divendres, 6 de setembre del 2013

LA PROCESSÓ DELS PROMESOS MOSTRA LES PRIMERES MUIXERANGUES I BALLS DE LES FESTES D’ALGEMESÍ




Tornejants
 És 7 de setembre. El rellotge del campanar de la Basílica de Sant Jaume marca les 22 hores. El temps es deté en la plaça Major d’Algemesí quan ixen els xiquets que representen els Misteris i Martiris i el Mestre de la Muixeranga, Juan Beltrán, situa als muixeranguers per a iniciar el singular ball d’inici de la processó. Posteriorment s’ajunten tots per a alçar la primera “Alta de 6” enfront de l’ajuntament. Tal com van fer en 1973 fa ara 40 anys. Serà la primera torre humana que s’alça en la ciutat els dies 7 i 8 de setembre. És l’inici de la Processó dels Promesos.

Mentres la Muixeranga trasllada les seues torres humanes i figures simbòliques a la porta de la basílica, la Nova Muixeranga comença la seua actuació davant de la casa consistorial. Després desplegarà les seues figures i torres davant de la basílica per a enfilar el carrer Molí.
A continuació el so del tabal i la dolçaina es mescla amb els colps rítmics dels bastons i les planxes. Són els Bastonets, una dansa trepidant que desenvolupen grups de huit persones al ritme que marca la música.
A continuació desfilen els més jóvens de les festes agrupats en els balls dels Pastorets, la Carxofa i els Arquets. El ball de Pastoretes rememora estos dies que fa 40 anys, amb la mateixa mestra al front que ara, María Vendrell, es van incorporar xiquets a este ball.
Els més jóvens donen pas a les Llauradores, un ball que al so del bolero interpretat per la secció de vent d’una formació bandística plena la plaça Major de dones i hòmens abillats amb el vestit tradicional valencià. L’àmplia presència de parelles eleva l’espectacularitat del ball que no para de créixer en nombre de participants.
La creu dóna pas a la part religiosa de la processó. La presència de persones que desfilen amb els ciris dóna nom a la Processó dels Promesos, la de la Vespra de la Mare de Déu. Mentres desfilen les promeses fan la seua aparició els Tornejants, un dels balls més espectaculars i imprescindibles de les processons. Florets i la Fuga són els balls, la música del timbal marca el ritme dels Tornejants, els cavallers de la Mare de Déu que fan gala de tota la seua destresa.
La Processó dels Promesos s’inicia a les 22 hores del 7 de setembre en la plaça Major i recorre els carrers Molí i Capella per a buscar la Capella de la Troballa, on finalitza la processó al voltant de l’una de la matinada.

Al matí següent, 8 de setembre, és el dia central de les Festes de la Mare de Déu de la Salut. A les 10 hores s’inicia la Processoneta del Matí des de la Capella de la Troballa per a recórrer el carrer Berca i arribar fins a la plaça Major on, passat el migdia, es pot viure un dels actes centrals d’estes processons, el triple intent d’entrada de la imatge de la Mare de Déu en la basílica escortada per les muixerangues i rodejada per tots els balls que actuen al mateix temps.
La tercera de les processons és la Processó de Volta General que recorre el nucli antic. Als balls s’unixen els personatges bíblics i augmenta el recorregut pels carrers de la ciutat. La processó s’inicia a les 19.30 hores i finalitzarà passades les dos de la matinada amb l’entrada final de la imatge de la Mare de Déu en la basílica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada