dimarts, 22 de maig del 2012

PROGRAMACIÓ CULTURAL 2012 PEL 50 ANIVERSARI DE NOSALTRES, ELS VALENCIANS, A SUECA


En l’extensa programació s’inclou des de publicacions, fins a tertúlies, jornades, concerts i exposicions.

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Sueca ha confeccionat, per a tot l'any 2012, un complet i ambiciós programa d’activitats i actes culturals amb l’objectiu de commemorar el 50 aniversari de Nosaltres, els valencians, l’obra més insigne del reconegut escriptor suecà, Joan Fuster. “Justament ara, en el mes de maig, fa 50 anys que va ser publicat “Nosaltres, els valencians”. Estem doncs, d’aniversari d’un dels llibres més importants de la nostra història, llibre fonamental i essencial per a tots aquells que ens estimem la terra que xafem”, ha afirmat el regidor de Cultura, Josep Navarro.
En l’extensa programació que s’ha preparat, s’inclou des de publicacions, fins a tertúlies, jornades, i un llarg etcètera. En l’apartat de les publicacions, destaca la col·laboració de l’Ajuntament de Sueca en la coedició del monogràfic sobre Fuster de la revista Afers, la tesi doctoral de Ferran Archilés sobre Fuster, Les Tertúlies de Fuster, de Xavi Serra, i els Textos de Josep Iborra sobre Fuster.
En les Tertúlies de Ca Fuster, que organitza el departament de Cultura de l’Ajuntament, han participat ja parlant sobre la figura i obra de Fuster, Carme Gregori (aforismes), Francesc Pérez Moragón (aforismes), Ferran Archilés (nacionalisme) i Antoni Furió (sobre l’obra completa). També han participat Vicent Soler i Abelard Saragossà. I ho faran al llarg d’aquests mesos, Francesc P. Burguera; Jaume Cabré (sobre la creació literària), amb el patrocini de la Institució de les Lletres Catalanes; i Vicent Ripoll (poesia). “Fuster és patrimoni de tots nosaltres, sobretot, dels suecans que tenim la responsabilitat de mantindre el seu llegat i difondre la seua obra. Més enllà de l’adscripció política de cadascú, tots hem de ser Fusterians. És per això que la millor manera de festejar el mig segle de vida d’aquest llibre és llegint-lo o rellegint-lo”, afirma Navarro.
La Casa Joan Fuster, per la seua banda, està duent a terme al llarg d’enguany un gran nombre de col·laboracions amb diferents organismes i institucions, com per exemple: la realitzada amb la Càtedra Joan Fuster en la selecció de materials per a l’exposició “Nosaltres, els valencians” i el seu catàleg. Altres col·laboracions amb la Universitat Politècnica, el Patrimoni Bibliogràfic de la Conselleria de Cultura o la Biblioteca de Catalunya, han permés a l’Ajuntament l’escaneig i inventariat de la primera fase del dossier de premsa d’articles de Fuster; l’inventari i catalogació de l’obra gràfica de Fuster; l’inventari i catalogació de les seccions “Biblioteca” i “Hemeroteca” amb el programa Absys 7.2; o la confecció de l’inventari de la secció “Correspondència”, entre altres.
A més, el pròxim mes de juny es presentarà la pàgina web de la “Casa Joan Fuster”; s’està negociant amb la Universitat de València la cessió permanent dels panells de l’exposició “Els Arxius de Joan Fuster”; i s'iniciarà la primera fase de les obres per a condicionar la Casa Joan Fuster / Biblioteca Suecana per a l’exposició permanent que ocuparà quasi tota la planta baixa dels dos edificis.
A això cal afegir que, al llarg d’enguany, es firmarà un conveni de col·laboració permanent entre la Càtedra Joan Fuster i l’Ajuntament de Sueca, i que aqueste últim ja ha assumit totes les competències respecte al manteniment de la Casa Joan Fuster.
Pel que fa a les activitats programades al voltant de l’exposició “Nosaltres, els valencians”, (realitzada amb la col·laboració del Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València i la Càtedra Joan Fuster), que s’inaugurarà a Sueca el 15 de novembre, s’han organitzat, entre altres: una Jornada Joan Fuster, sobre “Nosaltres, els valencians”, copatrocinada per la Regidoria de Cultura, amb la participació d’Agustí Colomines, María José Badenas, Francesc Pérez i Moragón, Manuel Alcaraz i Ferran Archilés; una lectura pública de “Nosaltres, els valencians”; un miniconcert, a càrrec de músics locals; i la recreació de l’espectacle dedicat a Fuster als deu anys de la seua mort, amb la participació d’importants personalitats de l’àmbit cultural català.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada