dilluns, 10 de setembre del 2012

L´AJUNTAMENT D´ANTELLA RET HOMENATGE AL PINTOR I ACADÈMIC FRANCISCO LOZANO


Els actes commemoratius inclouen una taula redona sota el títol "Lozano, un antellà universal" i un recital de poemes de Vicent Andrés Estellés dedicats al genial artista antellà

la visita a la mostra suposa "una oportunitat única de conèixer la totalitat de l'obra d'un artista antellà que és, després de Sorolla, el pintor valencià més important i significatiu del segle XX"


L'Ajuntament d'Antella ha programat una sèrie d'actes commemoratius per a retre homenatge a la figura del genial pintor i acadèmic antellà Francisco Lozano (Antella, 1912-València, 2005) amb motiu de la celebració del centenari del seu naixement. Així, el pròxim dia 19 de setembre, coincidint amb la data de naixement de l'il·lustre pintor, s'ha programat un viatge gratuït a València dirigit a tots els veïns i veïnes del municipi interessats a visitar l'exposició de l'obra pictòrica de Francisco Lozano instal·lada al Centre Cultural El Carme. A més, dins del actes previstos, el divendres 21 de setembre se celebrarà al saló d'actes del consistori antellà, una taula redona sota el títol, "Lozano, un antellà universal". Hi intervendran, entre d'altres, l'escriptor i secretari del Consell Valencià de Cultura, Jesús Huguet; l'acadèmic, professor i crític d'art Bernat Montagud; i el pintor i deixeble de Lozano, Josep Esteve Adam. Prèviament a la taula redona, que ha sigut organitzada amb la col·laboració de l'associació cultural CILIM, es descobrirà a l'entrada del poble un cartell de benvinguda a la població de grans dimensions realitzat per la jove artista local Anna Noguera amb tècnica mixta sobre una llegenda en torn a l'origen del topònim d'Antella. Finalment, per a la nit del dissabte 22 de setembre i també dins dels actes d'homenatge al qui va ser nomenat en 1965 fill predilecte d'Antella, està prevista la celebració d'un recital poètic a l'Assut d'Antella, on es recitaran poemes que l'escriptor de Torrent li va dedicar al pintor Francisco Lozano. Al voltant de 60 veïns i veïnes d'Antella s'han inscrit fins el moment per a visitar la mostra de Francisco Lozano que, amb el títol "La mirada Creadora", recull al Centre Cultural El Carme, un ampli mostrari de pintures exposades en diferents museus, institucions, i cedides per col·leccions d'entitats financeres i de particulars.

L'exposició, que va ser inaugurada el passat 23 de juliol per la consellera de Turisme en un acte on van estar també presents l'alcalde d'Antella, Gustavo Montagudo i la tinent d'alcalde, Amparo Estarlich, estarà oberta al públic fins el pròxim 21 d'octubre. Una oportunitat "única"
Segons el comissari de la mostra, Guillermo Gómez-Ferrer Lozano, la visita a l'exposició "La Mirada Creadora" constitueix "una oportunitat única de conèixer la totalitat de l'obra del pintor valencià del segle XX més important i significatiu després de Sorolla". La mostra consta d'un total de 65 quadres, "la majoria d'ells inèdits i mai exposats al públic".
Segons Gómez-Ferrer, “es fa un repàs de la trajectòria del genial pintor antellà des de l'any 1939 fins la dècada dels 90. Entre els quadres exposats, figura l'obra "Mon pare malalt", un oli sobre llenç pintat al 1939 al municipi d'Antella”.

L'exposició inclou, a més, un xicotet apartat de fotografies i contempla la projecció d'un vídeo "inèdit" gravat pel pintor Michavila on es mostra a Lozano treballant a l'aire lliure. Segons Gómez-Ferrer, “la visita a la mostra suposa "una oportunitat única de conèixer la totalitat de l'obra d'un artista antellà que és, després de Sorolla, el pintor valencià més important i significatiu del segle XX".
L'Ajuntament d'Antella compta amb el suport i col·laboració del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana per a l'organització de la visita dels antellans/nes a la mostra instal·lada al Centre Cultural El Carme. Este edifici va ser anys enrere seu de la Facultat de Belles Arts on precisament va estudiar i, posteriorment, impartir classes Francisco Lozano. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada