dilluns, 29 de juliol del 2013

ANTELLA CELEBRA EL DIMARTS LA II "MAERÀ" PER A REMEMORAR EL TRANSPORT FLUVIAL DE TRONCS PEL RIU XÚQUER


Els "ganxeros" locals conduiran 20 tones de troncs fins a l'Assut, on es farà el servei amb cavalls

El pròxim dimarts 30 de juliol i per segon any consecutiu Antella continuarà la tradició que va recuperar en 2012 de transportar troncs per les aigües del riu Xúquer, tal com durant 8 segles s’ha practicat en este municipi turístic de la comarca de la Ribera.
L’Ajuntament d’Antella, a través de la Regidoria de Cultura, és novament l’organitzador d’esta "II Maerà" que passa esta vegada a celebrar-se en coincidència amb les festes patronals d’estiu. En esta ocasió seran els festers d’Antella i un reduït grup de veïns del municipi els encarregats de conduir, per un tram del riu d’uns 800 metres de longitud, mig centenar de troncs amb un pes total d’unes 25 tones, valent-se únicament de l’ajuda dels seus ganxos.

L’Ajuntament d’Antella va recuperar a l’abril del passat any amb motiu de la Trobada de Centres d’Ensenyament a València de la Ribera esta tradició mil·lenària que fins a la dècada dels 70 es va practicar a Antella per a fer arribar la fusta procedent de la muntanya de Conca fins als centres de consum i per a la qual va comptar amb l’ajuda i col·laboració dels Gancheros de la Comarca de Priego (Conca) Associació, Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa (Lleida) Raiers, de Navarra i l’Associació Internacional de Navateros i Raiers, que el passat any va presentar la seua candidatura perquè el transport fluvial de fusta siga declarat de Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.
Com a novetat, enguany s’han construït basses de troncs o rais des dels quals els ganxers conduiran els troncs, alguns d’ells de més de 10 metres de longitud i un diàmetre d’1 metre, fins al paratge natural i paisatgístic de l’Assut d’Antella, d'on pren les  aigües la Séquia Real del Xúquer manada a construir per Jaume I.
El public podrà seguir des de les 8:30h, la baixada dels troncs des de la carretera que unix Antella amb Sumacarcer i que discorre paral·lela al llit del Xúquer.
Després d’un recorregut d’uns 800m, els troncs de diferent calibre hauran de superar el dic inclinat de l'Assut d'Antella, des d’on seràs arrossegats fora de l’aigua amb la ajuda de cavalls i mules. El transport fluvial de fusta és una pràctica habitual en tots els grans rius del planeta fins a l’arribada de les societats industrials amb què durant segles s’abastia de fusta a les grans ciutats per a la construcció de flotes navals, edificis, vies ferroviàries i caixes de taronja, entre altres usos. La conducció fluvial de troncs de fusta és una activitat que s’ha vingut practicant en aigües del riu Xúquer des de, almenys, el segle XII fins a finals dels anys 60, si bé l’esclat de la guerra civil va marcar la seua pràctica desaparició en la totalitat de les conques fluvials espanyoles. junt amb la construcció de preses. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada