divendres, 31 de maig de 2013

L’AJUNTAMENT D’ALZIRA REPARA L’ANTIC OBSERVATORI FORESTAL DE LA CASELLA



 La Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Alzira va aprovar, el passat mes d’abril, la proposta de reparació i condicionament de l’antic Observatori Forestal del Paratge Natural Municipal de la Casella, conegut pel “Ouet”, per la seua característica silueta, semicircular i blanca, que presidix un dels pics que destaquen en la vall de la Casella.
A una altitud de 533 metres sobre el nivell del mar, des del mateix, es divisen unes excel·lents panoràmiques de tota la serra, les comarques fronterisses i la franja costanera.
En la reunió del Consell del Paratge Natural Municipal de la Murta i la Casella, celebrada el mes de març, es va plantejar reparar esta singular i emblemàtica construcció que corona una de les cimes de la Casella. Va ser construït com a observatori forestal en la dècada dels anys 50 i, a causa del seu abandó, després de l’incendi que a finals de la dècada dels seixanta va assolar el paratge, s’ha anat degradant fins a un estat alarmant que requeria una urgent intervenció. La inclemència del temps ha contribuït al seu deteriorament però, a més, en els últims anys, ha sigut sotmés a un maltractament de vandalisme.
Per les seues característiques constructives, la solidesa d’esta xicoteta caseta no haguera tingut cap problema de resistència però, les agressions rebudes, van fer que es debilitara en diferents punts, com el paviment, la ruptura del marc de la porta, els tubs de ceràmica dels ulls de les finestres i els fonaments d’un dels costats de la seua estructura, de la que s’estaven desprenent les pedres que reforçaven la base. D’altra banda, el deteriorament interior i exterior dels murs, per les pintades i els grafittis desmilloraven la seua imatge.
D’esta manera, les regidories de Turisme, Medi Ambient, i Patrimoni Històric Artístic van proposar la seua reparació. Així, als departaments implicats es va unir la regidoria de Servicis Públics, proporcionant el material necessari.
Les condicions orogràfiques on s’ubica esta construcció, inaccessible per a vehicles de transport i només comunicat per una senda, el PR-V 303, va condicionar que els treballs s’hagueren de dur a terme per mitjà de voluntariat. En el mateix, ha participat personal dels referits servicis municipals, del Consell del Paratge Municipal, del Vacif i un variat grup de voluntaris de totes les edats però, en major part, veterans muntanyencs, nostàlgics de veure com s’havia anat degradant este apreciat referent, completament integrat en el paisatge de les muntanyes.
Els dissabtes 4, 11 i 25 de maig han sigut els empleats per a pujar i, a poc a poc, anar reparant els desperfectes, consolidar i millorar el seu aspecte. Des de les set del matí fins a les tres de la vesprada, la vintena de voluntaris han anat pujant per un desnivell de 223 metres, més de 1.250 quilos de ciment, arena i grava; 375 litres d’aigua; ferramentes dos tubs de ciment per als buits de les finestres; una escala d’alumini; 50 quilos de pintura; 30 rajoles; 2 bards; una ximenera d’acer inoxidable per al tub de ventilació; una làmina de malla, entre altres. Així com una pedra carreu, de més de 40 quilos, per a la llinda de reforç del buit de la porta.
El bon ambient de camaraderia i el resultat final de veure com l’antic Observatori anava recobrant el seu aspecte original, ha suplit l’esforç realitzat. Ja, l’últim dia, en el que només faltava col·locar el tub de ventilació i pintar tota la corfa exterior, es va procedir a solucionar un altre dels problemes pendents. En una vall pròxima, situat junt amb la senda PR-V 304 “Pic de la Ratlla”, es conserva un antic aljub la boca del qual s’obria a nivell del sòl i, la seua profunditat, implicava un risc de caiguda de persones o animals al seu interior amb dificultat d’eixir pels seus mitjans. Després de netejar el seu interior, replet de pedres, branques i troncs, va ser segellat amb mallat per a evitar l’imminent perill i el seu farcit amb material inadequat, permetent la seua funció d’emmagatzemar aigua fet, que encara, a pesar el temps que porta en desús, encara complix.
Amb la finalitat de sensibilitzar als excursionistes, s’ha col·locat una placa que diu: Antic observatori forestal “L’Ouet”. Cuideu-lo. Ajuntament d’Alzira. 2013.
En breu, es repintarà l’interior amb un mural explicatiu de l’entorn, ja que es troba completament cobert de pintades i, inclús en el transcurs dels treballs, s’ha comprovat que les agressions no s’han detingut, danyant les parets acabades de lluir.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada