divendres, 25 de maig del 2012

EL MORRUT ROIG DE LES PALMERES: SI EL CONEIXEM I L'INVESTIGUEM , EL CONTROL ÉS POSSIBLE


Davant d’una expansió i gravetat sense precedents, l’Ajuntament de Sueca organitza una Jornada de Formació

L’Ajuntamentde Sueca sensibilitzat per la gravetat d’aquesta plaga està organitzant una Jornada de Formació per a professionals i particulars a fi de donar-ne a conéixer les estratègies de control, unes mesures efectives que ajudaran a frenar la plaga i salvar els exemplars afectats.
Amb l’objectiu que tota aquella persona interessada, tant particulars, jardiners, tècnics, planteristes, com a representants d’organismes públics, coneguen la plaga i les ferramentes per a combatre-la, s’ha organitzat a Sueca una Jornada Tècnica sobre el Morrut roig de les palmeres, titulada “El morrut roig de les palmeres: Tècniques i mesures per a combatre’l. Una greu amenaça per al nostre patrimoni paisatgístic i cultural”.
Esta jornada, organitzada per l’Ajuntament de Sueca en col·laboració amb Phytoma-España (revista especialitzada en sanitat vegetal), es durà a terme el dia 31 de maig, entre les 9 i les 13:30 hores, en La Sala d’Actes de la Casa de la Cultura de Sueca.
La xarrada serà impartida per D. Juan A. Ávalos Masó (investigador especialista en Rhynchophorus ferrugineus, de l’Institut Agroforestal Mediterrani de la Universitat Politècnica de València) i constarà d’una part teòrica i una altra pràctica.
La inscripció serà gratuïta i  els formularis d’inscripció es troben a l'abast de tothom en ajuntaments, cooperatives, cambres agràries, escoles de capatassos i sindicats de reg, de les poblacions pertanyents a les comarques de la Ribera Alta i de la Ribera Baixa.
Les places són limitades i per tant  és necessari omplir el formulari d’inscripció presentant-lo o fent-lo arribar al Consell Agrari Municipal de Sueca via e-mail o Fax, o bé cridant per telèfon i indicant les seues dades. Per a més informació: Consell Agrari Municipal de Sueca, C/ Cullera núm. 15, Baix; e-mail: sueca_cas@gva.es; telèfon: 96 171 14 67; fax: 96 170 38 81; o a la web de l'Ajuntament de Sueca


El morrut roig

El morrut roig de les palmeres es va detectar per primera vegada a la Comunitat Valenciana l’any 2004 i des de llavors ha aconseguit instal·lar-se en tota la zona costanera i gran part de l’interior del territori valencià.
Fins a l’any 2009 el nombre de palmeres que van haver de ser destruïdes va superar els 20.000 exemplars, i entre els anys 2004 i 2009 els danys causats van suposar pèrdues d’aproximadament 27 milions d’euros.
Les poblacions de les comarques de la Ribera Baixa i de la Ribera Alta es troben greument afectades. S’estima que més del 50% de les palmeres canàries estan infestades. A més se li estan atribuint danys massius també en la datilera així com ocasionalment en whasingtonias, fet que posa en risc el nostre patrimoni paisatgístic.
El morrut roig de les palmeres (Rhynchophorus ferrugineus) és originari del sud-est asiàtic i va arribar al nostre país a través d’importacions massives de palmeres des d’Egipte.
Les poblacions de les comarques de la Ribera Baixa i de la Ribera Alta (48 municipis que agrupen a uns 300.000 habitants) es troben greument afectades per aquest insecte. Concretament a la localitat de Sueca es va detectar la primera palmera afectada pel morrut roig a principis de l’any 2009 i des de llavors la detecció de nous exemplars infestats en tot el seu terme ha sigut constant.
Aquest insecte està aconseguint acabar amb el patrimoni paisatgístic i cultural que suposen les palmeres en el nostre entorn, aniquilant en pocs mesos exemplars que portaven més de cent anys adornant els nostres parcs i jardins públics, els nostres edificis monumentals o jardins privats, els nostres Parcs Naturals i horts.
La majoria de la gent pensa que poc o res es pot fer per a intentar combatre i frenar els gravíssims danys ocasionats per aquest insecte, però no és cert. Tenim al nostre abast un gran nombre de mètodes i ferramentes que utilitzats de manera adequada i conjunta poden detindre els efectes d’aquesta devastadora plaga i fins i tot recuperar exemplars danyats. En primer lloc és de vital importància reconéixer la plaga, la seua biologia, comportament, a quines plantes ataca, etc. De la mateixa manera hem de conéixer quin és el nivell de plaga present en l’entorn en què actuarem. També és imprescindible conéixer la legislació, ja que n’hi ha, que regix el control d’aquest insecte, ja que qualsevol persona o institució pública, ama d’una palmera, és responsable de mantindre en bon estat fitosanitari els seus exemplars.
Una vegada coneguts els aspectes sobre l’insecte, hem de saber quina simptomatologia presenta una planta afectada. Aquesta informació és de vital importància ja que per a combatre la plaga és necessària una detecció precoç dels exemplars afectats, que ens hi permetrà una ràpida intervenció.
Finalment, és necessària l’aplicació de tractaments tant preventius com curatius de productes fitosanitaris. A més han d’aplicar-se una sèrie de mesures culturals, com per exemple practicar la poda només en els mesos més freds de l’any, quan l’insecte presenta menor activitat. També hi ha la possibilitat d’aplicar la cirurgia o sanejament vegetal, a fi d’eliminar de forma mecànica qualsevol forma viva de l’insecte en l’interior de la palmera. Finalment, pot dur-se a terme la col·locació de trampes, encara que aquesta mesura ha d’aplicar-se, igual que algunes de les mesures anteriors, davall l’assessorament de professionals, ja que un mal ús pot resultar contraproduent.
Perquè totes aquestes estratègies i mesures aconseguisquen combatre al morrut, cal ser eficaços i eficients. És necessària la implicació tant de particulars com d’organismes públics en la lluita contra aquesta plaga, de professionals i de planteristes. En definitiva, amb la implicació de tots és possible combatre esta plaga!

Juan A. Ávalos Masó, Institut Agroforestal Mediterrani, Universitat Politècnica de València.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada