dijous, 21 de juny del 2012

L´EQUIP DE GOVERN D´ANTELLA FÀ UN BALANÇ DE LA SEUA GESTIÓ I DÓNA COMPTE DE LA SITUACIÓ ECONÒMICA ACTUAL.


L'Equip de Govern format per GdA i PSPV fa balanç de la seua gestió i dóna compte de la situació econòmica actual en complir el 1r  any del seu mandat

Els cinc regidors que integren l'Equip de Govern Municipal -PSPV (3) i GdA (2) van donar comptes diumenge passat de la gestió realitzada durant el primer any de legislatura al capdavant de l'Ajuntament d'Antella en una Assemblea Veïnal en la qual van fer balanç de la seua gestió i van desglossar, un per un,  la "difícil situació" econòmica que travessa l'Ajuntament d'Antella com a conseqüència de la política de "malbaratament" practicada per l'anterior Corporació.
Els representants del Govern d'Antella acusaren l'anterior equip municipal d'haver "malgastat" i "tirat milions al fem" centenars de milions d'euros, alhora que posaren de manifest l'estat d'abandó i múltiples deficiències que presentaven la major part de edificis, instal·lacions i serveis de titularitat municipal després de 8 anys de govern popular. "No hi ha cap euro a les arques municipals i sí molts deutes", va intentar resumir el Regidor de Turisme, Agricultura i Medi Ambient, Francesc Vidal (GL), només obrir l'Assemblea Informativa celebrada al migdia de diumenge passat a l'Auditori Municipal amb la presència d'entre 70/85 ciutadans i ciutadanes d'Antella, entre les quals no figurava cap dels 4 regidors a l'oposició.
Vidal va posar com a exemple gràfic de la política de "malbaratament" practicada per l'anterior equip de govern PP durant 8 anys de legislatura "el cost del PGOU -Pla General d'Ordenació Urbana-, que no s'ha fet ni es pot fer perquè ha estat desestimat, és de 120.000 euros, 20 milions de les antigues pessetes tirats a les escombraries", va subratllar. Pressupostos sense tancar i factures "trabucades" En matèria comptable, segons Francisco Vidal, quan entraren a formar Govern al juny de 2011 van veure que "el 2009 no estava tancat", que hi havia una "rèmora" de més de dos anys. A més, es varen alarmar en comprovar que "estaven totes les factures trabucades". "Nosaltres simplement hem volgut saber on som. S'ha fet una feina que no es veu, i s'ha realitzat un Pla d'Ajustament perquè volíem saber les factures que deu l'Ajuntament".
Segons el regidor de GdA el pla ha estat presentat i aprovat pel Ministeri de Hisenda, la qual cosa significa que "és cert que es deu tot el que devem", va sentenciar Vidal en referència al fort dèficit que es deu i que suposa una mitjana de 209 € per habitant. "Ens acusen d'haver perdut un any, però que sàpiguen que encara els en queden 3 perquè són ells els qui han perdut", digué Vidal en contestació a una nota de grans dimensions signada pel PP d'Antella i distribuïda per les bústies de la població divendres passat i encapçalada amb la frase "Un any perdut".
El regidor de Gent d'Antella (GdA) va dir que lamentava que aquest escrit, que va qualificar despectivament de "llençol" - estigués redactat "en castellà" i, el que és pitjor, "ple de faltes d'ortografia". "Estem oberts a les crítiques, però crec que haurien de ser més constructius, i deixar-nos fer", digué.
Francesc Vidal va animar els veïns simpatitzants i membres del PP local perquè "es repensen a qui tenen com a representants a l'Ajuntament", en referència a l'actual portaveu del PP i ex-alcaldessa d'Antella, M ª Isabel Giménez, a la qual, segons va confessar, va sorprendre en un ple del Consell Agrari celebrat a la sala de juntes del Consistori agafant, de manera furtiva "i amagant en la seva esquena", un post-it amb anotacions que es trobava pegat a un dels expedients . "Simplement es tractava de fulles d'expedients públics, documents habituals en els plens. A diferència d'ells -en al·lusió als regidors locals del PP-" nosaltres no tenim res a amagar", subratllà. Per la seva banda el regidor delegat d'Urbanisme i Edificis Municipals, Salvador Chapí (PSPV), va criticar obertament els projectes i política urbanística del PP en posar sobre la taula les "deficiències en el funcionament i estat" en què es troben gran part de les instal·lacions i serveis municipals d'Antella. "Ens van vendre que anàvem a fer-nos rics venent els horts i el PGOU -que multiplicava de forma important la població actual d'Antella, de menys de 1.500 habitants- ha estat desestimat. Ara intentarem aprofitar el que es puga amb l'objectiu d'elaborar un nou pla sostenible, més lògic i d'acord amb el nostre poble per al qual, a més, es comptarà amb la participació ciutadana", anuncià Chapí. Chapí va explicar que hi ha una queixa "general" molt estesa relacionada amb la deficient o nul·la acústica del nou sistema de megafonia municipal implantat per l'anterior govern popular: "Tenim un sistema de megafonia que ha costat molts diners, en concret 100.000 €, que no serveix per a res i que encara estem pagant a un interès del 6'5%".
En la seua exposició, Chapí va dir que només prendre possessió detectaren "una sèrie de deficiències" de manera que es va encarregar un estudi de l'estat de les instal·lacions, edificis i serveis públics per conèixer la seua situació real. Els treballs dels tècnics municipals posaren en relleu el "greu estat" i "múltiples deficiències" que presentaven edificis i serveis després de 8 anys de govern del Partit Popular. "Hem heretat moltes deficiències, però anirem intentant solucionar-les", va anunciar el regidor del PSPV, referint-se al deficient quan no nul funcionament i precari estat de la xarxa d'aigua potable, reg de jardins, enllumenat; i de l'Auditori Municipal, Llar del Jubilat, Cementiri i Centre Cultural l'Arrossera.

Antella, un "referent cultural"

Per la seva banda, el regidor delegat de Cultura, Educació, Festes, Joventut i Esports, Francisco Martínez (PSPV-PSOE) va subratllar que durant l'últim any, "Antella ha pujat en el rànquing cultural de manera vertiginosa", la qual cosa ha propiciat que "aquesta població haja pujat com la bromera", subratllà Martínez.
El regidor delegat d'Educació i Cultura va recordar que "a la Trobada vam aconseguir reunir 28.000 persones, segons algunes fonts", i tot seguit va agrair la gran implicació i col·laboració de tots els veïns, associacions, entitats i comerços de Antella en l'organització d'aquesta Trobada de Centres d'Ensenyament en Valencià de la Ribera Alta i Baixa, en què va destacar la importància dels esdeveniments organitzats des de l'Ajuntament com ara "la Maerà" o festa de recuperació de l'antiga i mil·lenària tradició de transportar troncs pel riu Xúquer, i la presència de les torres humanes de la Muixeranga d'Algemesí pels carrers i paratge de l'Assut d'Antella.

209 € de deute per habitant.

Per la seva banda, la tinent-alcalde d'Antella i cap de llista del PSPV local Amparo Estarlich, va ser l'encarregada de posar xifres i números concrets a l'estat de les arques municipals. Cal assenyalar que als assistents a l'assemblea convocada per l'Ajuntament per informar de la gestió realitzada durant el primer any de legislatura, es va fer entrega d'un dossier de 7 fulls amb xifres i dades de l'evolució i estat econòmic i financer municipal, el qual està a disposició de tots els veïns. Segons aquest informe, el deute municipal puja a 209€ per habitant. D'acord amb el mateix, dels 28.000€ i 19.000 € que existien com a romanent en 2003 i 2004, respectivament, s'ha passat als -41.532 € i -117.414 € corresponents als anys 2010 i 2011. Estarlich va recalcar, a més, que els comptes del PP "no estaven ajustats" ja que, per exemple, "el 2012 figurava un saldo positiu de 3.142 € quan en realitat el saldo del romanent de Tresoreria per a enguany era en negatiu o deutor i ascendia a "menys" 41.532 €. En resum, el poble d'Antella -segons Estarlich- té un deute de 312.498 € que, unit als pagaments endarrerits suposa un total de 650.000 €. "Això és el que devem als bancs i que està certificat pel secretari d’Hisenda. “Nosaltres no anem tirant papers per les bústies, el que fem és demostrar els deutes que estem arrossegant", va dir amb rotunditat.
L'alcalde i president de la Corporació, Gustavo Montagudo (GdA), va tancar el torn d'intervencions. Va dir que el Govern Municipal està "estalviant en tot el que pot" i intentant fer un "ús racional de les possibilitats i recursos -econòmics- que hi ha". "Jo no sóc qui per jutjar el que han fet altres persones però em veig en l'obligació d'informar que del 2008 al 2011 l'anterior equip de Govern (del PP) ha estat malgastant, aspecte que lamente per la gent que ha confiat en ells", va dir al poc d'iniciar la seva exposició. "S'ha malbaratat, malgastat i ara el que hem fet és pagar”. El primer regidor d'Antella va posar com a exemple de la política de malbaratament realitzada en "fastos" i inauguracions els 3.000 € destinats "a" làpides "de marbre"-en referència a plaques de pedres commemoratives-, 400 € en l'adquisició d'una simple ploma per a obsequi personal, 1.500 € per a un catering o els 5.000 € destinats a finançar llibres "dels que no tenim cap exemplar". "Han malbaratat, estem pagant el que devem però a nosaltres -a l'Equip de Govern- no ens "acovardiran" ni ens faran enrere". Front a l'anterior gestió municipal, el primer regidor d'Antella va subratllar la duta a terme directament per l'Alcaldia en la defensa dels propietaris de parcel·les situades al SAUR-1-nova zona urbana pendent de lliurament- ja que "contra els 176.000 € de retaxació" que l'anterior equip de govern en funcions va aprovar que havien de pagar, "ara només hauran de pagar 19.000 €".
Montagudo va anunciar que en el pròxim ple s'abordarà i s'aprovarà aquest punt, per a, d'esta manera, poder procedir-se a la devolució dels avals. "Hem complit amb la nostra obligació que no és altra que la defensar els drets dels propietaris", ha subratllat. Montagudo va aprofitar la seua intervenció per recordar que les sorpreses econòmiques són una constant. Així, va recordar que fa uns dies i "quan ja semblava que estava tot encarrilat", li va cridar el gestor per comunicar-li que l'Ajuntament havia rebut "una denúncia de la Tresoreria de la Seguretat Social per valor de 39.300 € i que tenim de termini per a pagar fins primers de juliol". La denúncia que va qualificar d'una autèntica "bastonada", es deu, segons va dir, a factures de l'equip municipal de psicòlogues que l'anterior Corporació va presentar "sense IVA, sense IRPF, ni res de res". "Pitjor, la veritat, no es pot fer", es va lamentar l'alcalde d'Antella. Amb tot, Gustavo Montagudo va apuntar que "allò correcte" seria "que els representants del PP rectifiquen i admeten que s'han equivocat. Si és així, no passa res, continuarem endavant". Contràriament a aquesta actitud, va recalcar que l'actual Equip de Govern local ha treballat molt i molt dur en l'últim any i ho ha fet guiat sempre pels principis d'honradesa, honestedat i transparència que van prometre respectar al jurar el seu càrrec.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada