dimarts, 7 de febrer del 2012

Cullera rep les X Jornades Internacionals de Fotografia i Vídeo Professional davant el desinterés de les institucions municipals.

Cullera reuneix, durant quatre dies, als millors professionals de la fotografia internacional dintre de les X Jornades Internacionals de Fotografia i Video Professional.


La falta d´interés i d'implicació de les institucions locals podria afectar  la continuïtat de les jornades a Cullera

Tot i la crisi que afecta el sector audiovisual, més de 150 fotògrafs de tot l´Estat Espanyol i Portugal participen en les X Jornades Internacionals de fotografia i Vídeo de Cullera.

Segóns, Ramón Peris, encarregat de protocol i relacions públiques de les jornades: “Estem satisfets per l´assistència d´enguany tot i que la crisi ha fet que baixe la participació”.

Ja fa 20 anys que estes jornades de fotografia i vídeo se celebren  a Cullera.  Segons indica Ramón Peris. “ hem intentat portar la  millor representació de la fotografia espanyola”.
Per a Vicente Esteban, president de l´Associació de fotògrafs professionals s´han acomplit els objectius:  “Ací estan els professionals més reconeguts i sol•licitats a nivell mundial. Intentem donar varietat i  dur a la gent més important”.


L´organització de les jornades lamenta el poc interés mostrat per les institucions locals per unes jornades que des de fa 20 anys s´han dedicat a promocionar la fotografia però també Cullera en temporada baixa. És per això que l´organització d'aquest esdeveniment internacional està plantejant-se la continuïtat de les jornades a Cullera. En aquestes X jornades que se celebren regularment i de manera bianual a Cullera ni tan sols ha hagut presència de l´Ajuntament o de la mateixa regidoria de Cultura.

Segons ens indica Ramóm Peris. “No estem contents amb la implicació de les institucions locals. Nosaltres fem este acte a Cullera en temporada baixa i donem a conéixer Cullera a nivell internacional i a hores d´ara no tenim cap recolzament de l´Ajuntament tot i que anomenem al congrés com a Jornades de fotografia i vídeo de Cullera. Estem replantejant-nos la continuïtat de les jornades a Cullera.”
“Voldriem que les institucions conegueren més la nostra activitat perquè no es quede només dins de la professió. Sóm més coneguts fora d´ací que en la nostra Comunitat."
A més de les ponències, dins de les jornades, l´associació  presenta una exposició amb les millors imatges recollides durant l´any anterior i atorga els premis Comunitat Valenciana de fotografia 2012 que, posteriorment, poden veure's publicades en un llibre de fotografía que s´edita cada dos anys.

André Brito
A més del congres l´associacio organitza tallers professionals al llarg de l'any per a seguir formant els professionals i també cursos patrocinats per a tothom.
Aquest X congrés manté la línia habitual de qualitat que ha caracteritzat sempre aquestes jornades. Podem trobar un alt nivell de ponets de procedència nacional i internacional. 
Enguany la participació més important ha estat representada per Portugal amb un considerable nombre de ponents que han presentat els seus treballs al voltant de la fotografía publicitària i de moda.
La junta de l´Associació de fotògrafs professionals dedica dos anys a la planificació i organització de les jornades. Segons ens indica el president de l´associació Vicente Esteban: “ ho tenim fàcil per a organitzar unes jornades perquè l´associació valenciana és de les més importants a nivell nacional i estem molt reconeguts fora”. 

Toñi Souza
Xanti Rodríguez
Enguany les jornades també compten amb la participació d´estudiants d´imatge i so, per als quals s´han preparat xarrades i ponències
Les jornades d´enguany compten amb representants espanyols i d´alress països com Portugal, França i Itàlia. Entre ells podem destacar a Ana Dias de Portugal que presenta el seu últim treball “big girls” un treball inspirat en la cultutra popular representat en l´art eròtic, pin-up, dels anys 40 i 50.
També de Portugal és André Brito considerat per FEP com el millor fotògraf europeu de l´any 2010 i Màster Qualified European Photog 2010 entre alstres reconeixements internacionals.
André Brito, de Portugal, autodidacta i amb una formació d´enginyèria informàtica, presenta en la seua màster class les seues obres de publicitat i moda.
Un treball admirable és el de l´empresa Ddiarte equip format per  Diamante Jesús  i Diogo. Procedents de l´illa de Madeira, porten diversos anys fent exposicions  individuals i col•lectives així com pintura als sostres de les esglésies. Des de l´any 2003 s´interessaren per la fotografía digital  realitzant obres de gran qualitat amb les quals han guanyat diversos premis internacionals.

La representació espanyola ha estat coberta per diversos fotografs entre els quals trobem a Luis Beltran que ha publicat les seues imatges en revistes tan prestigioses com la Vanguardia Magazine, Fotoblur magazine, Arte i Diseño magazine, la Fotografia, etc.  Luis Beltran ha sigut el fotògraf del mes a la Soura Magazine Bubahi en novembre del 2010.
També d´Espanya hem gaudit de la presència de Mario Vargas que ha presentat el seu procés de creació i la seua evolució amb una projecció d´imatges.

Altra de les ponències ha estat presentada per Toñi Souza que descobreix, segóns ella explica, que la fotografia no és sols un treball, és una manera d'expressar-se i de voler viure. Toñi Souza va obtindre el Màster FEPFI, el QUEP i Màster QUEP de retrat.
De França ve Pierre Antony Allard, un enamorat del cinema, director artístic de l´Estudi Harcourt i que amb la seua ponència ha donat a conéixer la seua experiència en il•luminació; traslladant a la fotografia les tècniques pròpies de la il•luminació del cinema. Fotograf i filòsof ha fet seua la frase de Cartier Breson: “fotografiar , és posar en la mateixa línia el cap, l´ull i el cor”.
Mario Vargas

De França és també el ponent Pierre Delaunay. Les seues fotografies deixen entreveure una aproximació humana i social. El seu treballl reflexa les emocions amb uns retrats vius i quasi periodístics. Es converteix en el primer MQUEP francés de reportatge social. Formador i ponent internacional és un dels fundadors del festival fotoperiodístic “Barreobjectif ”.

Xanti Rodríguez procedent d´Azpeitia presenta les seues propostes en fotografia de moda, portades i il•lustracions de llibres, discs i publicitat. Recentment ha publicat el llibre “Creando el pais de las maravillas” en l´editorial Anaya Multimèdia.

De la nostra comunitat ve Israel Luri. La seua passió per la informàtica va derivar cap al món de la imatge. Primer premi en animació 3d per la Universitat Politècnica de València en 1997. Amb el seu últim projecte, Photorials Iluri, ha portat el coneixement de la fotografia i el sofware de la postproducció fotogràfica als dispositius tàctils i smartphones en els quals, a través de videotutorials, dóna a conéixer la forma de treballar dels fotògrafs més destacats del panorama actual.

També dintre de l´àmbit de les noves tecnologies de la imatge digital, Josep Vicent Climent ha presentat una ponència al voltant de la gestió del color i les arts gràfiques. Josep Climent Actualment treballa per a la companyia Apple en l'àrea de fotografia de Iphone i es dedica a la docència per a diferents institucions educatives i empreses.

També procedent de l´àrea de la formació el congrés ha comptat amb la participació de David A. Carrillo que ha aportat la seua experiència en fotografia i vídeo digital.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada