dilluns, 28 de maig del 2012

CULLERA REOBRI LES PORTES DEL MUSEU DE l’ARRÒS


En el reinaugurat museu es poden observar les ferramentes usades antany

Després de la seua posada al punt, A més de les visites de particulars, es preveu l’arribada de grups d’escolars perquè els més jóvens coneguen l’arròs i la seua història.

Dijous Passat 24 de maig, el director general de Turisme, Sebastián fernandez, acompanyat de l’Alcalde de Cullera Ernesto Sanjuan, el regidor de Turisme, Manuel López i altres autoritats Locals van inaugurar la nova remodelació del museu de l’arròs de Cullera.
La remodelació del Museu s’ha dut a terme gràcies als fons del Pla de Dinamització del Producte Turístic de Cullera i al programa d’accions pel desenvolupament. D’aquesta manera, el Museu de l’Arròs ha vist incrementada la seua oferta com a referent de la cultura de l'arròs  a la Ribera.

El director general de Turisme, Sebastián Fernández ha destacat que “es fa imprescindible crear nous productes i renovar els existents, perquè es convertisquen en reclam per a tots els visitants que acudisquen a les nostres platges en qualsevol època de l’any”.

En les obres realitzades en el Museu de l’Arròs i el seu entorn pel Pla de Dinamització, amb una inversió total de 64.609,26€, s’han executat les actuacions següents:

1.- Condicionament i equipament de la zona d’oci de l’entorn del museu amb una àrea recreativa, d’aproximadament 1.500 metres quadrats per a la realització d’activitats d’oci i temps lliure.
Així, s’ha creat una zona de picnic, que compta amb taules i seients, papereres i una font ja existent i s’ha dissenyat i adaptat a persones amb mobilitat reduïda. S’ha instal·lat tanques i passamans per a limitar el pas d’una zona a una altra, tant a persones com a vehicles, com també per a servir de sistema de suport per a persones amb mobilitat reduïda.
Per a respectar el medi ambient s’ha compensat la vegetació en diverses franges amb plantes autòctones, al voltant de la zona d’accés al picnic i també s’ha sembrat un manto de llavors silvestres.
Per a facilitar l’accés a aquesta zona d’oci, que es troba en la contornada del Museu, s’ha dissenyat un estacionament de vehicles que compta amb cinc places d’aparcament, una d’elles adaptada a persones amb mobilitat reduïda.
S’ha inclòs treballs de senyalització i informació de les rutes existents i d’informació de la zona. Per a això s’ha realitzat una senyalització de seguiment amb marques de pintura de la senda que puja a l’ermita i s’ha instal·lat un panell informatiu i interpretatiu d’aquesta zona d’oci.
2.- Condicionament exterior i posada en valor turístic d’accés per a recepció de visitants i turistes.
S’ha renovat l’accés rodat, reforçant-se els punts crítics. S’ha reforçat l’accés de vianants o senda amb una nova i millor senyalització. En la zona de recepció de visitants s’ha fixat el terreny per mitjà de la construcció d’un mur de contenció de pedra amb protecció de barana de fusta que permet asseure's per a contemplar el paisatge o l’ermita. S’han reforçat els talussos i s’ha previst l’evacuació d’aigües pluvials. Finalment s’ha dotat de papereres a tot l’espai.
3.- Adaptació del sistema de subministrament electrònic a energies netes i renovades.
S’ha renovat tota la instal·lació lumínica, amb focus de baix consum, s’ha renovat la instal·lació elèctrica amb un cablejat nou i s’ha augmentat els endolls per a tindre preses de corrent suficient.
Finalment, s’ha dotat d’un sistema d’energia solar per mitjà de la instal·lació de 4 plaques solars, amb un acumulador i 4 bateries que aportaran l’energia neta i ecològica a la instal·lació del museu.
4.- Adequació i posada en valor turístic del museu de l’arròs.
S’ha renovat la imatge del museu, per mitjà d´una nova imatge corporativa, s’ha dissenyat un programa interactiu per als escolars amb continguts lúdics i educatius sobre l’arròs i el seu cultiu tradicional, s’ha creat una mascota -un gra d’arròs- que ajuda als escolars a participar en els continguts, s’ha dotat d’un sistema audiovisual per a dur a terme els continguts interactius per a escolars. S’ha dotat al museu de 4 taules plegables per a dur a terme tallers didàctics amb els escolars i el suport dels continguts interactius. Finalment, s’ha desenvolupat un audiovisual introductori a la visita al museu on s’arreplega la història de l’arròs, com va arribar a Europa, les fases del seu cultiu tradicional i la importància socioeconòmica per a Cullera. En la seua elaboració han participat/col·laborat el Parc Natural de l’Albufera, el Museu Municipal d’Història i Arqueologia i l’Associació Fotogràfica la Penyeta" de Cullera.
El museu de l’arròs esta emplaçat en una ermita del S.XIII, restaurada en el S.XVIII, dedicada als sants de la Pedra Sant Abdó i Senén, patrons dels agricultors.
Al museu es poden distingir tres àrees temàtiques amb les distintes ferramentes utilitzades antigament per al seu cultiu i elaboració.
La primera està dedicada a la preparació de la terra, que es realitzada entre els mesos de gener i maig, on trobem les ferramentes utilitzades com l’entabladora, el forcat o la draga.
La següent sala està dedicada als utensilis utilitzats per a plantar l’arròs, com el carro de repartir el planter o les maces.  Aquests treballs es realitzaven durant el mes de maig quan les terres estaven inundades.
L’última de les sales està dedicada a les tasques de sega i trasllat de l’arròs a l’era. La sega de l’arròs comença al mes de setembre.
La resta de sales està dedicada a l’origen del cultiu i a la gastronomia, amb una xicoteta mostra de la vestimenta tradicional dels llauradors i utensilis de cuina, entre altres objectes curiosos.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada