El
concurs de cuiners novells s'innclou dins del IV Certamen de
Varietat d’Arrossos Ciutat de Cullera
El
premi al millor plat en la categoria tradicional ha sigut per a
Victor Borreda amb el plat d´arròs melós amb conill.
El
premi a la representant per a participar en Spain Skill 2014 ha sigut
per a Stefany Plamenova.
Ahir
va tindre lloc a Cullera la presentació del V Certamen de Varietat
d’arrossos Ciutat de Cullera. Organitzat pel Pla de Dinamització
del Producte Turístic de Cullera. A l’acte de presentació van
acudir el regidor de turisme de l’Ajuntament de Cullera Manuel
Lopez, el president de l’Associació de Restaurants de València
José Palacios, i el guanyador del IV Certamen de Varietat
d’Arrossos, Roberto Lucha.
José
Balaguer preparant el plat guanyador
|
El
certamen inclou una vegada més el concurs de cuiners novells. En la
categoria d’innovació el premi enguany ha recaigut en l’equip
format per José Balaguer i Francisco Grau (IES joan Llopis Mari de
Cullera) amb el plat “Arròs de Carrabiners a la vora de la mar
salada de Cullera”.
El
premi al millor plat en la categoria tradicional ha sigut per a
Victor Borreda (Centre Integrat Públic Ciutat de l’Aprenent) amb
el plat Arròs melós amb conill.
El
premi per a la representant de la Comunitat Valenciana de jóvens
cuiners per a participar en el campionat d’espanya, SPAIN SKILLS ha
sigut per a Stefany Plamenova també de l’IES Joan Llopis Mari de
Cullera amb el plat Arròs caldós de cruixent de forn.
La
tercera edició de cuiners novells està dirigida a reconéixer i
prestigiar la nova generació de cuiners formats en la xarxa de
centres de CDT, els instituts de formació professional de cuina i els alumnes formats en l’aula d’hostaleria de
València.
Enguany
s’han presentat un total de 27 candidatures 11 de les quals han
arribat a la fase final que han disputat el premi a la millor recepta
innovadora, premi a la millor recepta de plat tradicional i l’elecció
del semifinalista Spain Skills Comunitat Valenciana.
Stefany
Plamenova competirà amb el semifinalista triat l’any 2013 per a
decidir el jove cuiner que representarà la Comunitat Valenciana en
la competició Spain Skill 2014 a Madrid.
Roberto Lucha |
El
guanyador de l’anterior certamen en la categoria d’arrossos
tradicionals, Roberto Lucha va destacar la repercussió que ha
tingut en la seua carrera professional haver guanyat el certamen
de l’any passat. “Cal agrair, en esta època que ens ha
tocat viure, tindre l’oportunitat, els cuiners novells, de
demostrar la nostra vàlua en el mercat laboral. La dinamització de
l’ocupació que suposa guanyar un certamen així és molt
important. Ara quan tinc una entrevista de treball una de les
certificacions que puc entregar és el reconeixement d’este
certamen i generalment em posa per davant d’altres cuiners que
estem buscant treball. Jo he treballat tant en cafeteries com en
estreles michelin, he passat per tots els àmbits de treball i la
veritat és que a la Comunitat Valenciana l’arròs és una constant
i este certamen permet a jóvens com nosaltres poder reconéixer el
nostre treball”.
Els
alumnes que han participat procedixen dels centres CDT de Gandia i
València, IES cap L’aljub, IES albereda, IES ciutat de
l’aprenent, IES Juan Llopis Marí, i la Fundació de l’Hostaleria.
El
president de l’Associació de Restaurants de València José
Palacios, va destacar que aquests concursos es desenvolupen amb
l’objectiu final de la promoció de la gastronomia valenciana. “A Cullera hem intentat apostar pel futur que són els jóvens cuiners.
Hem intentat que el certamen es desenvolupe sobre la base de la
gastronomia de l’arròs. Iniciem amb el concurs la setmana
gastronòmica que és l’inici a la campanya d’estiu”.
Segons
va explicar Palacios des de fa diversos dies ja hi ha gent
interessant-se pels menús i fent reserves. “Es pretenia que el
concurs fora nou i que la setmana gastronòmica fora una
ajuda per als establiments”.
Informació
de la Ribera va voler saber per què no es recupera i promociona el
concurs d’arròs a banda de Cullera, igual que el de paella de
Sueca o la fideuà de Gandia que es feia fa mes de 30 anys i que
ara s’ha perdut i consolidat a Dénia. Palacios va explicar que
“el que no es consolida amb el pas del temps acaba per perdre’s.
Dénia té un concurs d’arròs a banda des de fa molts anys i qui
ha mantingut l’estructura i el criteri ha sigut Dénia. Quant a
nosaltres hi ha qui reclama la capitalitat de l’arròs a banda però
no cal crear cap tipus de rivalitat.
Segons
Manuel lopez “nosaltres no volem cenyir-nos únicament a un plat.
Nosaltres venem arrossos i la professionalitat dels restauradors. Som
la capital gastronòmica de l’arròs i venem tota l’etnografia
que compon l’arròs”.
L’objectiu
d’aquest V Certamen Gastronòmic de Cullera és el de potenciar el
paper del turisme gastronòmic i l’atractiu turístic de les destinacions
de sol i platja que pretenen convertir a Cullera com la capital
gastronòmica de l’arròs.
José Palacios, Manuel López, Roberto Lucha |
Segons
ha destacat el regidor de Turisme de Cullera, Manuel lopez, per a
Cullera representa molt la promoció gastronòmica. “Pensem que és
el complement ideal al turisme de sol i platja que bàsicament és el
nostre producte estrela. Per a molts turistes influïx el fet de
preguntar per la gastronomia de la zona i valorar-la a l’hora de
decidir la destinació turística. Creiem que l’emblema de la nostra
ciutat és l’arròs perquè el cultivem i fins i tot tenim una
denominació d’origen que és l’arròs Senyorial de Cullera. Hem
posat en marxa el primer club de producte gastronòmic de tota la
Comunitat Valenciana basat en l’arròs que hem anomenat Artesans
de l’Arròs”.
Manuel
Lopez va destacar que un altre dels importants objectius d’aquestes
jornades és la valoració i els resultats de la participació en les jornades. “Intentem que la gent participe i hem fet promoció
a través de les xarxes socials perquè la gent puga valorar i votar
els menús per a, d’alguna manera, fomentar la competitivitat entre
els restaurants i tindre dades de valoració sobre quin ha sigut el
resultat de la Setmana Gastronòmica.
El
Ceramen Gastronòmic comptarà per a enguany amb la participació de
12 dels millors restaurants de Cullera que oferiran 20 varietats
d’arrossos secs, melosos i caldosos entre els pròxims 14 i 30 de
juny.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada