dimecres, 15 de maig de 2013

AMB LA INCORPORACIÓ DE DESTACADES PECES DEL PATRIMONI LOCAL S’INICIEN ELS ACTES ENTORN DEL DIA INTERNACIONAL DEL MUSEU D’ALXIRA


Es tracta de la “Taula Gòtica de l’Apostolat”, la “Creu d’Alfardons” i una col·lecció de “Aquarel·les de la Murta”
Els actes continuen demà, a les 19:30 hores, amb una conferència entorn d’Antonio Ballester

El regidor de Cultura, Carlos Correal, el director del MUMA, Agustín Ferrer, i la restauradora del Museu, Mónica Ibáñez, han presentat, este matí, la incorporació a l’exposició permanent del MUMA de tres destacades peces del patrimoni local. Concretament, es tracta de la “Taula Gòtica de l’Apostolat”, S XIV- XV; la “Creu d’Alfardons de la Torre dels Coloms de la Murta”, s. XV, i la col·lecció de “Aquarel·les de la Murta amb les heretats de Xixerà i de Moncada”, s. XIX.

Taula Gòtica de l’Apostolat”


S’ha instal·lat en la Sala que porta el seu nom. Un destacat espai del Museu, ja que es tracta de l’avantcambra del Saló d’Actes, molt freqüentat i, per tant, de fàcil accés a tots els públics. S’ha confeccionat una vitrina especial per a la seua adequada conservació i contemplació. Reproduïx set apòstols, destacant per la profusió decorativa Sant Jaume.
Es desconeix el seu lloc de procedència. Amb tota seguretat podria atribuir-se a algun retaule d’església o monestir exclaustrat amb la desamortització. Afortunadament es va conservar en l’Ajuntament este fragment de predel·la d’algun retaule, on va estar penjat en la paret de l’antic despatx de l’Alcaldia.
Es desconeix també l’autor, si bé s’estima per l’estil del traçat que poguera ser obra del mestre de Villahermosa, i la seua cronologia dataria entre finals del segle XIV i principis del XV. Esta peça va ser cedida per a l’exposició de la Llum de les Imatges de Xàtiva, estant exposada en la Seu d’esta ciutat.
El fet de que per les portes del MUMA passe El Camí de Llevant a Santiago, GR- 239, farà que molts pelegrins visiten la predel·la gòtica de l’Apostolat per a contemplar l’apòstol.

La Creu d’Alfardons

Es va a mostrar en la Sala Enrique Núñez, a continuació de la Sala de l’Apostolat. Esta peça va ser donada per Maria Teresa Núñez com a llegat del seu germà.
Destaca per ser un element religiós, una creu, composta per nou taulellets en forma hexagonal, característica que li dóna el nom de “alfardó”. El taulellet té en el centre el dibuix d’una gerra amb ram de flor en al·lusió d’ofrena a la Mare de Déu, cronològicament és del segle XV, d’estil gòtic. Es trobava en un dels matacans de la Torre dels Coloms de la Murta, en les quatre fatxades del qual se situaven sengles defenses.
Este singular motiu decoratiu, ho va destacar el director del Museu de Ceràmica i Arts Sumptuàries de València, González Martí, al citar com sorprenent el fet que en un edifici de traça militar, més semblant a un castell que a un monestir, només es representava una creu indicant així la seua verdadera funció. Este investigador ja no citava en els seus volums cap peça ceràmica del nostre municipi, sent per tant esta l’única que va destacar per la seua singularitat.

Col·lecció d’aquarel·les de la Murta

També ubicades en la Sala E. Núñez, en una vitrina elaborada ex professo. Van ser donades a l’Ajuntament per la família Tauroni en 1966, i van estar exposades en el Saló Noble del Consistori i, posteriorment, en el Museu. La seua fragilitat i necessitat de conservació va fer que s’hagueren de retirar perquè la llum no els danyara, i procedir per la restauradora del Museu, Mónica Ibáñez, a un tractament de neteja i restauració per a assegurar la seua conservació.
Les 14 imatges representen la vall; vistes de l’edifici conventual, tant de l’exterior com de l’interior; i de l’entorn, o la recreació d’algunes efemèrides, com la visita real de Felip II. Són pels seus detalls un referent de primera mà del valor del conjunt. S’han verificat gràcies a les excavacions arqueològiques i a altres representacions semblants en pintures murals o gravats, per la qual cosa són un excepcional testimoni de la informació que proporcionen.
També hi ha imatges de les Cases de Moncada i de Xixerà, dos heretats del monestir que també han desaparegut.
En elles consten els autors, Ignacio Fargas i Máximo Peris, les dates: el dia, el mes i l’any 1846, sent un valor afegit.

Actes programats entorn del Dia Internacional del Museu

El dijous 16 de maig, a les 19:30 hores, en La Sala d’Actes del MUMA, tindrà lloc una conferència sobre “Antonio Ballester, escultor - imatger, i la seua obra a Alzira”, per Bernardo Montagud, professor, historiador, crític d’art i membre de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles. A més es presentarà el tríptic “Antonio Ballester i la seua obra a Alzira”.

El divendres 17, de 18:30 a 19:30 hores, visita guiada al MUMA, per les sales temporals, permanents i projecció d’audiovisuals. A les 19:30 hores, en el Pati Central del MUMA, concert especial a càrrec del duo d’alumnes del Centre Professional de Música "Societat Musical d'Alzira": Joan Andreu Bella (Violí) i Andreu Sanjuán (Contrabaix), que interpretaren: Gran duo brillant", Op. núm. 12 de Francis Hermann. L’entrada és lliure.
El dissabte 18 de maig, de 11:00 a 12:00 hores, visita guiada al MUMA, per les sales temporals, permanents i projecció d’audiovisuals. Des de les 12:00 fins a les 13:00 hores, toc demostració de la Tamborada, declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial i candidata a la declaració per la UNESCO, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per a l’any 2014¸ per la Banda de Tambors de la Junta de Germandats i Confraries de la Setmana Santa d’Alzira. Inici en les portes del MUMA, carrer Sant Roc, 16, recorrerà la Plaça del Carbó, la Plaça de la Constitució, carrer Salvador Enguix, Avinguda Luís Suñer fins al Monument dedicat al Tambor i el Bombo.

Com a colofó als actes, el dijous 23 de maig, a les 19:30 hores, en La Sala d’Actes del MUMA, presentació del llibre: “El jaciment arqueològic del Sequer de Sant Bernat, Alzira”, editat per Xarxa Elèctrica d’Espanya S.A.U.; i inauguració en la Sala Temporal I, de l’exposició: “El Sequer de Sant Bernat: Arqueologia, Història i Tradició”. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada