dimecres, 15 de maig de 2013

LA RIBERA PEL DRET A L'AIGUA


VOLEM AIGUA DE QUALITAT PER A LA NOSTRA VIDA. TENIM DRET!

L'Assemblea General de l'ONU ha reconegut que el dret humà a l'aigua potable i al sanejament és un factor essencial per a la vida i, per tant, que les autoritats públiques tenen l'obligació prioritària de garantir a la població la seguretat sanitària de l'aigua.

Però a la comarca de la Ribera aquest dret humà no es compleix. Des de fa anys moltes poblacions presenten elevats índex de nitrats en les seues aigües, molt per damunt d'allò permès legalment. A més, recentment han aparegut a Alzira, Carcaixent, Llaurí, Corbera o Carlet restes de pesticides en l'aigua potable, el que ha fet que foren declarades com a "no aptes" per al consum humà.

Davant aquesta situació les administracions responsables, estatal i autonòmica, no han complit amb les seues obligacions d'evitar el deteriorament dels aqüífers i de proporcionar aigua potable de qualitat a la Ribera. La Generalitat Valenciana fa 16 anys que es va comprometre a tindre, per a 2002, finalitzades les obres necessàries, i hui, 11 anys després, el problema és més greu que mai.

Les organitzacions firmants, com a entitats actives de la societat civil, no estem disposats a suportar més excuses dels responsables per justificar la seua ineficàcia a l’hora de fer la seua feina: subministrar aigua que siga realment potable a les poblacions. Exigim el nostre dret d'abastir-nos amb l’aigua de la millor qualitat per al consum humà.

Finalment, volem manifestar la nostra perplexitat i denunciar el fet que els pobles de la Ribera del Xúquer encara no compten amb una concessió d'aigua del Xúquer, quan des d’abans d’aprovar el Pla de Conca de 1998 ja es coneixia la situació de contaminació de les aigües subterrànies que les feien inadequades per l’abastiment de poblacions i, al mateix temps, s’atorgaven concessions d’aigües del riu a altres poblacions, moltes d’elles situades fora de la conca del Xúquer.
EXIGIM:

- L'acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries per a que tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d'aigua de qualitat adequada.

- Una concessió administrativa d'aigua del Xúquer per als pobles de la Ribera en el pròxim Pla de Conca que està elaborant-se en l'actualitat.

- Que es depuren responsabilitats per la situació de deteriorament dels aqüífers i especialment per la mala gestió realitzada per a proporcionar aigua potable a la població riberenca.

- La recuperació dels nostres aqüífers deteriorats, amb unes bones pràctiques agrícoles que promoguen la transició cap una agricultura respectuosa amb el medi ambient, sense pesticides i amb una gestió racional i sostenible de les nostres muntanyes.

- Transparència de totes les administracions i participació social en el seguiment i resolució de la situació actual.
La Ribera 14 de maig de 2013

ORGANITZACIONS ADHERIDES AL MANIFEST:

Comissions Obreres (CCOO)
Unió General de Treballadors (UGT)
Intersindical Valenciana
Unió de Llauradors i Ramaders
Ecologistes en Acció
Acció Ecologista Agró
SEO/Birdlife
La Ribera en bici
Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera
Plataforma de la Ribera en Defensa de la Llei de Dependència
Xarxa Valenciana per l'Aigua Pública
Xúquer Viu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada