dimecres, 17 d’abril del 2013

L’EXPOSICIÓ “LARCA DE NOÉ” POT VISITAR-SE EN ALZIRA FINS AL 4 DE MAIG



 La Casa de la Cultura va acollir, ahir a la vesprada, la inauguració de l’exposició “L’Arca de Noé” que reunix una sèrie d’obres creades per 21 artistes plàstics, a partir de la reutilització de materials abandonats. Esta exposició forma part d’un projecte d’intervenció plàstica en la Montañeta de Sant Salvador i es podrà visitar fins al dissabte, 4 de maig.
Papers, cartó, vidres, taps, garrafes de plàstics, cadires, bidons, fusta i altres materials abandonats, han sigut els elements que els artistes participants han utilitzat transformant-los en sorprenents objectes artístics.
Segons el regidor de Cultura, Carlos Correal, esta pràctica del reciclatge en el camp de l’art “implica també a tot un moviment crític cap al tremend hàbit consumista de la nostra societat” i “suposa un vehicle summament vàlid com a manera de conscienciar sobre la utilitat dels objectes abandonats en els abocadors, i en la seua funcionalitat des d’un punt de vista estètic, com evidència l’exposició”.
Cal recordar, que la Sala Municipal d’Exposicions ja ha albergat, amb anterioritat, mostres d’estes característiques. L’any 1997 l’artista alzireny, Juanito Maraca, que portava uns anys treballant i investigant amb estos materials, presentava la seua obra obrint un interrogant per a la reflexió sobre si el resultat podia ser considerat una obra d’art. Un interrogant que continua plenament vigent en el debat artístic i que torna a simbolitzar amb la peça que ha aportat a esta exposició. Dos anys més tard, Paco Castelló, amb els seus “Cremats” ens recordava novament que qualsevol material oblidat, qualsevol element, aparentment inservible, és susceptible de transformar-se en art.
La incorporació d’este tipus de materials a l’obra d’art ha estat utilitzada per molts artistes plàstics des de principis del s. XX. Si bé, no serà cap a la mitat de segle, quan moviments com el Junk-Art i després el denominat Arte-pobre li donen als materials abandonats un paper més protagonista en el discurs artístic contemporani. A partir d’ací, es crea tot un moviment artístic basat en el reciclatge com a suport per a la creació artística, que pren més força, al connectar també amb una major sensibilització social al respecte de la necessitat de protegir el medi ambient.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada