dilluns, 20 d’agost del 2012

AMICS DE LA MUNTANYA DE LLAURÍ ES PROPOSA GESTIONAR EL SEU PARATGE PROTEGIT DES DE 2011




La localitat de Llaurí no ha perdut el temps des que al gener de 2011 es van protegir 235 hectàrees de la seua muntanya com a Paratge Natural Municipal (PNM) per part de la Generalitat Valenciana.
Les tasques de neteja i condicionament d'antigues sendes, iniciades el passat estiu per l'Ajuntament, gràcies a 'una subvenció del programa de foment d'ocupació PAMER, han seguit a través d'un grup de voluntaris que s'han constituït en associació sense ànim de lucre i que va ser presentada divendres passat davant l'assistència de més de mig centenar de persones.
Amics de la Muntanya de Llaurí (AMLL) es proposa, entre altres tasques, impulsar un conveni, amb el Consistori, per a la gestió del PNM Muntanya de Llaurí. “La protecció de la muntanya ha arribat en un moment en el qual lamentablement ja no existeixen subvencions per als paratges naturals”, va recordar el seu president Vicent Pérez Rosell. És per açò que les tasques d'acondicionament, neteja i millora es fan  a través de l'esforç altruista de veïns i aficionats que es proposen “posar en valor” la part que els afecta del Lloc d'Interès Comunitari (LIC) de la Serra de Corbera.
Els treballs d'adequació de les rutes de la Cova de la Galera, la Font de l'Anell, de Sansofí a la Creu del Cardenal i els Collaets, que es van realitzar durant l'estiu de 2011, han tingut la seua continuïtat.

Margallons Gegants
Els voluntaris de l'associació han aconseguit reobrir les velles sendes de la Font de la Regalà a la qual no es podia accedir des de fa dinou anys. També estan treballant perquè es puga arribar a la zona de difícil accés del Gal·lerar, una microreserva de Quercus faginea, quejigo o roure valencià de rara implantació en aquesta serra que es troba a escassos quilòmetres de la mar. Les excursions a la muntanya també són aprofitades per a datar arbres i plantes.
Des del primer dia han requerit  la col·laboració de la gent gran i antics caçadors que els han orientat en la relocalització de sendes i llocs. Es proposen, també, redescobrir antics forns de calç, un dels quals, en Sansofí, va desaparèixer com a conseqüència d'un enfonsament del sòl argilenc.
El col·lectiu tampoc deixa de costat la prevenció de grans incendis forestals “que no hem patit des de fa quinze anys”.
Juan Carlos Ribes, alcalde de Llaurí i integrant de l'associació, també va instar els veïns en l'acte de presentació “a posar en valor la muntanya” així com a plantejar-se donar utilitat a les petites edificacions que tenen en el terme municipal per al turisme rural i ecològic. “A Llaurí tan sols tenim una casa rural i està al complet durante tot l'any”, va recordar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada