dissabte, 16 de febrer del 2013

UN TREBALL PER AL CONTROL DE LA INSULINA A DIABÈTICS GUANYA EL PREMI D’INVESTIGACIÓ CIENTÍFIC TÈCNIC D’ALGEMESÍ


El premi per a jóvens investigadors de la Ribera aposta per millorar el cultiu de la xufa



Un treball que investiga el control automàtic de la dosi d’insulina per a pacients amb diabetis, presentat per Fátima Barceló, ha guanyat la huietena edició del Premi d’Investigació Científico-Técnico “Ciutat d’Algemesí” per a jóvens investigadors, dotat amb 5.000 euros. El premi per al millor treball de jóvens investigadors de la comarca de la Ribera ha sigut per a Nuria Pascual pel seu treball sobre el cultiu de la xufa, dotat amb 1.500 euros.
El projecte que ha aconseguit el primer premi porta per títol “aproximacions multimodel per a l’estimació de glucosa en plasma en monitorització contínua de glucosa i desenvolupament de nous algoritmes de calibratge”. El jurat ha valorat que es tracta d’una aposta per desenvolupar dispositius de control automàtic de la insulina que ajude a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per la diabetis. Encara que resulte sorprenent, i a pesar del gran nombre de pacients amb esta malaltia, no hi ha cap dispositiu que regule de manera controlada i automàtica l’alliberament d’insulina en sang. El treball de Fátima Barceló aposta per desenvolupar un algoritme matemàtic que facilite el disseny d’aparells que alliberen de forma automàtica i controlada la insulina en sang. El jurat ha estimat que este dispositiu ajudaria a millorar la qualitat de vida dels diabètics perquè disposarien d’un sistema de control d’insulina en sang que evitaria l’actual forma de control personal.

El treball guanyador al jove investigador de la comarca, de Nuria Pascual, porta per títol “estudis agronòmics sobre el cultiu de la xufa” i se centra en l’àmbit agrícola amb una aposta sobre com estalviar aigua en el cultiu de la xufa i millorar la qualitat i el rendiment d’este producte.

Enguany s’han presentat 37 treballs de jóvens científics que han desenvolupat estudis en els més diversos àmbits. El premi està organitzat per l’Ajuntament d’Algemesí i compta amb el suport de l’Hospital Universitari La Fe, el Centre Superior d’Investigacions Científiques, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València.

El jurat d’esta edició està format pel vicerector de la Universitat de València, Pedro Carrasco; la vicerectora d’investigació de la Universitat Politècnica de València, Amparo Chiralt; el director de la Fundació per a la Investigació de l’Hospital Universitari La Fe, José Vicente Castell; el Delegat del Consell Superior de nvestigaciones Científiques a València, professor José Pío Beltrán; la doctora Rosa María Cibrián; el doctor José Rocío Martí Vargas; la professora del departament de Biotecnologia de la UPV, Salut Botella; el doctor Francesc Ferri; el doctor Enrique A. Navarro; el professor del departament d’Informàtica de la UV, Jaume Segura, i el regidor de Cultura Gabriel Palop.

El regidor de Cultura, Gabriel Palop, ha destacat la notable presència de treballs amb un alt nivell en els més diversos camps científics com la medicina, bioquímica telecomunicacions, informàtica, química, genètica, biologia i enginyeries. “Este premi consolida una aposta per la investigació científica i pels nostres jóvens investigadors, amb aportacions d’utilitat pràctica i amb un jurat prestigiós que garantix la qualitat dels premis concedits i les aportacions al desenvolupament científic”, explica el regidor de Cultura.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada