dilluns, 11 de juny del 2012

SUECA FA PÚBLICS ELS RESULTATS DE L´ENQUESTA SOBRE ADDICCIÓ A LES NOVES TECNOLOGIES EN LA POBLACIÓ ADOLESCENT.


Fa unes setmanes va concloure el Programa de Prevenció d’Addiccions a les Noves Tecnologies, que la Regidoria de Sanitat i Prevenció Comunitària de l’Ajuntament de Sueca ha impartit, tant als alumnes de 2n de Secundària, com als seus professors, pares i familiars, amb l’objectiu d’ensenyar als menors a utilitzar-les d’una manera responsable. Durant tot este temps, els tècnics encarregats del Programa han realitzat unes enquestes amb uns resultats que s’han conegut ara i demostren la seua importància “per la repercussió social que pot tindre el progrés i avanç de les telecomunicacions, els canvis que això implica i els riscos que tenen associats per als menors”, ha assenyalat la regidora de Sanitat i Prevenció Comunitària, Josefa Juan.

Com a dades a tindre en compte es pot concloure que, entre els nostres adolescents de 13 anys:

El 96% té telèfon mòbil amb càmera i el 75% amb connexió a Internet. Majoritàriament, a l’edat de 9 o 10 anys tenen el seu primer mòbil, però hi ha un 17% d’adolescents que adquirix el mòbil abans dels 8 anys. El 77% han tingut més de 2 mòbils als 13 anys.
Principalment els els compren els seus pares o familiars, i solen gastar uns 10 euros al mes, encara que un 57 % gasta més de 10 euros i, entre ells, un 11% més de 40 euros al mes. Un 81% no sol barallar-se amb  pares per la despesa del telèfon mòbil.
Encara que el 96% té videoconsola, DS o semblant, és cert que van apartant-la amb l’entrada del mòbil en les seues vides, per la qual cosa l’edat majoritària en què se la solen comprar els seus pares o familiars és abans dels 8 anys. Un 18% sol dedicar més de 10 hores a jocs durant la setmana.
El 93% tenen ordinador amb connexió a Internet. El 62% es connecta tots els dies, però el 52% de les famílies no els controla l’horari de connexió. El 52% té l’ordinador a la seua habitació i un 21% es connecta més de 10 hores a la setmana. Normalment, un 80% no té discussions amb els seus pares pel temps dedicat a la connexió, encara que un 30% han deixat de realitzar tasques escolars per connectar-se a Internet.
Un 57% d’adolescents s’han gitat o han dormit menys per connectar-se a Internet, i el 93% xateja en les xarxes socials, i  un 28% els que han xatejar amb gent desconeguda.
El 44% participa en jocs online i un 12% els que han apostat o jugat a jocs d’atzar. Un 22% ha entrat en alguna ocasió en pàgines de continguts per a adults.
Un 38% el primer que fa quan arriba a casa després de classe és connectar-se a Internet, el 35 % és el primer que fa els caps de setmana només s’alça, i el 33%  s'irrita si no aconseguix connectar-se quan vol.

Des del Departament de Prevenció Comunitària de l’Ajuntament es consideren les següents qüestions a tindre en compte pels usuaris adolescents :

1.- No fiar-se de la persona que vullga saber massa coses sobre tu. No has de donar cap informació respecte a la teua família, sense parlar abans amb els teus pares.

2.- Si reps o veus alguna cosa desagradable o que et pareix rara, no tractes de seguir “investigant” pel teu compte, parla-ho amb els teus pares o professors.

3.- Si tens interés o intenció de trobar-te físicament amb alguna persona que has conegut a través d’internet, informa abans els teus pares i aconsella a qui vol conéixer-te que faça el mateix. No vages mai sol a la cita, d’aquesta manera pots evitar alguna trobada desagradable.

4.- No entres mai en “llocs de pagament” que et sol·liciten el teu número de targeta de crèdit o que sol·liciten el teu nom o direcció.
5.- Si trobes un lloc on està escrit “accés prohibit a menors” respecta aquesta indicació.

Per la seua banda, les recomanacions a tindre en compte per als familiars, són les següents:
1.- Assegureu-vos que no passen molt de temps davant l’ordinador.
2.- Les persones, i no els ordinadors, hauran de ser els seus amics.
3.- Poseu l’ordinador en una sala comú, no en el dormitori del vostre fill/a.
4.- Apreneu prou sobre ordinadors per a poder gaudir-ne amb ells.
5.- Coneixeu a quins llocs de la xarxa entra.
6.- Assegureu-vos que se sent còmode per a fer-vos preguntes.
7.- Procureu mantindre-los allunyats de sales de xat.
8.- Esbrineu i comenteu amb ells el que els agrada.
9.- Ajudeu-los a trobar un equilibri entre informàtica i altres activitats.
10.- Comproveu si té una pàgina web o un blog.
11.- Coneixeu els seus amics online igual que als de la vida real.
12.- Advertiu-los que la gent pot ser qui no pareix.
13.- Ensenyeu-los a exercitar el seu judici en el ciberespai igual que al carrer.
14.- No reaccioneu de forma exagerada si acudix a vosaltres amb problemes.
15.- Acordeu aquestes regles i poseu-les en un lloc visible a prop de l’ordinador.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada