dijous, 18 d’abril del 2013

EL TS DE VALÈNCIA NO ACCEPTA EL DANY AL TURISME COM A ARGUMENT CONTRA EL PETROLI



 El Tribunal Suprem (TS) ha dictat des de principis d’any diverses sentències que avalen els permisos concedits per a realitzar prospeccions petrolíferes enfront de la costa de València, en les que els magistrats rebutgen, entre altres coses, que s’al·legue, sense més, que danyaran al turisme.
L’anterior Govern central ( PSOE) va autoritzar via reial decret al desembre de 2010 a les companyies Capricorn Spain Limited i Medoil PLC a buscar petroli en cinc punts del Mediterrani, en una decisió impugnada pels ajuntaments de la costa, que van al·legar que eixos sondejos representen un risc per al medi ambient i per al seu sector turístic.
Els ajuntaments de València, Gandia i Cullera van intentar frenar eixos permisos d’investigació d’hidrocarburs, entre altres arguments, amb el motiu que va portar al Suprem a revocar les autoritzacions concedides la passada dècada a Repsol a Canàries: la falta d’un adequat control mediambiental dels treballs.
No obstant això, l’Alt Tribunal subratlla que, esta vegada, els permisos estan condicionats al compliment de la normativa de control d’impacte sobre el medi ambient, de manera que es complixen les exigències legals de "assegurar la integritat i adequada conservació de zones del domini públic marítim terrestre, les platges, la plataforma continental i el mar territorial" i de "previndre i combatre els vessaments i abocaments d’hidrocarburs".
Els consistoris també van al·legar que els sondejos afectaven espais protegits en la Xarxa Natura 2000 i podien danyar un hàbitat considerat com prioritari -les praderies submarines de posidonia-, pel que haurien de ser revocats per aplicació del "principi de precaució", però el Suprem els respon que, a priori, no pot dir-se que petroli i medi ambient no puguen conviure.
L’ajuntament de Cullera va tractar d’oposar-se als sondejos invocant el perill que, al seu parer, representen per al seu sector turístic.
En este cas, l’Ajuntament esgrimia un informe emés pel seu gerent de Turisme en què s’advertia de que els sondejos suposaven "una amenaça al desenvolupament d’eixa activitat (el turisme) i una eventual afecció als productes del mar procedents de la seua llotja pesquera, que constituïx un rellevant reclam turístic".
No obstant això, el Suprem rebutja que s’apunte eixe perill sense més, sense precisar quines lleis o normatives s’infringixen respecte d’això.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada