divendres, 15 de juny del 2012

ARRÒS DE CARRABINERS A LA VORA DE LA MAR SALADA DE CULLERA DE JOSÉ BALAGUER GUANYA EL CONCURS DE CUINERS NOVELLS EN LA CATEGORIA D'INNOVACIÓ





El concurs de cuiners novells s'innclou dins del IV Certamen de Varietat d’Arrossos Ciutat de Cullera
El premi al millor plat en la categoria tradicional ha sigut per a Victor Borreda amb el plat d´arròs melós amb conill.
El premi a la representant per a participar en Spain Skill 2014 ha sigut per a Stefany Plamenova.


Ahir va tindre lloc a Cullera la presentació del V Certamen de Varietat d’arrossos Ciutat de Cullera. Organitzat pel Pla de Dinamització del Producte Turístic de Cullera. A l’acte de presentació van acudir el regidor de turisme de l’Ajuntament de Cullera Manuel Lopez, el president de l’Associació de Restaurants de València José Palacios, i el guanyador del IV Certamen de Varietat d’Arrossos, Roberto Lucha.

José Balaguer preparant el plat guanyador
El certamen inclou una vegada més el concurs de cuiners novells. En la categoria d’innovació el premi enguany ha recaigut en l’equip format per José Balaguer i Francisco Grau (IES joan Llopis Mari de Cullera) amb el plat “Arròs de Carrabiners a la vora de la mar salada de Cullera”.
El premi al millor plat en la categoria tradicional ha sigut per a Victor Borreda (Centre Integrat Públic Ciutat de l’Aprenent) amb el plat Arròs melós amb conill.
El premi per a la representant de la Comunitat Valenciana de jóvens cuiners per a participar en el campionat d’espanya, SPAIN SKILLS ha sigut per a Stefany Plamenova també de l’IES Joan Llopis Mari de Cullera amb el plat Arròs caldós de cruixent de forn.
La tercera edició de cuiners novells està dirigida a reconéixer i prestigiar la nova generació de cuiners formats en la xarxa de centres de CDT, els instituts de formació professional de cuina i els alumnes formats en l’aula d’hostaleria de València.
Enguany s’han presentat un total de 27 candidatures 11 de les quals han arribat a la fase final que han disputat el premi a la millor recepta innovadora, premi a la millor recepta de plat tradicional i l’elecció del semifinalista Spain Skills Comunitat Valenciana.
Stefany Plamenova competirà amb el semifinalista triat l’any 2013 per a decidir el jove cuiner que representarà la Comunitat Valenciana en la competició Spain Skill 2014 a Madrid.
Roberto Lucha
El guanyador de l’anterior certamen en la categoria d’arrossos tradicionals, Roberto Lucha va destacar la repercussió que ha tingut en la seua carrera professional haver guanyat el certamen de l’any passat. “Cal agrair, en esta època que ens ha tocat viure, tindre l’oportunitat, els cuiners novells, de demostrar la nostra vàlua en el mercat laboral. La dinamització de l’ocupació que suposa guanyar un certamen així és molt important. Ara quan tinc una entrevista de treball una de les certificacions que puc entregar és el reconeixement d’este certamen i generalment em posa per davant d’altres cuiners que estem buscant treball. Jo he treballat tant en cafeteries com en estreles michelin, he passat per tots els àmbits de treball i la veritat és que a la Comunitat Valenciana l’arròs és una constant i este certamen permet a jóvens com nosaltres poder reconéixer el nostre treball”.
Els alumnes que han participat procedixen dels centres CDT de Gandia i València, IES cap L’aljub, IES albereda, IES ciutat de l’aprenent, IES Juan Llopis Marí, i la Fundació de l’Hostaleria.
El president de l’Associació de Restaurants de València José Palacios, va destacar que aquests concursos es desenvolupen amb l’objectiu final de la promoció de la gastronomia valenciana. “A Cullera hem intentat apostar pel futur que són els jóvens cuiners. Hem intentat que el certamen es desenvolupe sobre la base de la gastronomia de l’arròs. Iniciem amb el concurs la setmana gastronòmica que és l’inici a la campanya d’estiu”.
Segons va explicar Palacios des de fa diversos dies ja hi ha gent interessant-se pels menús i fent reserves. “Es pretenia que el concurs fora nou i que la setmana gastronòmica fora una ajuda per als establiments”.
Informació de la Ribera va voler saber per què no es recupera i promociona el concurs d’arròs a banda de Cullera, igual que el de paella de Sueca o la fideuà de Gandia que es feia fa mes de 30 anys i que ara s’ha perdut i consolidat a Dénia. Palacios va explicar que “el que no es consolida amb el pas del temps acaba per perdre’s. Dénia té un concurs d’arròs a banda des de fa molts anys i qui ha mantingut l’estructura i el criteri ha sigut Dénia. Quant a nosaltres hi ha qui reclama la capitalitat de l’arròs a banda però no cal crear cap tipus de rivalitat.
Segons Manuel lopez “nosaltres no volem cenyir-nos únicament a un plat. Nosaltres venem arrossos i la professionalitat dels restauradors. Som la capital gastronòmica de l’arròs i venem tota l’etnografia que compon l’arròs”.
L’objectiu d’aquest V Certamen Gastronòmic de Cullera és el de potenciar el paper del turisme gastronòmic i l’atractiu turístic de les destinacions de sol i platja que pretenen convertir a Cullera com la capital gastronòmica de l’arròs.

José Palacios, Manuel López, Roberto Lucha
Segons ha destacat el regidor de Turisme de Cullera, Manuel lopez, per a Cullera representa molt la promoció gastronòmica. “Pensem que és el complement ideal al turisme de sol i platja que bàsicament és el nostre producte estrela. Per a molts turistes influïx el fet de preguntar per la gastronomia de la zona i valorar-la a l’hora de decidir la  destinació turística. Creiem que l’emblema de la nostra ciutat és l’arròs perquè el cultivem i fins i tot tenim una denominació d’origen que és l’arròs Senyorial de Cullera. Hem posat en marxa el primer club de producte gastronòmic de tota la Comunitat Valenciana basat en l’arròs que hem anomenat Artesans de l’Arròs”.
Manuel Lopez va destacar que un altre dels importants objectius d’aquestes jornades és la valoració i els resultats de la participació en les jornades. “Intentem que la gent participe i hem fet promoció a través de les xarxes socials perquè la gent puga valorar i votar els menús per a, d’alguna manera, fomentar la competitivitat entre els restaurants i tindre dades de valoració sobre quin ha sigut el resultat de la Setmana Gastronòmica.
El Ceramen Gastronòmic comptarà per a enguany amb la participació de 12 dels millors restaurants de Cullera que oferiran 20 varietats d’arrossos secs, melosos i caldosos entre els pròxims 14 i 30 de juny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada