dijous, 30 de maig del 2013

L'ALCÚDIA DEFÉN L'HOSPITALITAT AMB ELS IMMIGRANTS



La moció de Compromís per l'Alcúdia demana que la reforma del Codi Penal no criminalitze la solidaritat amb els sense papers
L'Ajuntament de l'Alcúdia va aprovar en el plenari, per unanimitat, una moció de Compromís per l'Alcúdia en la que manifesta el rebuig de la corporació municipal davant qualsevol mesura que supose un obstacle a la solidaritat amb les persones immigrants.
Igualment s'insta al Govern de la nació a què el delicte contra els drets dels ciutadans i ciutadanes estrangers, contemplat a l'article 318 de l'Avantprojecte de reforma del Codi Penal, castigue exclusivament les conductes relacionades amb el tràfic il·lícit de persones, excloent expressament del mateix aquelles actuacions motivades per raons d'ajuda humanitària i solidària.
Com ha explicat el portaveu de Compromís per l'Alcúdia, Paco Sanz, durant aquests darrers mesos s'ha generat certa alarma entre les persones i entitats socials que presten ajuda humanitària a la població en situació irregular, després de conèixer que l'avantprojecte de reforma del Codi Penal presentat pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, proposa una nova redacció de l'article 318 que recull una pena de multa de tres a dotze mesos o presó de sis mesos a dos anys a qui ajude a transitar a un estranger.
Aquesta preocupació s'ha originat al no discriminar l'avantprojecte entre qui té comportaments delictius com el tràfic de persones i qui realitza actuacions com el suport i l'ajuda a persones immigrants en situació irregular fonamentada en raons humanitàries, solidàries o ètiques.
La normativa també preveu penes similars per a les persones que, amb ànim de lucre, ajuden els immigrants irregulars a "romandre" en territori comunitari. No obstant això, la desafortunada redacció proposada de l'article 318 ha produït una gran incertesa en la societat, arribant a provocar que la ciutadania pense que poden ser penats qui, per exemple, llogue una habitació, dispensen un menú o porte en taxi a les persones estrangeres en situació administrativa irregular.
Segons manifestà Paco Sanz, en el cas d'aprovar aquesta reforma en els termes plantejats, es vindrien a baix els importants esforços realitzats des de fa anys per les administracions municipals. També amb aquesta nova norma ens trobaríem que algunes de les accions i activitats dutes a terme pel nostre Ajuntament des dels Serveis Socials i altres àrees de l'Ajuntament podrien ser constitutives de delicte.
Finalment l'Ajuntament de l'Alcúdia manifesta que continuarà treballant en la línia de promoció de la convivència al nostre poble, amb independència de quin siga l'origen, la nacionalitat o la situació administrativa de les persones que viuen a ell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada