dimecres, 20 de febrer de 2013

SIGNES: LA GENERALITAT POSA EN RISC LA SALUT DELS HABITANTS DE LA RIBERA AL NO GARANTIR AIGUA POTABLE NO CONTAMINADAFrancesc Signes
 Segons el Diputat del PSPV i Portaveu de Medi Ambient a les Corts Valencianes, Francesc Signes, l’anunci que fa hui l’Alcaldessa d’Alzira on es prohibeix el consum de l’aigua als seus veïns i veïnes per la contaminació per pesticides que pateixen els pous que la subministren és la culminació, pel moment, de la política negligent i temerària que ha seguit el govern del PP a la Generalitat en aquesta matèria.
Els recents casos semblants a Carcaixent (on es passaren l’última vegada 4 mesos sense poder consumir aigua potable) i de Llauri són el resultat de prop de 15 anys d’enganys coninuats del PP valencià, fets amb la complaença i ressò dels alcaldes dels ajuntaments de la Ribera on governa.
La Generalitat hagué de reconèixer l’any 2008 que havia enganyat durant més de cinc anys a tota la comarca, fent creure a tots que els pous que estava construint en la partida de la Garrofera (al terme d‘Alzira) podrien subministrar prou aigua als prop dels 150.000 habitants dels municipis més afectats per contaminació de la Ribera (Alzira, Algemesí, Albalat, Benicull, Carcaixent, Corbera, Cullera, Favara, Fortaleny, Llaurí, Polinyà, Riola i Sueca).
És necessari posar de manifest que el govern autonòmic sabia des del primer moment que això no era possible, ja que li ho havia dit prèviament la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i la Mancomunitat de la Ribera Alta l’any 1998, quan li demanà que el subministrament d’aigua a la comarca es fera del riu Xúquer i no de l’aqüífer clarament sobreexplotat del Caroig.
Per a “tapar les seues vergonyes” els màxims responsables del govern valencià, amb la col·laboració dels Alcaldes del PP de la comarca (encapçalats per l’Alcaldessa d’Alzira sra. Bastidas),es “tragueren de la mànega” el nou projecte de la potabilitzadora d’aigües per a poder donar aigua lliure de contaminació als residents de la comarca.
El més greu de tot és, segons denuncia el diputat del PSPV a les Corts, sr. Signes, l’escàndol que suposa que “desprès d’una inversió, iniciada l’any 2003, de prop de 60 milions d’€ per a portar aigua des dels pous fets en la partida de la Garrofera, que no va servir per a res, desprès d’una inversió pública en marxa de més de 10 milions d’€ per a fer la nova Potabilitzadora i desprès de reiterades promeses incomplides i sempre ajornades d’acabament de les obres de la potabilitzadora fa uns dies encara tenen la “cara dura” de dir-nos que les obres “poden” estar acabades en juny de 2013, quan saben que l’acabament d’eixes obres no serà suficient per a subministrar aigua immediatament als veïns”.
El sr. Signes acusa al govern del PP, i als Alcaldes del PP de la comarca, que són conscients d’eixa situació, “d’ocultar” que, com li reconegué el mes de febrer de 2012 l’anterior consellera d’Agricultura en una resposta a una pregunta seua feta en seu parlamentària, “el projecte de la potabilitzadora no inclou les connexions dels pous a les conduccions de reg”.
És per tant evident que, com afirma el diputat del PSPV “encara que l’obra de potabilitzadora s’acabés en juny de 2013, no serà possible donar aigua immediatament als consumidors de la comarca, donat que no estan ni tan sols projectades les obres necessàries per a permutar amb aigües lliures de nitrats que es volen traure de l’actual cabdal del Canal Xúquer – Túria amb les aigües dels actuals pous que hauran d’aportar les seues extraccions als regants”.
El diputat del PSPV afirma que, per a donar una solució al problema, el que calia, i en eixe sentit ho ha demanat reiteradament des de fa molts anys, és que s’haguesen fet a la vegada eixes obres complementàries.
En tant això no ocórrega, el que pot passar és que, encara que estiguen acabades les obres de la nova Potabilitzadora, no es puga subministrar aigües potables lliures de contaminació als pobles de la comarca, al no haver-se fet la totalitat de les obres necessàries per a “permutar” els cabals d’aigua destinats a regadiu en el Canal Xúquer – Túria per aigües contaminades dels pous dels pobles de la comarca, que no són aptes per al consum humà però que si que poden ser utilitzades per a l’ús agrícola.
Mentre tant el risc de que tornen a passar episodis com els patits pels habitants d’Alzira, Carcaixent o Llaurí és una amenaça per a tots els veïns i veïnes afectats de la comarca.
El sr. Signes exigeix als responsables del PP que deixen de mentir i de posar en risc la salut dels habitants de la Ribera i que, encara que siga amb un retard de 15 anys, acaben i posen immediatament en funcionament totes les obres de necessàries per a subministrar d’aigua potable.
De promeses incomplides del govern del PP de tota mena (centres escolars, seus judicials, vies de comunicació ....) la comarca està farta, però el que no és tolerable és que es jugue amb la salut de les persones.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada