dimecres, 8 d’agost del 2012

LA MUIXERANGA D’ALGEMESÍ ACTUARÀ DEMÀ DIJOUS EN LA PRESENTACIÓ DEL VALÈNCIA CF



La cita serà demà dijous, 9 d’agost, a les 21 hores, al Mestalla. Allí la Muixeranga d’Algemesí delectarà jugadors, cos tècnic, directiva i a tots els aficionats i presents amb les seues espectaculars torres humanes de fins a sis altures.
Autoritats locals i la Muixeranga d’Algemesí es desplaçaran fins a la capital del Túria on els integrants d’aquest representatiu ball de la Festa de la Mare de Déu de la Salut, recentment declarada Patrimoni de la Humanitat, exhibiran, durant la presentació del nou equip, les seues habilitats per a confeccionar creatives torres humanes.
Així doncs, tant els espectadors que seguisquen la presentació del nou València CF per a la temporada 2012-2013 i el posterior partit, com els aficcionados i públic assistent al camp de futbol de Mestalla podran gaudir del magnífic espectacle que oferirà un dels balls que conformen la Processó de la Mare de Déu de la Salut, la Muixeranga d’Algemesí.

La muixeranga d’Algemesí, més de 200 anys d’història

Prop de tres segles d’història i una important càrrega simbòlica, han fet de la Muixeranga d’Algemesí la imatge més coneguda de la ciutat i especialment després de la recent declaració de les seues festes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Grup cerimonial, dansa o música, la Muixeranga, en cada una de les seues tres accepcions (ball, torres i figures plàstiques), és un clar reflex de la força d’un poble compromés amb la seua tradició festiva i el seu patrimoni cultural.
La primera referència documental de la Muixeranga d’Algemesí prové del 1733, dels Llibres De Comptes de la Vila. Des de llavors, la seua aparició en la festes la Mare de Déu de la Salut, celebrades ja de forma solemne des del 1724, es manté de manera continuada. Com a període crític es recorda el 1973, any en què, enmig d’una profunda crisi de participació, va estar a punt de desaparéixer. La fundació, un any després, de l’associació Amics de la Muixeranga no sols va garantir la seua supervivència, sinó que la va reactivar de forma espectacular.
El 1998, s’incorporava a la Festa la Nova Muixeranga, grup que presentava com a novetat la seua composició mixta (hòmens i dones).
La seua indumentària es compon de brusa cenyida i recta botonada per davant, pantalons llargs, i sabatilles de sola prima. La tela és basta i forta, a tires verticals roges i blaves (verds en la Nova Muixeranga) sobre fons de ratlles blanques amb disposició arlequinada, exceptuant el trage del mestre que porta cada peça d’un color. És la tela vulgarment coneguda com de matalaf.
Entre les persones que han marcat història cal destacar els mestres Enric Francisco Gil “Cabrera” (dècada del 1920); Llorca “el Barber”, Vicent “la Gleva” i Vicent Nàcher (entre 1940-70); i Tomàs Pla i Romaguera, mestre obrer de la vila. L’actual mestre del ball de la Muixeranga d’Algemesí és Joan Beltrán.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada