divendres, 31 de maig del 2013

LA MUIXERANGA D’ALGEMESÍ HOMENATJA ALS 30 MUIXERANGUERS QUE EN 1973 VAN FER RENÀIXER ESTE BALL EVITANT QUE DESAPAREGUERA


La muixeranga després de segles d’història no va alçar la seua torre el 7 de setembre de 1973, vespra del dia de la festa gran.


Muixeranga any 1889
La muixeranga d’Algemesí continua commemorant el 40 Aniversari des que en 1973 quasi desapareguera com a ball en les festes de la Mare de Déu de la Salut de la localitat i en esta ocasió ho celebrarà amb un acte commemoratiu en què s’homenatja a les 30 persones que en 1973 es van unir i van aconseguir traure cap a avant un dels balls més simbòlics i significatius de la que hui és ja una festa Patrimoni de la Humanitat, la Muixeranga d’Algemesí.
Estos 30 hòmens van aconseguir en 1973, any de declivi per a esta associació, que la muixeranga d’Algemesí isquera a la processó en honor a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut, i ho fera com ho havia fet sempre, recreant als presents i visitants amb les seues tradicionals torres humanes utilitzant força i unió.
Per això i amb este acte, els membres de l’actual muixeranga d’Algemesí, a través dels seus mestres del ball, Tomás Pla i Juan Beltrán rendiran homenatge i donaran les gràcies pel seu interés i tenacitat perquè la muixeranga isquera i participara en la processó d’eixe any ja que gràcies a ells, hui la muixeranga d’Algemesí és el símbol de tota una festa mundial.
Els homenatjats seran Vicente Ramón García, actual Alcalde d’Algemesí, Tomás Pla Romaguera, Germá Agustín, Jesús Bueno, Vicente Bueno, Vicente Castell, José Girbés, Daniel Navarro, José Vicente Pelechano, Salvador Morales, José Guillén, Vicente Beltrán, Vicente Girbés, Salvador Esquer, Salvador Gimeno, Vicente Llopis, Vicente Ferrís, Enrique Ripoll, Tomás Pla, Vicente Niclós, Francisco Niclós, Antonio Miralles, Antonio Navarro, José Esteve, Alfredo Felici i els que al seu dia eren els xiquets que van pujar a les altes de les torres Juan Medrano, Salva Gimeno i José Antonio Castell.
A més, també en este acte es presentarà i inaugurarà una exposició fotogràfica que rememora els moments més significatius que ha viscut la muixeranga d’Algemesí en 40 anys de trajectòria. Junt amb l’exposició es presentarà un vídeo amb imatges i fotografies il·lustratives que arrepleguen els moments més destacats d’este ball.
L’acte s’iniciarà a les 12.30 hores en el Museu Valencià de la Festa i comptarà amb la presència de l’Alcalde del municipi, Vicent Ramón García Mont i els dos mestres de la Muixeranga, Tomás Pla i Juan Beltrán.

La Muixeranga d’Algemesí: la força i la unió un poble

La muixeranga després de segles d’història no va alçar la seua torre el 7 de setembre de 1973, vespra del dia de la festa gran. La muixeranga no estava en el carrer, però estava en l’esperit de tots.
Un grup de 30 persones van reaccionar ràpidament, com un poble ha de reaccionar cada vegada que es veu trencada la seua essència i ja al matí del dia 8 de setembre, mentres la Processoneta del Matí transcorria pel carrer Berca, van improvisar en l’antic col·legi dels Maristes de la localitat esta primitiva dansa i algunes de les figures mes senzilles d’estes torres humanes. I així, amb este esforç i entusiasme, la Muixeranga d’Algemesí va alçar novament les seues torres en la Processó de Volta General del 8 de setembre i així ha continuat any rere any fins a l’actualitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada