dilluns, 1 de juliol del 2013

ALGEMESÍ DECLARA INSTITUCIONAL UNA MOCIÓ APROVADA PER UNANIMITAT PER A RECLAMAR AIGUA SUPERFICIAL I DE QUALITAT DEL XÚQUER


La sessió plenària realitzada el dijous, 27 de juny, en l’Ajuntament d’Algemesí va declarar institucional i amb l’aprovació de tots els grups polítics, la moció presentada pel PP local en què reclamaven aigua de qualitat per al municipi i per a la comarca provinent de la reserva superficial.
Així doncs, els diferents grups polítics que conformen el ple d’Algemesí van votar a favor de la proposta presentada pels populars en què reclamen a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la concessió pròpia d’aigües superficials del riu Xúquer per a l’abastiment humà; segons les prioritats establides en la Llei d’Aigües.
De la mateixa manera, la moció indica que la presa d’aigua per a la concessió ha de ser la provinent de l’Assut de la Marquesa, perquè, d’esta manera, es garantisca el cabal ecològic del riu.

Mostrar l’oposició a l’execució de qualsevol altra presa en el riu Xúquer diferent de la ja existent en l’Assut de la Marquesa, destinada al tranvasament Júcar-Vinalopó i garantir el règim de cabals ecològics del riu. Manifestar que es considera que la presa realitzada en l’Assut de la Marquesa, en el terme de Cullera, suposen una garantia de compliment dels objectius socials i ambientals assenyalats per la Unió Europea i de les finalitats previstes per al tranvasament: pal·liar la sobreexplotació dels aqüífers de l’Alt Vinalopó” s’explica en el text de la moció.
A més la moció també cita: “esta petició implica l’assignació del volum d’aigües superficials del Xúquer necessari per a canviar l’origen del recurs en el volum total d’aigua assignat, fins ara de fonts subterrànies, per a l’abastiment de les poblacions de la comarca de la Ribera del Xúquer, xifrat en 22,5 Hm3/any, aconseguint la finalitat de pal·liar les necessitats urgents d’abastiment a la població amb aigua de qualitat suficient i apta per al consum humà” cita el text de la moció.
Algemesí ja va plantejar esta petició en el període 2008-2010, primerament de forma individual i posteriorment es va transformar en una petició col·lectiva avalada per les 13 poblacions afectades, quan es van iniciar els processos de creació de la Mancomunitat d’Usuaris per a l’Abastiment d’Aigües de la Ribera, procés que no va arribar a culminar-se i els estatuts dels quals estan pràcticament consensuats. Des de llavors s´ha reivindicat l’aigua superficial per als municipis afectats. Al mateix temps cal considerar que és una petició particular i per a la comarca, llançant un gest de solidaritat per a aquelles poblacions de la comarca amb problemes en l’aigua de consum a pesar que es demana el volum total de drets de la comarca.
És un canvi en l’origen del recurs per a l’abastiment dels municipis afectats, sense augment dels drets adquirits per cada població, mantenint els drets d’usos actuals, per la qual cosa no hi ha detracció dels cabals per augment de participació en els drets de l’aigua. Procedint el recurs superficial de l’estalvi produït per l’eficiència en l’ús de l’aigua resultant de la millora en el sistema de regadius duta a terme durant els últims anys.”, explica un altre dels punts aprovat en la moció.
Esta moció s’elevarà a la Direcció General de l’Aigua del Ministeri de Medi Ambient i a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer perquè es tinga en compte en el moment de redactar el nou Pla de Conca del Riu Xúquer. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada