dimarts, 12 de juny del 2012

PRESENTACIÓ DE LA NOVEL·LA “DEVOTIO, ELS ENEMICS DEL CESSAR” EN L’ERMITA DE SANT LLORENÇ DE CULLERA


El pròxim divendres 15 de juny, tindrà lloc, en l’Ermita de la Font Santa o de Sant LLorenç de Cullera la presentació de la novell.la “DEVOTIO, els enemics de Cèsar” a càrrec del seu autor, Gabriel Castelló, i Salvador Raga, president de l’Associació Via Vicentius Valentiae (Via Romana). L’acte esta organitzat per la Regidoria de Turisme, Patrimoni Històric i Museus de l’Ajuntament de Cullera amb la Col·laboració de l’Associació Via Vicentius Valentiae.

DEVOTIO és l’epopeia de dos hòmens, separats pel temps, però units en la seua lleialtat extrema a les seues creences. Recorrent a aquestes dos històries paral·leles, la d’Eutiquio d’Osca en els temps de Dioclecià (conegut per a la posteritat com a Sant Vicent Màrtir), i la de Lluci Antonio durant la Guerra Civil, el lector coneixerà la turbulenta Hispània romana en dos moments molt diferents, la República i l’Imperi, la creació de l’estat més gran del seu temps i la corrosió interna d´un món decadent.

La novel·la es compon de dos escenaris que s’intercalen i avancen en paral·lel, un desenvolupat en els temps de Dioclecià mentres que l’altre arranca pocs mesos després que Cèsar creuara el Rubicó: en el primer ens submergirem en  la Tarraconense de principis del segle IV, sumida en una crisi econòmica i social sense precedents fins aquell moment en què una nova secta oriental guanya adeptes dia a dia.
L’August decidix eradicar-la a colp d’edicte i l’encarregat del propòsit a la província és un home cruel i sense escrúpols, el governador Daciano. Encoratjat per la ciutadania més conservadora de Caesar Augusta, ordena l’arrest de dos prominents cristians, el bisbe Valero i el seu diaca, Eutiquio (conegut per a la posteritat com a Sant Vicent Màrtir) i el seu trasllat a Valentia on seran processats per la seua apostasia.
Tito Antonio, magistrat emèrit de la ciutat, coneix per casualitat al jove reu i, enamorat pel seu carisma, decidix actuar com el seu advocat enfront de l’implacable governador.
El segon escenari altern ens porta a la Beronia fronterera vint anys després de les guerres sertorianas. Un jove xic s’enrola en les partides que Lluci Afranio amb el propòsit de reforçar les legions fidels al Senat davant de la imminent arribada de l’usurpador Cayo Julio Cèsar. Abans de partir, son pare li revela el seu autèntic nom i condició com a ciutadà romà, a més de la terrible història que el va portar al exili. Lluci Antonio, el fill de Cayo Antonio Naso, partix cap a la guerra disposat a llavar l’honor de la família i acompanyarà
als líders de la facció pompeiana des d’Ilerda fins a Munda en el periple d’aventures i horrors que va suposar la Guerra Civil.
Les seues cròniques suposen una versió clarament “pompeiana” i menys mitòmana del De Belo Civili que ens va deixar escrit Cèsar.
GABRIEL CASTELLÓ, l’autor.

Gabriel Castelló (1972) és escriptor i executiu de vendes en una companyia líder del sector de les telecomunicacions. Va entrar fort en el món editorial amb la seua primera publicació, 'Valentia, les memòries de Cayo Antonio Naso', una història d’aventures ambientada en la Hispània romana durant la revolta de Quint Sertori. Arran de l’èxit que va obtindre amb la novel·la, actualment impartix tallers de literatura creativa a València i col·labora assíduament en diversos mitjans digitals amb articles sobre la antiga Roma, com www.historiasdelahistoria.com, la revista 'Stilus' de l’associació Hispània Romana o el blog literari-històric www.arquehistoria.com. L’autor manté un blog en què publica regularment totes les seues col·laboracions, així com moltes altres curiositats de l’antiga edat clàssica que ens va descobrint en els seus viatges per tot el Mare
Nostrum:gabrielcastello.blogspot.com.és. 

1 comentari:

  1. Molt valuosa es la tasca que fá esta Asociació i cal que la gent conega que nihan entitats que treballen sense anim de lucre per a difondre els tresors i la memoria de les notres terres. Avant sempre¡

    http://viavicentius.blogspot.com
    http://www.caminodesanvicentemartir.es

    ResponElimina