dissabte, 28 de juliol del 2012

ALMUSSAFES DESTINARÀ 8.000 METRES QUADRATS PER A HORTS ECOLÒGICS I D´OCI


L'ajuntament ja ha obert el termini perquè els veïns interessats a accedir-ne a l'ús presenten la corresponent sol·licitud en l'ajuntament

El consistori d'Almussafes ja ha aprovat provisionalment l'ordenança municipal d'horts ecològics i d'oci. En l'actualitat, l'ajuntament està habilitant 3.695 metres quadrats d'una parcel·la del terme municipal, molt pròxima al nucli urbà, el propietari de la qual l'ha cedida per a la seua reparcel·lació i futur ús per part dels adjudicataris del projecte mediambiental. En funció de la demanda que genere la iniciativa que, de moment ja compta amb nou peticions formalitzades, el consistori habilitarà una major superfície, ja que el terreny té una dimensió total de 8.000 metres quadrats.

Almussafes torna a donar mostra de la seua preocupació pel Medi Ambient amb la posada en funcionament d'una iniciativa que aposta per la integració de generacions, la diversitat multicultural i el manteniment del paisatge i de l'entorn agrícola tradicional.
De fet, com a conseqüència de la gran evolució industrial generada en aquesta localitat de la Ribera Baixa, després de l'arribada de la multinacional Ford i la posada en funcionament del parc industrial Rei Joan Carles I, el municipi ha anat perdent de forma gradual la població amb experiència agrícola, per la qual cosa amb l'aprovació de l'ordenança municipal d'horts ecològics i d'oci es pretén aprofitar de nou la fertilitat de la terra, recuperant la cultura rural i de l'horta, a més de fomentar l'agricultura ecològica.
En principi ja hi ha nou peticions de ciutadans interessats a cultivar els horts ecològics i d'oci, encara que l'ajuntament manté el termini de sol·licitud obert. L'accés a l'ús de les hortes se circumscriu els veïns d'Almussafes, majors d'edat, inscrits en el Padró Municipal d'Habitants, que es troben físicament capacitats per a la realització del treball agrícola. De fet, es tracta d'un projecte mediambiental obert a tota la ciutadania que tinga la necessitat i dispose de temps lliure, encara que tenen preferència les persones desocupades, les ames de casa i els jubilats.
Conclòs el període vacacional, es procedirà a l'adjudicació dels horts, les dimensions concretes dels quals dependran de les necessitats plantejades pels mateixos veïns interessats. En aquest sentit, l'Ajuntament d'Almussafes actuarà com a intermediari en la presa de la voluntat del cedent i el cessionari, per la qual cosa l'adjudicació de les parcel·les dependrà del lliure acord entre les parts, que hauran de formalitzar un conveni de cessió de terra agrícola a títol de precari per al cultiu de l'hort. L'esmentat document de cessió tindrà una duració d'un any, sense perjuí que es puga prorrogar tàcitament, mentres que el cedent no comunique al precarista la seua voluntat de recuperar la possessió de la finca, prèvia recollida dels fruits de les collites existents en la mateixa.
Tal com establix l'ordenança municipal, en el moment de l'adjudicació de la cessió d'ús de l'hort, el mateix estarà dotat d'accés i d'abastiment d'aigua per a reg. Així mateix, donat el destí ecològic de les finques, els veïns adjudicataris de les mateixes, tan sols podran cultivar hortalisses, flors i plantes aromàtiques, que hauran de créixer sense fertilitzants, plaguicides o qualsevol altre producte químic, i que en cap cas es podran comercialitzar amb ànim de lucre.
Finalment, les despeses de manteniment i dels cequiatges dels terrenys ecològics i d'oci, així com els tributs municipals que el propietari, si és el cas, els poguera repercutir també hauran de ser assumits pels adjudicataris de les parcel·les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada