES Pallejà de Barcelona, als alumnes del col·legi Entrenaranjos i de l'IES de Sollana i a participants de l'Escola d'Estiu de la Diputació, entre altres grups.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada