dimarts, 3 de gener del 2012

L'Alcúdia demana la reforma de la llei electoral.

L’Alcúdia demana la modificació de la llei electoral perquè cada vot valga igual en tots els llocs.
La moció presentada per Compromís per l’Alcúdia i aprovada per l’ajuntament demana llistes obertes i que el repartiment d’escons siga proporcinal a la població.

L'Ajuntament de l'Alcúdia ha aprovat, en el plenari celebrat dimecres passat, amb els vots de Compromís i el PSOE i l'abstenció del PP, sol·licitar una reforma de la Llei Electoral amb l'objectiu d'aconseguir una major proporcionalitat i equitat en la representació, de manera que el vot de cada persona valga igual en tots els llocs.

En les recents eleccions generals s’ha tornat a comprovar que el sistema electoral vigent a l’Estat des de 1977 no sols està obsolet sinó que deforma la voluntat expressada pel poble i manifestada pel seu vot i distorsiona la proporcionalitat i el pluralisme que reclama la mateixa Constitució. Per exemple el vot d'una persona censada a Sòria val 8 vegades més que el vot d'una persona censada a València. Igualment no recull les exigències d'importants sectors socials, com el moviment del 15-M que demanden l'elecció de llistes obertes o desbloquejades.

Una de les majors distorsions es produeix al ser la província la circumscripció electoral, la qual cosa fragmenta la representació i afavoreix als grans partits estatals o autonòmics. El criteri provincial afavoreix el bipartidisme i va en contra de la pluralitat, per això la moció aprovada demana que la circumscripció electoral siga la comunitat autònoma que és la unitat territorial de l’Estat Espanyol actual i no la província decimonònica i caduca.
Una altra distorsió és el mètode d'Hondt, quan altres mètodes com el de resta major o mètode Hare, produeixen una major aproximació a la proporcionalitat.
Per a Paco Sanz, portaveu de Compromís per l'Alcúdia, la combinació d'aquestes distorsions donen com a resultat representacions que no responen a la voluntat dels electors i les electores. D'aquesta manera observem que un partit, el PP, que ha obtingut el 44'62% dels vots aconsegueix una sobrada majoria absoluta en el Congrés de Diputats. En les passades eleccions cada diputat li ha costat al PP 58.000 vots, al PSOE 63.000, a Compromís 125.000, a IU 152.000 o a UPyD 228.000. Equo amb 215.000 vots no ha obtingut cap representació.
Corregint aquestes distorsions, és a dir, amb un sistema electoral més proporcional i equitatiu en què les circumscripcions siguen les comunitats autònomes, amb un mètode més proporcional que el d'Hondt i sense la barrera del 3%, la realitat del nostre parlament s'aproximaria molt més a la voluntat dels electors i les electores.
Igualment calen introduir mecanismes que possibiliten una major participació dels electors a l'hora d'elegir als seus representants com són les llistes obertes o desbloquejades perquè l'elector puga triar el seus representats segons la seua vàlua i no per un ordenament tancat del partit.

Segons Paco Sanz és necessari, per tant, una modificació en profunditat de la nostra llei electoral amb l'objectiu de que el vots de cada ciutadà o ciutadana tinga el mateix valor en tots els llocs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada