dissabte, 13 d’octubre de 2012

XÚQUER VIU DENÚNCIA QUE EL XÚQUER HA ESTAT SEC ELS ÚLTIMS 14 KM DURANT LA PASSADA SETMANA


La falta de cabals ecològics i de respecte cap al riu responsables d´aquesta ciutació


Com ve passant des de fa alguns anys, la continuïtat del Xúquer fins a la mar està en perill en els últims 14 km de recorregut. I és que la setmana passada per l'Assut de Cullera -situat entre Sueca i Fortaleny- a 14 km del mar no ha passat ni gota d'aigua, el que ha provocat un descens del nivell del riu a l'altra part de l'assut de vora un metre.
Segons expliquen des de Xùquer viu, no és que pel riu no baixara aigua, sinó que al no estar fixats els cabals ecològics l'aigua es deriva de manera íntegra per les séquies deixant el riu sec. El Xúquer, en realitat portava aigua com per a poder atendre la seua connectivitat amb el mar, però l'absència de cabals ecològics i la falta de respecte cap al riu han fet que , com ha passat en repetides ocasions,  el riu se sacrifique i acabe completament sec.
Segons Xùquer viu, rarament l'assut s'ha trobat, com en aquesta ocasió, completament sec, sense cap làmina d'aigua i posa de manifest la necessitat de fixar i respectar els cabals ecològics.
Amb les darreres pluges l'aigua ha tornat a passar per damunt del riu, però Xúquer Viu està segur que en les pròximes setmanes es repetirà la situació si no es prenen mesures adeqüades.
Xúquer Viu fa responsable, en primer lloc, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que és la que ha de garantitzar que el riu arribe a la mar i no que el seu curs acabe a 14 km de la seua desembocadura.
Recentment la Unió Europea ha condemnat a Espanya per no haver aprovat els nous plans de conca, entre ells el del Xúquer, incomplint la Directiva Marc de l'Aigua. El Pla del Xúquer, que ha de fixar els cabals ecològics, és el més tardà de l'Estat Espanyol, i hauria d'haver-se aprovat el 22 de desembre de 2009. El Xúquer ha passat de conca pilot a furgó de cua en via morta pel que fa a la planificació hidrològica.
Mentre tant, la situació dels rius, aqüífers, zones humides i ecosistemes dependents continua empitjorant, agreujada pel període de sequera que estem passant i per la manca de capacitat i voluntat política de les autoritats competents.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada